Втори ден примирието в Сирия се спазва

Сирийската армия: Свалихме израелски военен самолет и дрон; Израел отрече
13 сеп 2016 12:07, Елка Василева
5
Втори ден примирието в Сирия се спазва
Снимка: архив, Reuters

Националното примирие в Сирия продължава да се спазва в началото на втория си ден, съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека, цитиран от Ройтерс.

Неправителствената организация заяви, че не е регистрирала нито един смъртен случай с цивилен при бойни действия в първите 15 часа след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня снощи.

Договореното между Русия и САЩ седемдневно примирие е вторият опит на тези държави за тази година да спрат продължаващата от пет години гражданска война в Сирия.

Русия е основен поддръжник на сирийския президент Башар Асад, а САЩ подкрепят някои от бунтовническите групи, които се борят за свалянето му.

Още по темата

Местни активисти също съобщиха, че нощта е преминала спокойно, предаде Франс прес.

"Обикновено не можем да мигнем цяла нощ заради шума от самолетите, но през изминалата нощ, слава Богу, успяхме да се наспим", каза Хасан Абу Нух, активист от Талбиса близо до централния град Хомс.

Спрели са въздушните удари и в Алепо, който от юли 2012 г. е разделен на две - източните квартали под бунтовнически контрол, а западните се държат от армията.

Жители в бунтовническия сектор на втория по големина сирийски град и главен фронт на войната в Сирия са могли да будуват до полунощ, за да отбележат започналия в полунощ мюсюлмански празник Аид ал Адха.

Според местния кореспондент на АФП от държаната от режима част на Алепо последният изстрел от бунтовническия сектор е чут в 18.55 ч. местно време, пет минути преди влизането в сила на примирието.

Режимът на Башар Асад одобри сключеното в петък споразумение между САЩ и Русия и обяви, че замразява военните си операции в страната в продължение на седем дни.

Опозицията и бунтовниците още не са подкрепили официално примирието и са поискали гаранции от американския си съюзник в обстановка на преобладаващ скептицизъм за успеха на това ново прекратяване на огъня.

Подобно на предишното примирие в края на февруари, което продължи няколко седмици, от сегашното пак са изключени джихадистките групировки "Ислямска държава" и Фронтът Фатах аш Шам (новото име на сирийския клон на Ал Кайда Фронт Ан Нусра).

Американско-руското споразумение може да е последната възможност за спасяване на Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери няколко часа след влизането в сила на примирието.

Междувременно Сирийската армия обяви, че е свалила днес израелски военен самолет и дрон над Южна Сирия след израелска атака срещу нейна позиция, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция САНА, цитирана от БТА.

Израелският самолет нападнал сирийска военна позиция в южната провинция Кунейтра в 1 ч. след полунощ. Той бил свален заедно с израелски дрон.

Израелската армия отрече сирийските твърдения. Тя каза, че сирийските военни са изстреляли две ракети по израелския самолет, но са пропуснали целта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: примириеСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
35
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Тоя път Д.Кери е напълно прав-това е последния шанс за спасяване..... на "умерените" проамерикански главорези!Ако пак се направят на непримирими,то ще си заминат заедно с неумерените,идилците и цялата останала ***!
3
5
 
34
 
! Отговори
объркания преди 7 години
Гадния запад нападна мюсулманска Сирия.Време е България да се присъедини към своите братя мюсулмани и заедно с Русия да прогони белите империалисти от Сирия.Да живее Русия,Иран,Сирия,България и Казахстан.Призовавам всички да се съберем пред най голямата джамия в Европа,която е в Москва и заедно да се молим.Алах Москва,АЛах Путин.
2
2
 
36
 
! Отговори
Новината преди 7 години
И Россия всегда выступает за сохранение справедливого и многополярного мироустройства в интересах всех государств, и не какой-то их группы, и тем более одной державы. И чем быстрее наши американские коллеги осознают это и начнут меняться, тем скорее будут решаться все накопленные разногласия. Причм не только по Сирии.
1
1
 
38
 
! Отговори
Новината преди 7 години
Междувременно последва отговор от страна на Министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу на обвинението на шефа на Пентагона Аштън Картър, който по-рано в Оксфордския университет заяви, че Русия "подкопава основите на световния ред". Шойгу каза: Именно США вместе с западными партнрами, начиная с Боснии и Косово, и заканчивая Ираком и Ливией последовательно разрушали базовые основы существующего миропорядка.(Следва)