Бъсеску пресметна: Румънци и молдовци искат обединение

Все още обаче имало скептици срещу сливането в една държава
Обновена: 27 ное 2016 12:57 | 27 ное 2016 12:13,
53
Бъсеску пресметна: Румънци и молдовци искат обединение
Снимка: Reuters, архив

Според бившия президент на Румъния Траян Бъсеску около 48% от жителите на Молдова и най-малко 78% от тези на Румъния искат двете страни да се обединят, предаде IPN, цитиран от Фокус.

"В случая с Молдова, важен прогрес е отбелязан в сравнение с времената , когато едва 3% искаха обединението с Румъния. След като броят на местата за молдавски студенти в образователните институции на Румъния бе увеличен от 100 на 5000 и условията за получаването на румънска националност бяха подобрени, все повече хора, живеещи на левия бряг на река Прут поискаха страната да се обедини. Младежите от Молдова, които учат в Румъния са 20 хил. души, докато тези, които са получили румънско гражданство са над половин милион", заяви бившият румънски президент. Според Бъсеску обединението ще донесе единствено ползи на двете страни.

"Все още има скептици в Румъния, които са срещу обединението, сочейки, че сме бедни и не трябва да обединяваме двете сиромашии. Но обединението единствено ще консолидира страната. След това Румъния има шанс да стане основният износител на храна за Европа. На второ място населението на Румъния ще се увеличи с четири млн. души, и това ще доведе до увеличаването на депутатите ни в Европейския парламент", посочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: румъниямолдоваБъсеску
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се обединят България трябва на настоява за компенсации от страна на Румъния
41
3
 
1
 
! Отговори
Бай Рашо преди 7 години
Това са безiмислени бръщолевения на глупавите"мамалиги", тъй като с това "обединение" те ще нарушатБАЛАНСА НА СИЛИТЕ на Балканския п-в и в региона.Това няма да им го позволи нито Европейската Общност,нито пък и НАТО /в които организации членуват/.Да не говорим пък за руснаците. . .
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се обединят, щом искат да са заедно. Това е добре, ако хората искат да бъдат заедно. Но без Приднестровието, защото приднестровците не искат нито Молдова, нито Румъния. Ако румънците са готови да се откажат от Приднестровието, където основно се намира промишлеността (Молдова без Приднестровието си е аграрна държава, затова е толкова пропаднала), лек път и благословия!
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дор 46този стадион май е от малките 15-20х.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде и Велика Румъния на мода. А ние останахме с един стадион армия...
37
7
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Щом се обичат ,нека да се вземат ! Само ,че никога няма да се разберат кои ще е булката ,кои младоженеца ! Тоест кои кого ще *** !
36
6
 
5
 
! Отговори
АМИ НОРМАЛНО Е... преди 7 години
ЕДИН НАРОД---ЕДИН ЕЗИК !!!!КВО ЧУДНО ИМА...??!МАМАЛИГАТА СА АДСКИ КАТЕГОРИЧНИ КАТО РЕШАТ...
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ВЕ я вижте https://youtube/watch?v=bE3468tYodgа бесарабия е наша
34
13
 
8
 
! Отговори
ЕНВЕР ХОДЖА преди 7 години
РЕГИОНЪТ ''БАССАРАБИА'' СЪЩО ИСКАТ РУМЪНЦИТЕ, КАКТО И БУКОВИНА, КОЯТО Е НАД КАРПАТИТЕ, С ГРАДВЕТЕ КОЛОМИЯ И ЧЕРНИВЦИ. А НЯКОИ РЪМУНЦИ ИСКАТ ДО РЕКА ДНЕПЪР ГРАНИЦИ, АНЯКОИ И ДОРИ С КРИМ ВЪТРЕ. + ЮЖНА ДОБРОГЕА.ТРАНСИЛВАНИА, ВАЛЛАХИЯ, МОЛДОВАНИА, БАССАРАБИЯ, БУКОВИНА, ОБЕДИНЕНА ДОБРОГЕА = 6 РЕГИОНА = РОМАНИА УНИТА !АЗ ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО МОИТЕ РУМЪСНКИ БРАТЯ.
33
6
 
