Трябват ли ни банкови клонове в ерата на технологиите?

Иво Василев, основател на Reloyalty, пред Bloomberg TV Bulgaria
26 дек 2016 11:52, Елка Василева
64
Трябват ли ни банкови клонове в ерата на технологиите?
Куриозно - карета преминава пред банка във Виена. Снимка: архив, Reuters

Какви са техническите иновации в един от най-динамичните и бързо развиващите се сектори в световната икономика - финансовия? Какво е бъдещето на отрасъла в ерата на мобилните приложения? Имат ли поле на развитие експерименталните начини на плащане от рода на Bitcoin? Отговор на тези и други въпроси дава основателят на Reloyalty Иво Василев, който беше гост в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

„Финансовите иновации са една особено нашумяваща тема, допреди 4-5 години инвестициите в тях бяха не повече от 4 млрд., а само за 2014 са 12 млрд., а за 2015 – 20 млрд. Много инвеститори започват да се интересуват какви нови технологии могат да се развиват там“, коментира Иво Василев.

„Вече съществуващите финансови процеси стават по-мобилни, по-ефикасни, по-лесни. Такива са например пращанията на пари в чужбина, кредити, оценка на кредитите, нов вид банкови инструменти. В момента нашумява моделът на мобилната банка – без клонове, без офиси, прави се акаунт през мобилното приложение и всичко се менажира от там.

Възможностите са много големи. Много от нещата сега са ненужни. Например, един банков клон нужен ли е? Защо трябва да се разкарваме, като можем да свършим всичко през мобилното си устройство?”, дава пример Василев.

Според основателя на Reloyalty все пак съществуват и някои рискове. „Тази индустрия е доста регулирана. Трябва да се знае под силата на какви лицензионни структури попадаш, важна е и сигурността“, каза още той, допълвайки, че все пак не всяка регулация е лоша, като целта на много от тях е да представляват своеобразна протекция на парите на клиентите, да предпазват от измами и т.н.

Василев даде подробности относно дейността на собствената си компания, представляваща мобилна система за плащане, чиято идея е да възнаграждава клиента на база на неговата лоялност, да създаде пряка връзка между бизнеса с потребителите, като така предложи най-доброто на последните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: финансииновации
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истината е в натуралната търговия
28
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Не,трябвани индустрия, заводи, фирми, ферми, които да генерират парите, които ще севъртят през банковите клонове.Трябвани и износ. То се видя-само с търговия и внос-нищо не става, освен изтичане на свежи пари навън, и докарване държавата до просешка тояга...това трябва да почнеот училища и университети.В професионалното образование сме на ниво 1965-70-75-та най много.В едно училище още изучават зил 130 и мтз 80 ,за мое учудване, но това е държавна политика на безхаберието..
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пазарувайте КЕШ !робството на новия век се нарича БАНКА !
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като цяло в Бг са ни в повече банковите клонове. Особено на някои конкретни банки , имам една сметка в общинска банка и са 5 служителя плюс охраната и НИКОГА не съм се засякал с друг клиент - колкото и да са им малки заплатите се чудя от къде идват , това са едни 10 хил на месец .
25
1
 
1
 
! Отговори
Джони Кеш преди 7 години
Всичко което убива банките и дава свобода на индивида от Системата е добре дошло. Сегашният кеш може силово да го изтеглят, но биткойна, лайткойна могат и да се печат, т.е. има ги във вид на "хартиен портфейл" който не може да бъде откраднат.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 29Ти наистина нямаш идея как стоят нещата нали?
23
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радвайте се роби на удобството да плащате с карта! Наистина е много удобно, ама за кой? Утре като ви кажат, че вече нямате пари и всичко приключва. Но пък е много, много удобно!Ха ха ха...
22
0
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
От собствен опит ще кажа, че и кешовите, и безналичните разлащания са еднакво удобни, стига да имате бала банкноти в задния джоб и златна кредитна карта в портфейла.При изпълнени тези две условия, всичко е ясно, бързо и лесно.
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая измислена ,,валута'' Биткойн е най-голямата измама. Зад парите трява да стои реален продукт, естествено чичо Сам е решил да си изпере парите и да изнесе още инфлация към света.
20
10
 
3
 
! Отговори
Сар преди 7 години
Купувайте биткойни следващата година ...
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 7Ми не електронното разплащане е за удобство. Защо да мъкна 2000 лева примерно с мен когато мога да взема просто картата си?
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българина по принцип няма финансова култура така, че тази статия му идва в повече като гледам...
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оле колко неадекватни коментари ужас...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА НА СНИМКАТА НЕ Е НИКАКВА КАРЕТА, А НАЙ-ОБИКНОВЕН ФАЙТОН
15
0
 
17
 
! Отговори
$=? преди 7 години
СВОБОДАТА е най-голямото благо и трябва да се отстоява, пък ако трябва ще търгуваме и само в натура.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ерата на технологиите пирамидите станаха виртуални. Няма тухли, няма дограма. Само сайтопирамид. Сайтопирамид е най новата виртуална 3д фигура.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А може ли клиентите да са виртуални и да са само едни профили. Вземат пари и после виртуалната банка да гони виртуалните клиенти.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виртуална пирамидална банка - ВПБ - давай, народе.
11
1
 
9
 
! Отговори
до ВАСИЛЕВ преди 7 години
Тебе само като ти видя ника, без да ти чета глупостите цъкам минус, винаги има защо :D. По повод статията, имам мнение, но ще го оставя за себе си.
10
11
 
5
 
! Отговори
y преди 7 години
Предполагам че имате достатъчно 'сиви клетки" за да си представите че плащането в магазини става и без мазни банкноти.