"Внасяме" инженери от Тунис, нашите не стигат

Наемаме и консултанти от Македония, учители от САЩ и IT от Украйна
25 окт 2016 07:20,
80
"Внасяме" инженери от Тунис, нашите не стигат
Снимка: архив, Reuters

Родните строители борят кризата за инженери с кадри от Тунис. Тази година за първи път около 30 служители от африканската държава са получили разрешение да проектират и строят сгради у нас.

"Заради кризата за инженери и квалифициран технически персонал от години внасяме кадри от чужбина. Досега разчитахме главно на тези от Турция, Русия, Украйна и Сърбия", обясни пред "Монитор" експертът по подбор на персонал Николай Христов. От началото на годината до септември Агенцията по заетостта (АЗ) е издала разрешение за работа на 517 служители от 47 страни извън ЕС. Това означава, че всеки месец фирмите у нас наемат по 57 чужденци.

"Най-много разрешения са издадени на граждани на САЩ, които работят основно като преподаватели в средни и висши учебни заведения", обясниха от АЗ. На второ място по численост са турските инженери и технически персонал, следвани от сръбските им колеги. От Западната ни съседка и от Македония българските работодателите внасят предимно спортисти.

Тази година няколко фирми са поискали да наемат македонски консултанти. "Консултанти са наети основно в сферата на финансите и то във фирми с македонско участие. Това е практика и в повечето международни компании, които, идвайки в България, водят мениджъри от фирмата майка", заяви още Христов. Най-много чуждестранни високопоставени служители има във финансовия сектор, където всеки пети мениджър идва от чужбина.

Според статистиката в България работят над 23 000 другоземци. 1/3 от тях са висококвалифицирани граждани от страни извън ЕС, получили синя карта, даваща им право на труд в следващите 3 г. Ако през това време служителят остане без работа, той има право да търси нова заетост в продължение на 6 месеца. Миналата година правителството реши да облекчи процедурата по издаване на синя карта. Така документите се издават за 30 или 3 дни, вместо досегашните 6 месеца.

Работодателите, които искат да наемат служители от трети страни, обаче трябва да им гарантират минимално заплащане от поне 2 средни работни заплати. Това означава, че в момента фирмите, които искат да наемат руски или китайски кадри, трябва да им предложат поне 1800 лв. От облекчението ще се възползват предимно IT компаниите, в които към момента има над 6000 незаети работни места.

"Все повече фирми, които разкриват офиси у нас, командироват софтуерни инженери от дъщерните си компании. Така у нас има стотици IT експерти от Индия, Китай и Латинска Америка", заяви експертът по подбор на персонал Цветелина Красимирова. Десетки са разрешенията на наемане на IT специалисти от Украйна и Русия, които Агенцията по заетостта е издала през деветмесечието.

"Това са двете дестинации, за които издаваме най-много разрешения в тази сфера", обясниха от АЗ. Други над 180 разрешения са били дадени за наемане на камериерки, бармани, сервитьори и готвачи това лято. "Колегите от черноморските курорти бяха много доволни от служителите от Украйна и Македония. Ако за зимния сезон не успеем да намерим достатъчно кадри, пак ще прибегнем до внос на служители от тези страни", заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Дискриминация(70)Това само в комунистическите или комуноидните страни. Не може социолози, философи, филолози, психолози и подобни д са не едно ниво с инженери, IT и подобни.Пазарът си знае работата.
58
0
 
9
 
! Отговори
Аз съм българче преди 7 години
Със заплата на чужденец от 1800 лева ,което е задължително по закон няма да имате български специалисти защото същите ще емигрират при първа възможност,ако някой некадърник взема повече от него само защото е чужденец.БГ,, бизниса,, е крайно време да проумее ,че не увеличат двойно заплатите до 5 години няма да има не само квалифицирани ,а и неквалифицирани.През 2021г. е следващото преброяване на населението и се очаква намаляване с 500 хил.души предимно заради емиграция!!!!!
57
0
 
11
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Не вярвайте нищо не внасят,а говорят така защото никой не им се връзва.За да наемат високо квалифициран трябва да платят 1800 лева стартова заплата на чужденец.За ниско квалифициран в Македония минималната заплата е 16 000 денара или 252 евро,а там е и по-евтино от нас ,в БГ минималната заплата ще стане 460 лева или 235 евро.В Румъния от 1 януари 2017 минималното заплащане става 1450 леи или 316 евро(около 630 лева),та кой румънец или македонец ще дойде тук ,*** да го ***!!!?????????????
56
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 години
Инженер Ганев да нахрани *** и нищо да не пипа:)
55
0
 
3
 
! Отговори
Много съм доволен ! преди 7 години
Много добре ! Просто нашите висшисти ни управляват . Тези от университета на които г-н Радев много разчита да гласуват за него че те били бъдещето на страната. Ами то в близкото минало други управляващи разчитаха на тогавашните студенти - бъдещето на страната да гласуват за тях. Не знам дали е станало така но виждам и усещам че тогавашните висшисти ни управляват сега . И то така че и висшисти и среднисти бягат поголовно но вън. През 95г. Иван Костов казваше че ще внесем азиатци . Ами ето . . .
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То БГ работодателите за без пари и необразовани м......и ще си наемат...
53
4
 
