Меркел и Оланд: Който не иска повече Европа, да си ходи!

Не може всички имигранти да останат тук, каза германският канцлер
Обновена: 7 окт 2015 21:52 | 7 окт 2015 21:49,
288
Меркел и Оланд: Който не иска повече Европа, да си ходи!
Снимка: Reuters

Който не иска повече Европа, повече общи политики и единни действия, трябва да си ходи. Няма друг начин, заяви френският президент Франсоа Оланд в Европейския парламент.

Той направи това в отговор на евроскептиците, които предизвикаха него и германския канцлер Ангела Меркел с твърденията си, че Европа се е провалила. Канцлерът добави, че евроскептиците са депресивни.

Лидерите на Германия и Франция направиха изказвания за ситуацията в Европа по случай 25 години от обединяването на Германия. Това става за първи път от 1898 г.

В тях те призоваха за повече единност, смелост и сплотеност и предупредиха за опасността от разпад, ако национализмът и екстремизмът надделеят в трудните времена. Европа е успявала, когато е била единна, заявиха лидерите на Франция и Германия, давайки различни примери, включително с разширяването на Изток.

Те признаха, че "Европа е изправена пред серия от кризи с исторически пропорции" и че последната, с бежанците, е променила дневния ѝ ред. Френският президент добави, че европейците трябва да живеят с много страхове, създавани от кризите, но настоя да не им се подават, да не се свиват в националните си черупки и да не винят Европа в импотентност.

Оланд добави, че Европа е сбъркала, като не е предвидила бежанската вълна и не е дала достатъчно пари, за да осигури, живеещите в лагерите край Сирия. За разлика от Меркел, която не влезе в подробности какво да е бъдещето на Асад, френският президент заяви категорично, че той е неприемлив, поставяйки го на една плоскост с джихадистите.

Меркел и Оланд призоваха за засилване на външната политика на ЕС и за полагане на повече дипломатически усилия за решаване на проблемите в Сирия и Либия, за да се даде перспектива на бежанците да се върнат по родните си страни. Двамата лидери подкрепиха плана на Европейската комисия за финансови инжекции в Турция за подобряване на условията за бежанците там, така че на не прииждат повече към Европа.

След като разгневи мнозина с поканата си към сирийците да дойдат в Германия, днес в Европейския парламент тя заяви отново, че бежанците трябва да бъдат приемани и че минималните хуманитарни стандарти трябва да се спазват.

"Никой не напуска родината си туко-така, даже и тези, които го правят по икономически причини, но на тези хора трябва да се каже, че те не могат да останат тук", заяви Меркел, разграничавайки бежанците от икономическите имигранти и подчертавайки, че усилията трябва да се пренесат към подпомагане на съседите на ЕС. Проблемите трябва да се решават там, откъдето хората биват прогонвани, каза Меркел.

"Дори да се изкушим да се затворим, хората ще продължават да намират решение да идват. В интернет епохата изолацията е илюзия. Но ако загубим ценностите си, сами ще се предадем", заяви Ангела Меркел пред депутатите. Ако обаче Европа успее да се справи, тя ще излезе по-силна от изпитанията и ще може да предложи ценностите си на останалия свят, добави шефът на германското правителство.

Президентът и канцлерът заявиха, че общите политики не трябва да спират до бежанците, а да обхващат и други сфери, включително икономическия и монетарен съюз, бюджета, цифровизацията, данъчната модернизация, конкурентоспособността, Шенген, вътрешния пазар, борбата с климатичните промени и др. Това, от което се нуждаем е повече Европа.

Само така можем да решим проблемите си, беше посланието на двамата. "Ако не отидем напред, ще се върнем назад и това ще е краят на Европа", предупреди френският президент.

По-рано в същия дух пред парламента говори и испанският крал Фелипе VI. Той призова за по-силен политически, икономически и социален съюз, основан върху европейските ценности и общото вземане на решения. Според Негово Величество успехът на Европа е причината имигрантите да се стремят към нея.

