Трудови реформи - идният "горещ картоф" за Ципрас

ЕЦБ: Гърция и банките й започват да се стабилизират
22 юни 2016 09:44,
1
Трудови реформи - идният "горещ картоф" за Ципрас
Снимка: Reuters

Трудовите реформи ще са следващото изпитание за правителствената коалиция на премиера Алексис Ципрас, за която синдикатите предвещават "гореща есен", тъй като през септември трябва да бъдат приети всички промени в трудовото законодателство, поискани от кредиторите в замяна на отпусканата финансова помощ на страната, коментират днес гръцките електронни издания.

"Вима" пише, че на масата кредиторите са поставили искания за намаляване на трудовите разходи, за промяна на синдикалния закон и в частност за ограничаване на разрешенията, издавани от синдикалните организации, а решенията за стачка да се взимат от 50 на сто плюс един на общо събрание на работещите.

"Не съм приятел на груповите уволнения", заявява от страниците на в. "Прото тема" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който вчера бе в Атина и похвали правителството, но и горещо му препоръча да ускори реформите.

Юнкер е пояснил, че исканите от кредиторите промени в гръцкото трудово законодателство трябва да са в посока на съществуващите в ЕС добри практики.

Подготвяната от коалицията рамка на промените в трудовите отношения е следващият "горещ картоф" за нея след приетата от нея пенсионна реформа, смятат анализатори.

На този фон "Катимерини" отделя място на гръцките индустриалци, които настояват за консенсус между политиците и за намаляване на данъците от страна на правителството.

Председателят на Съюза на индустриалците (СЕВ) Теодорос Фесас призовал Ципрас да приложи мерките, договорени досега от неговото правителство с кредиторите и партньорите, като акцентирал на три важни неща - коалицията да се пребори с неплащането на данъци, да направи по-рационална данъчната система и да изготви цялостен план за привличане на инвестиции.

В. "Имерисия" цитира президента на ЕЦБ Марио Драги, който уверява, че Гърция се стабилизира и че неговата банка днес ще върне преференциалния режим за гръцките банки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На гърците ще им се наложи да работят. От това по-страшно за тях НЯМА. Предвиждам масови самоубийства посредством удавяне в Бяло море.