Зеленски търси подкрепа и в Канада, Трюдо обеща 650 млн. канадски долара

В страната има голяма украинска диаспора
22 сеп 2023 22:35, Стела Стоянова
99
Зеленски търси подкрепа и в Канада, Трюдо обеща 650 млн. канадски долара
Снимка БГНЕС, архив

След ООН и Вашингтон, Володимир Зеленски е в Канада в петък, за да се срещне с премиера Джъстин Трюдо и да помоли Канада, в която има голяма украинска диаспора, да продължи своята „непоколебима подкрепа“ за Киев, предаде АФП. Премиерът Трюдо приветства украинския президент в Отава в четвъртък вечерта, идвайки от американската столица. Той му обеща помощ от 650 милиона канадски долара.

Във Вашингтон президентът Джо Байдън го увери в подкрепата на Съединените щати, въпреки политическите разногласия в Конгреса относно нейното финансиране.

В допълнение към двустранната дискусия с министър-председателя сутринта, г-н Зеленски трябва да се срещне с генерал-губернатора на Канада Мери Саймън и да произнесе реч пред канадския парламент, което той не направи във Вашингтон. С Джъстин Трюдо Зеленски трябва да лети за Торонто в края на деня, където двамата ще се срещнат с бизнес лидери и членове на канадско-украинската общност. Канада, последната страна от Г-7, посетена от украинския лидер, има втората по големина украинска диаспора в света след Русия с около 1,4 милиона души. Това е първото официално посещение на Володимир Зеленски на канадска земя от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. През март той се обърна към парламентаристите на страната чрез видеоконферентна връзка.

„Украинският народ е острието, което в този момент определя бъдещето на 21 век“, каза премиерът Трюдо в изявление в четвъртък вечерта. Той увери, че Канада ще остане до Украйна „колкото е необходимо“ и че страната ще продължи да оказва „непоколебима подкрепа на украинския народ, който се бори за своя суверенитет и демокрация“. След руското нахлуване в Украйна, добави той, Канада е отделила повече от 8,9 милиарда канадски долара (6,2 милиарда евро) в подкрепа на Украйна под формата на широк набор от мерки, „включително 4,95 милиарда канадски долара пряка финансова подкрепа и други повече от 1,8 милиарда канадски долара военна помощ. Отава е обучила повече от 36 000 украински войници. Нейната военна помощ включва също осем тежки бойни танка Leopard 2, бронирана спасителна машина, 39 бронирани превозни средства, противотанкови оръжия, дронове и сателитно комуникационно оборудване. Джъстин Трюдо посети Украйна през юни. Той обяви, че Отава ще участва в многонационални усилия за обучение на украински бойни пилоти.

Още по темата

„Трябва да работим усилено, за да продължим тази подкрепа, за да поддържаме този съюз“, каза вицепремиерът Кристия Фрийланд пред обществената телевизия Си Би Си в четвъртък вечерта. „Канада работи за това всеки ден, защото вярваме, че нашата национална сигурност и нашите най-основни ценности са застрашени.“

„Украйна ще спечели, но Украйна се нуждае от нашата помощ“, каза в изявление Александра Чичий, президент на асоциацията на Конгреса на украинските канадци. „Това е историческа възможност за Канада да подкрепи победата на Украйна.“

В четвъртък във Вашингтон президентът Зеленски благодари на Джо Байдън за американската помощ и призова тази подкрепа да продължи, дори след година и половина конфликт. Американският президент от своя страна подробно описа новата военна помощ от 325 милиона щатски долара и заяви, че американските танкове Abrams ще пристигнат в Украйна "следващата седмица". Украинският президент освен това изрази своята благодарност към американския Конгрес, който в момента обсъжда гласуването на нов пакет от помощи за страната му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Хитриец преди 7 месеца
До като путин си играее с зеленски, зеления забогатява, и проси от целият свят,, евала украински,, накрая с тия пари ще купи оръжия и Китай Япония а от сащ безплатно защото те тия чичо макдоналси си дават и подаряват оръжия на Европа зада се трепят по между си,, и накрая като отслабне Европа айде Америка напада и превзема,, Това е реалноста
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Рим също е водил войни из целия свят..подържал огромна армия и накрая от всичките тези разходи Рим се разорява" - Не точно. Други са причините. Водели са ги тези воуни 700 годони, а америка не успя да ги води и 70 ...
54
0
 
0
 
! Отговори
от Ким с обич! преди 7 месеца
А Путин мисли да предаде 10 000 000 снаряда по експресна въздушна поща!
53
1
 
2
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Екскурзиант. Канадците да се замислят, струва ли си да помагат на украйна. Тоя се оказа неблагодарен и арогантен, като нищо ще реши, че са скръндзи, защото не дават да речем милиони. Полша вече не е симпатична на клоуна и отнесе обиди.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Зе-вече му подхвърлят дребни стинки, само и само да им се маха от главите. В началото им ставаше дума за милиарди и всякакви други екстри, вече само за милиони, скоро за хиляди, а накрая и нищо. Светът губи интерес към зелената попрошарка.
51
8
 
3
 
! Отговори
ЕВАЛА ЗЕЛЕНСКИ преди 7 месеца
Спря пълчищата путинови.....сега ги нулирай.....
50
7
 
3
 
! Отговори
ПУТИН ПРОСИ ОТ КИМ преди 7 месеца
Другарите мълчат стриктно.....
49
7
 
2
 
! Отговори
А ПУТИН преди 7 месеца
С колко милиарда зароби руснаците заради тая война....
48
3
 
7
 
! Отговори
До 87 преди 7 месеца
А нее най толямата част- цялата помощ, всички милиарди от ЕС са подаръци и ще ги връщат децата ТИ! България ще плати милиони само по лихвите на заемите, които ЕС взе да даде на Зеленски!
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам дали зеленски се досеща, че това не са подаръци, и че ще трябва да ги връщат децата им.
46
2
 
7
 
! Отговори
До 85 преди 7 месеца
Щото някак трудно ще убеди австралийските данъкоплатци да му дадат милиарди иначе Русия ще ги нападне и тях!
45
3
 
8
 
! Отговори
До 84 преди 7 месеца
Тогава май Амстралия и Нова Зеландия са единствените Американски корании където още не е ходил на Просия!
44
1
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 7 месеца
И до Япония ходи! На Г7 самита в Хирошима се срещна с Кишида..
43
3
 
8
 
! Отговори
Трюдо преди 7 месеца
Обещал 650 млн канадски долара и 200 км легални наркотици! Зеленски е доволен :)
42
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чудесна новина! Това е гаранция, че ще има още много руски трупове, които ще наторят украинската земя!
41
3
 
7
 
! Отговори
Зеленски преди 7 месеца
Вече извърша всички Американски колонии за 6 месеца по два пъти на Просия!Е добре де още не е ходил до Япония и Австралия но те му платиха предварително за да не идва!
40
5
 
14
 
! Отговори
Следваща спирка преди 7 месеца
На Луната ще търси подкрепа..от извънземните!Че Земята ме стана тясна вече я извърша!
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На просия, като на просия....
38
4
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън : преди 7 месеца
Обещавам коня с каруцата, заедно с Хънтър и Камала в добавка! Слава Кокаине и Да живеЙ кралицата!
37
12
 
6
 
! Отговори
ПУТИН ИЗНЕМОГВА преди 7 месеца
Моли Ким за военна помощ