"Мигрантите идват с надежда за мир, справедливост и просперитет. И ние не можем да ги изоставим, защото това са нашите постижения“, каза кралят. За разлика от Меркел и Оланд, които акцентираха повече върху икономиката и сигурността, Фелипе VI отдели най-много място в словото си на социалните аспекти на Европа, подчертавайки, че Съюзът трябва да даде надежда на гражданите, че те са решими.

"Европа не бива да е зона за търговска размяна, без душа и без съвест", заяви той. Испания, която 30 г. от европейското си членство гледа на него като на процес, започнал още в Просвещението. През 50-те години смятахме, че сме постигнали утопията, но днес сме изправени пред проблеми, и трябва да положим повече усилия да ги решаваме заедно, призова испанският монарх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
4
 
! Отговори
Баварец преди 8 години
Май ние първи ще си ходимdnes.bg/eu/2015/10/09/bavariia-plashi-merkel-sys-syd-zaradi-migrantite.279221#comment-newest
134
0
 
4
 
! Отговори
NWO / НСР преди 8 години
Потърсете в Интернет Thomas Barnett, шеф-теоретик на Глабализацията, и ще разберете за какво става дума. ВСИЧКО СЕ РАЗВИВА ПО СЦЕНАРИЯ.
133
0
 
6
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Акулата по-долу е напълно права. Меркел да си сърба попарата, източноевропейските народи не са виновни за катастрофата в Близкия Изток. Вината на Германия е все пак доста по-малка от тази на Обединеното Кралство и САЩ.
132
0
 
6
 
! Отговори
съгласен с 218 преди 8 години
Все повече хора и тук в Германия осъзнават заплахата от загубване на германската идентичност,бит и култура. На 5.10. над 20 000 симпатизанти на ПЕГИДА протестираха в Дрезден. Съпротивата срещу Меркел расте от ден на ден.
131
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 години
"Не може всички имигранти да останат тук, каза германският канцлер" - как не може, защо не може, та нали ти ги пикани. Или сега ще ги пращаш по съседите. Е да ама като каниш в къщи гости, фрау Меркел, у съседите ли ги пращаш да ги нагостят, а!!!
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разпада на този гнилоч наречен Европейски съюз е вече на лице. В случая колкото по-бързо, толкова по-добре
129
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не искам в тази европа. Не преглъщам семейство, в което осиновеното дете казва на дебел мъж "мамо". Не желая да приемам имигранти, нито черни, нито оранжеви. Не искам джамии в страната си. Не са ми вкусни полските пържоли и турските домати. Не приемам американски аскери да тъпчат земята ни, за която са умирали руснаци.
128
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 232Значи според теб излиза че по времето на СССР или СИВ е имало по голяма свобода. Осмисли какво си написал.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Metal Man А дали не са САЩ? Прочете ли какво е предложил Сорос през септември?
126
1
 
21
 
! Отговори
МИХАИЛ преди 8 години
Цирк в менажерията ес! Държат ги здраво за гушите от зад океана чрез прослушките и тия сега двамата Клоуни се надвикват, за да си спасят живота и натрупаните милиони и затова изпълняват стриктно заповедите на Господаря. Жалка картина! Същата като у Нас! Жалко, че има много с промити мозъци, които още вярват в мита ес! Добре, че повечето хора им разбраха игрите. Пътник е вече ***! Количествените натрупвания водят до качествени изменения - закон. Разпада е неизбежен!
125
1
 
7
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
До Анонимен 230 Който е посмял да изтрие името на Фюрера ще бъде на място , където труда да го направи свободен !
124
0
 