0
 
! Отговори
1 преди 7 години
Няма лошо да внасяме. Ще приповдигнат икономиката !Трябват хора безспорно. Като си нямаш нещо си произвеждаш или си внасяш или и двете. Което е най - добре.
52
1
 
12
 
! Отговори
инженера преди 7 години
ако щете внасяйте инженери пингвини от антрактида... те заплата не искат
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви инженери от Судан или Бинбинистан.В моята група нямаше пампайци но не рядко се явявах на изпит с чуждоземни ***.Нивото на българна без да се хвалим е високо.Интелектуалното ниво.Просто нашия мозък е по-развит и по-трениран.Като интелект сме много пред азиатци или бинбинистанци.За добро или за лошо.Не бих взел в моята компания и най-умния *** или азиатец.Вярно те са дисциплинирани но могат да ти направят такъв фал че инвестициите за тях да отидат на вятъра.Колкото и да не желаят.
50
1
 
14
 
! Отговори
АМИ ДА преди 7 години
ПРЕДИ БЕШЕ ОБРАТНОТО. ПРИ ТАЗИ ОБРАЗОВАТЕЛНА "НЕДОМИСЛИЦА" СКОРО МОЖЕ И ШОФЬОРИ ДА ВНАСЯМЕ.
49
1
 
3
 
! Отговори
Thrudi Banani преди 7 години
Chudesna novina! - bg firmite se iznasiat v chujbina! V Rbg idvat afrikanski firmi s afrikanski experti! :-)
48
0
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Е, стига де ! Назначените криминални приватизатори прекалиха ! До къде ще стигне нахалството и глупоста им ?!?! В България има и кадърни и много работници ! Няма индустриалци и бизнесмени ! Някаква смесица от търгаши не плащащи нито данъци нито заплати на служителите си и криминален чужд капитал ! Държава и държавници които се чудят какво и от къде да отмъкнат ! Какво очаквате да е ?!?!
47
1
 
5
 
! Отговори
честито на печеливши преди 7 години
Кой ще пълни софийските чалготеки и новите небостъргачи ...... с нови хидроинженери , опа , ус , маша ла , ебре , цус ва и гюбеци до сабайлъм , опа , ус , маша ла , ебре , упса , а честито на печелившите нови софиянци и да почерпят.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма работници ли. Ами да ви обясня картинката драги работодатели. Един студент отива на бригада и да кажем ако е по-отракан събира добри пари. Виж вече на втората година може да се върне с 10000$ за 4 месеца и то от нискоквалифициран труд. Тук му предлагат 8-12 часов работен ден в офис т.е. обездвижен + времето за път и това да кажем за 1500лв. Дори да е някой супер голям ИТ специалист с 5000лв заплата - факторите като 12 часа обездвижване,липса на лично време и т.н. определено надделяват
45
0
 
28
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
БГ бизнесмените са най умните бизнесмени в света. Не искат да плащат по 1000 лв. заплати на собствените инженери-българи но са готови да плащат по 1000 евро за такива от третия свят. В бизнес средите на БГ се смята за изключителна наглост българин да иска заплата от 1000 лева. Познавам един който плати 2000 евро за счетоводна услуга на чуждестранна фирма но не пожела да плати на БГ счетоводител 1000 лева за същата работа. Не бил готов да плати на българин за това повече от 600 лева.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и германците така бяха измислили за ИТ специалисти еквивалент на зелена карта. Ама никой не им се върза, защото се оказа че се плаща в пъти по-ниско и от на местните инженери. А разликата е че инженер от вън плаща наем, обикновенно половинката му на работи и т.н. И като сложиш някакво смешно заплащане, по-добре да си стои вкъщи.
43
0
 
19
 
! Отговори
залъгалка преди 7 години
Така внасяха и от Виетнам, докато се оказа, че там взимат повече от предлаганото тук Тук им предлагаха 600 евро и те казаха - ааа не! Мерси! Иначе на тукашните се скръндзите да дадете повече от 600лв нали? Ще ревете вие за специалист с крокодилски сълзи!
42
0
 
15
 
! Отговори
kurec преди 7 години
Вие вярвате ли си изобщо? Средно 1000 евро получава инженер там. Има интернет,информирайте се малко...Да не се окаже някой нещастен "бежанец" дет ще му писне и ще тегли една рязана *** на жената на шефа...
41
2
 
11
 
! Отговори
А защо не германци? преди 7 години
Германците са доста по-добри инженери от тунизииците. Защо фирмите ни не се опитат да наемат западно-европейци, а са се насочили към тези африканци?
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DreamTheaterРуски инженери няма ли, че каним тунезийци?!тунизийците са по-умни

Спонсорирани публикации