Климатичните промени променят пълноводието на реките се мени

Учени установиха намаляване на сезонността на речните потоци
13
Климатичните промени променят пълноводието на реките се мени
Снимка: Pixabay

Според проучване, публикувано в петък в списание Science, човешкото въздействие върху климата е довело до намаляване на сезонността на речните потоци, особено във високите северни ширини.
Моделите на речните потоци – пълноводие, маловодие и пр., варират в зависимост от сезона и това играе решаваща роля за наводненията и сушите, сигурността на водните ресурси и здравето на биоразнообразието и екосистемите в световен мащаб.

Учените от Университета в Лийдс и китайския Южен университет за наука и технологии установяват, че приблизително 21% от дългосрочните речни измервателни станции показват значителни промени в разпределението на сезонния дебит, като две трети от тях не са свързани с обичайните тенденции в средногодишния дебит.

Екипът от учени установява забележимо отслабване на сезонността на речните потоци над 50 градуса северна ширина, което според изследването е резултат от предизвикани от човека климатични промени вместо от естествената климатична система.

Констатациите, основани на наблюденията на средномесечния речен отток от 10 120 измервателни станции в периода 1965-2014 г., предполагат трайно и значително отслабване на сезонността на речния отток, ако температурите на въздуха продължат да се повишават, казва Лю Гоцзюн, съавтор на статията.

2023 г. е потвърдена като най-топлата година от началото на записванията, като се доближава до прага от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, определен в Парижкото споразумение.

„Нашето изследване поставя физическата научна основа, че предизвиканото от човека изменение на климата е довело до това явление, информирайки политиците за влиянието на човека върху речния поток чрез изменението на климата“, обобщи Лю./БТА, Христо Кьосев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: климатреки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е заглавие да става! А пък иначе, както са казали хората "Където е текло, пак ще тече". Колко плащат сега, след въвеждането на ИИ-то, за да пишете това? А за да го четем кога ще започнат да плащат?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
режете дърва изедници ненаситни!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еее, Учените от Университета в Лийдс и китайския Южен университет, щом те го казват, значи чините ще цъфтят, а др ще вегетират. Редът на че-рв-ен-ите чини ще е в цял свят, всички зелени ще са, а най добър ще е моделът от началото на миналия век, без ТЕЦ, АЕЦ, газ, нефт, коли и т.н .:))
3
0
 
15
 
! Отговори
Ъг преди 1 месец
Има ли логопед тук, да ми помогне да прочета заглавието на статията?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавие ли бе да го опишеш? Иначе, наративът се мени непрекъснато и става все по-налудничав - студено е заради глобалното затопляне, ще потънем, не, чакайте, ще умрем от суша, изчезват видове, не чакайте, намираме нови, ох, коралите загиват, а те всъщност се увеличават... Абе, няма край.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакй малко, нали с климатичните промени Светът щеше да потъне под вода, а сега пък суша. Я първо си съгласувайте версиите, учЕни.