9
 
! Отговори
доган преди 8 години
А това ще го определят европейците кой да си ходи
123
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключително права е госпожа . Меркел неможе хем да си в евро.съюза ,да ползваше всички привилегии и ползи от това а същевременно да се държиш като 16 република на ссср
122
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не си единствения добил правото да ходи из Европа. Не знам къде си бил, не ми влиза и в работата. Да, хората са усмихнати и любезни и дори да имаш комуникационен проблем, се опитват да ти помогнат/ориентират/услужат.Но не така стои въпросът с работата, натоварването, доказването, вярата в способностите и ред други такива дребни, между които и заплащането. Ти си оставаш 2-ра категория от Източна Европа и ... толкоз. Местните винаги ще са по-, по-, най- и преди теб. Дори и да се скъсваш от бач.
121
1
 
24
 
! Отговори
seira преди 8 години
До "аз" 223:"ДРУГАРЮ" ЩАСТЛИВЕЦ,ЕС НЕ СА ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ!НАРОДИТЕ НА ЕВРОПА СМЕ НА МЯСТОТО СИ ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ!НИЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО ДОНЕСОХМЕ, КАКТО ПРОГРЕСА НА СВЕТА, ТАКА И СЪВРЕМЕННИТЕ МУ ПРОБЛЕМИ!РАЗПРОСТИРАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ "ОТ АТЛАНТИКА ДО ВЛАДИВОСТОК" И ПРЕИМЕНУВАНЕТО МУ В ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ, ОСНОВАН НА ПРИНЦИПА НА СУВЕРЕНИТЕТА НА ОТДЕЛНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ДЪРЖАВИ, НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА Е МЕЧТАТА НА ДЬО ГОЛ!СИЛНИЯТ, НЕЗАВИСИМ ЕС НЕ Е ПО ВКУСА НА ФИНАНСОВАТА ОЛИГАРХИЯ В САЩ!!!
120
1
 
25
 
! Отговори
баи Ганю преди 8 години
Ааааа,не може така наборке!Когато в началото заливаха Българиа като таифун и бяха далеч от запада траехте си и само акъл ни давахте.Сега като плъпнаха и при вас крещите като настъпани жаби мамкаму.Млъкваите и си ги приемаите както учехте нас българите да направим.Тези хора не желаят да останат в бедната ни България.Вие сте богати и си ги прибираите при вас
119
5
 
9
 
! Отговори
Atanas Atanasov преди 8 години
Това не е лоша идея,да организираме пълен бойкот на германците.
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е лоша идея да организираме пълен бойкот на германците!!
117
2
 
23
 
! Отговори
seira преди 8 години
"ДРУГАРКАТА" МЕРКЕЛ И "ДРУГАРЯТ" ОЛАНД СА РЕШИЛИ ДА ПОСОЧВАТ КОЙ ЩЕ БЪДЕ В ЕВРОПА И КОЙ НЕ?!...НА НАС, ЕВРОПЕЙЦИТЕ, НИ Е НУЖЕН ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, ОСНОВАН НА ПРИНЦИПА НА СУВЕРЕНИТЕТА НА ОТДЕЛНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ДЪРЖАВИ, НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА!НЕ МОЖЕ ЕС ДА БЪДЕ ПРЕВРЪЩАН, ПО АМЕРИКАНСКИ МОДЕЛ, В ЕДИННА ДЪРЖАВА, КОЯТО ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЧИНОВНИЦИТЕ В БРЮКСЕЛ!НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ Е НУЖЕН ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ "ОТ АТЛАНТИКА ДО ВЛАДИВОСТОК"!!!
116
3
 
1
 
! Отговори
Елица преди 8 години
Дистанцирам се от мисълта чие изразяване на човечност и съпричастност одобрявам и се акцентирам върху същността на сърдечност и умерена емоционалност при вземане на отговорни в кризисни ситуации дипломатични решения.От прочетеното все повече се уверявам,че за добронамереността и желанието на видни политически лидери граници за произход и принадлежност не влияе върху здравословното и разсъдливо търсене на оптимални за нуждаещите бягащи от невинно отнемане на живота им в страна ,където има война