Бензинът - с 10 ст./л по-евтин на автоматичните колонки

Спад на цените би имало и при засилен контрол на държавата
Обновена: 22 дек 2016 08:18 | 22 дек 2016 08:11, Петя Славова
8
Бензинът - с 10 ст./л по-евтин на автоматичните колонки
Снимка: архив, Булфото

Един от начините за намаляване на цените на горивата у нас е да има повече бензиностанции на самообслужване. Това каза Светозар Димитров, съсобственик на фирма от сектора. Той и другият съсобственик Атанас Димов на 21 декември бяха изслушани по време на откритата част на заседание на времената парламентарна комисия, разследваща дали в България има картел на пазара на горива.

Според Светозар Димов, другите мерки, които биха дали възможност за поевтиняване на горивата е контролните органи да намерят начин да разкрият трансферите между свързаните фирми в системата, които дават възможност за укриване на данъци и трупане на свръхпечалби по веригата и изнасянето им зад граница. "Така се прави във всички развити държави, включително и в Румъния“, поясни бизнесменът.

По думите му у нас няма картел на горива, но има олигопол на пазара с господството на пазара на един доставчик и производител. Светозар Димов обясни, че с ценовата политика на този играч се съобразяват всички останали и не е сериозно да се надяваме изграждането на нова голяма рафинерия да свали рязко цените. „Инвестицията е твърде голяма и едва ли някой ще тръгне да я прави на малък пазар като нашия“, смята Димов.

Другият съдружник Атанас Димов обясни, че контрабанда на горива у нас чрез вноса им по море е много трудно да стане, защото доставките се контролират на всеки етап от транспортирането. „Още от товаренето на танкерите в чуждите пристанища се събира достатъчно информация, която се следи от много институции", поясни той.

На въпрос на депутати собственикът на фирмата предложи да се направят промени на какво е мнението му са "сивия" сектор в бранша, Атанас Димов каза, че наличието му се генерира основно от дейността на вложителите на горива в данъчните складове. Според него те могат да „играят“ с неплащането на ДДС-то. "Другият проблем са много ведомствени складове, където също се укриват данъци и се надуват разходите на свързаните фирми“, поясни бизнесменът.

Светозар Димов добави, че хазната губи немалко от невръщането на ДДС-то на тираджиите от трети страни, преминаващи през България. По думите му, за това сега близо до границите ни вече има бензиностанции, „специализирали“ се да продават на чуждите превозвачи гориво без ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще вземат и заплатата на бензинджиите. Големи тарикати. Айде, 40 ст. печалба, няма да са 50 ст., че Марешки иде.
6
1
 
7
 
! Отговори
Овца преди 7 години
Не само при горивата алчната и лакома политическа клика и държавата, ограбват българите с измислен акциз и ДДС!Лакомията им няма граници и дерат по 100 кожи от нас.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.е човека на колонката, който ми зарежда, мие ми прозорците пречи на бензина да поевтинее? ок той взима 10ст на литър, а другите 2 лв кой ги прибира ?
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бензинът ще поевтинее когато изчезнат комунистите с една дума никога. В Америка е 35 ст. а тука ни крадат нагло и гнусно.
3
1
 
14
 
! Отговори
iwan преди 7 години
Те са си с между 10 и 35 стотинки по-евтини и сега. Само че извън София. София А95-2.10лв, Марешки Свищов А95-1.80лв. Откакто Варненеца се появи, бензинът в София е драматично по-скъп от цялата останала държава. По всички икономически правила щом има голямо търсене и предлагане (София), трябва да има КОНКУРЕНЦИЯ....а нашите просто си се разбират все-още и държат най-високи цени в България!!Няма КЗК, няма Държава.Все по драматично е положението на тази територия за съжаление.
2
1
 
10
 
! Отговори
а преди 7 години
Само глупости братче, вярно е че ако се отпимизира производството може да падне цената, което ок. Според мен проблема е друг. Навсякъде е пълно с големи и лъскави бензиностанции, които струват пари и това трябва да се избива от някъде. Има и по-малки вериги, където тоалетната е една идея по-захабена, и не толкова лъскава, но кафето ти е 70 стотинки до левче и малко, а не 2лв, горивата са същите и са 15тина стотинки и повече надолу.Печалба си имат,данъци си плащат,аз отивам да зарежда не на лукс.
1
0
 
7
 
! Отговори
Олигопол преди 7 години
*** имаме!!!

Спонсорирани публикации