Белгиец ще води преговорите за излизане на Великобритания

Дидие Сейоуз е назначен за главен преговарящ от Доналд Туск
26 юни 2016 12:12,
15
Белгиец ще води преговорите за излизане на Великобритания
Дидие Сейоуз (в ляво). Снимка: Reuters

Белгийски дипломат, работещ за Съвета на ЕС, ще ръководи преговорите по излизането на Великобритания. Дидие Сейоуз беше назначен за главен преговарящ от председателя на Съвета Доналд Туск.
 
Белгиецът ще координира преговорите от името на Европейския съюз. Решението на Туск предрешава въпроса как ще се организира излизането и дали то ще се направлява от Европейската комисия или от страните членки.
 
Дидие Сейоуз беше шеф на кабинета на предшественика на Туск – Херман ван Ромпой, а преди това е бил говорител на Ги Верхофстат, когато той беше премиер на Белгия между 1999 и 2008 г. Досега Сейоуз отговаряше за транспорта, телекома и енергийните въпроси в Съвета на ЕС.
 
Процедурата по излизане започва едва, след като Великобритания информира официално Съвета, че желае да напусне. Целта на преговорите е да се уточнят подробно условията, по които да стане това, както и новите правила, по които те ще се управляват.

Според Лисабонския договор Съветът ще приеме преговорен мандат, който трябва да бъде предложен от Европейската комисия. "Днес посланиците на оставащите 27 държави се събират в Брюксел за първи път без британския си колега, за да подготвят срещата на върха на европейските лидери във вторник и сряда. Тъй като Великобритания не може да участва в дебатите между европейските членки по напускането си, Дейвид Камерън ще си тръгне по-рано от Брюксел.

Останалите премиери и президенти в сряда ще дебатират как ще процедират след референдума за излизането. Към фактическо начало на преговорите обаче няма да се пристъпи преди Лондон да изпрати официално писмо, че си тръгва.

В петък подавайки оставка британският премиер заяви, че това няма да се случи преди октомври, когато бъде излъчен неговият приемни. Европейският парламент и Европейската комисия обаче настояват процедурата да се стартира незабавно, за да не се засилва несигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквам британците да направят завой с обяснението, че са блокирани от ветото на Шотландия .и скането за повторен референдум...Иначе кашата и без това във вътрешен план е доста голяма и не вещае нищо добро. Натискът за бързо напускане от ЕС също ще ги накара да разберат, че повече игрички и извиване на ръце не може да има.
13
0
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До да питамЕврото няма да изчезне. По-скоро ЕС ще се свие до страните от еврозоната. Останалите ще се чувстват големи тарикати и ще преглъщат пред витрината на сладкарницата. Еврокомисарят за еврото от вчера отговоря и за финансовите пазари. Така че те ще се оправят, ние да му мислим
12
0
 
0
 
! Отговори
Излиза преди 7 години
така че, ЕС всъщност са доволни от референдума , явно са били скритият му мотор...няма значение какви ги плещят "евролидерите". Най-после извадиха нещото от *** си.
11
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Още не са подали заявление за напускане и тези ги загониха,
10
0
 
7
 
! Отговори
белгиеца преди 7 години
Доналд Труск, Мартин Шулц и другите чиновници в брюксел треска ги тресе от страх за постовете си.
9
2
 
4
 
! Отговори
да питам преди 7 години
след като се разпадне ес и еврото изчезне коя ще остане резервна валута ? мисля , че само долара...който ще се използва при международни операции , в които ще бъдат отпускани държавни заеми в това число и на България ? много ли са хората на които им харесва света и България да бъдат напълно зависими от щатите и ФЕД ???
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Волен продаде Бьлгария за няколко рубли!!!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Процедурата по излизане започва едва, след като Великобритания информира официално Съвета, че желае да напусне.--------------------------------------------------Това не е точно така, защото е само единият вариант. Вторият е свързан със ситуация, при която без да е налице заявено желание за напускане, страна-член се отстранява от съюза принудително. Предполагам, че към Великобритания ще се постъпи именно така, след като намеренията за безкрайно протакане от нейна страна се реализират!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не бърза да си ходи, тъкмо ще е набрал инерция и може да поеме Финландия. :D
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгия най много цоца от съюза, затова изпращат пак защитник на статуткавото, добре че англичаните сами си печатат парите и не им пука за еврата като на гърците. Аста ла виста бейби!
4
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
до 1Назло бабушке, отморожу себе уши!
3
4
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Белгия дори не е държава.... :-)Това някакво отмъщение на Ромпой ли е :-)
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им казва да си събират партакешите по-бързо и да се разкарат. До края на годината да сме ги забравили.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дано се откажат Англичаните за излизането им от Европейския сьюз на пук на сидер и тролската му кампания!