8
 
! Отговори
ЕНВЕР ХОДЖА преди 7 години
УНИКАЛНОТО НА РУМЪНИЯ Е ЧЕ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО РУМЪНИЯ КАТО ИМЕ..МОЛДОВА Е МАИКАТА ДЪРЖАВА НА ВЛАСИТЕ, КАКТО И ВАЛЛАХИЯ, НО ВАЛЛАХИЯ е била автономна област, част от българия и после на османларите. И НЕ Е ВЯРНО ЧЕ СА ГОВОРИЛИ НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК...ГОВОРИЛИ СА НА ЛАТИНСКО НАРЕЧИЕ, НО ЯДРОТО МУ Е БИЛО ОВЧАРИТЕ АРУМЪНИ И КУЦОВЛАСИ. ТЕ СМЕНЯТ АЗБУКАТА И НАРИЧАТ ДЪРЖАВАТА СИ ''РУМЪНИЯ'' ПРЕЗ 1860 Г. ТОВА СА ДВЕ НЕЩА - НАПЪЛНО РАЗЛИЧНИ.А МОЛДОВА ИМА ЕДНА ЧАСТ, БАССАРАБИА - КОЯТО Е ПОД ОДЕССА, И ТАМ ИСКА
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 38 Румъния получава северна Добруджа след 1878г.за участиетоси във войната с/у Осм.империя.За сведение по онова време нито един етнос включително и българския няма над 50%от населението имало е много турци ,татари както и гърци/по черноморието/гагаузи,черкези .Власте са били около 10%
31
3
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Ако Румъния се опита да анексира Молдавия ще стане като Източна Украйна и Донецк.Забравяте за Приднертровието, което е руски ексклав на територията на Молдавия.Русия е готова и за такъв сценарий, цената ще я плати Букурещ, Бъсеско може да попита Порпшенко за писледствията!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Romania e poluchila Severna Dbrudja v zamaqna Moldova da stane chast ot Savetskiq Sauz. Ako si varnat Moldova obbrtano, to redno e da ni varnat is Severna Dobrdja, ne e li taka.
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След освобождението на Влахия и Молдова/днешнаМолдова+западна Молдова която сега е Румъния/ се основават две княжества,по късно под въздеиствието на Франция и донякъде Англия се обединяват като целта е била да се създаде силна Румънска държава която да бъде под западно влияние за щит с/у Руското проникване на Балканите.За целта им е направен общ литературен език ,въвеждат и от думи от латинския и френския езици и през 1860 г.премахват кирилицата
28
3
 
4
 
! Отговори
666 преди 7 години
Продажника се отмята от вяра език и майка. За него наи важно е блажничкото. Ти блажен ли си Лилчо
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега ЕС как ще реагира на тази новина , когато крим гласуваха за сливане с Русия не можело и изкараха Путин окупатор а тоя не си играе с области ами направо целя държава гледа да вземе
26
4
 
14
 
! Отговори
лол преди 7 години
До 666Румънците са били на Кирилица бе ...сами решават да минат на латиница
25
3
 
15
 
! Отговори
666 преди 7 години
От 666 ,запитаи се какво прави Романски език в Источна Европа. .Кои им го е дал и с каква цел би имал. От Источна Европа Сърбия. Македония, Словенивя, Хърватска,Молдова,Украина до Русия се говори един език видоизменен Български А някакви си се пръкнали до Българите и си говорят на техен език. При положение Чолаков чее имало три държави които са давали наклон на феса. Византия, България и Франките.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сте чували за Мирча стари?
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До страхил Каква майка-държава им е Румъния, през средновековието е имало Молдовска държава крал Щефан дел Маре /Стефан Велики/ е най силният им владетел през 15 век е водил успешни войни с Османците,но Полша запова вийни с Молдова и тя не отдържа на 2фронта.По правилно е западна Молдова , която е в Румъния да се обедини с държавата Молдова