Германия и Франция в супердържава! А ЕС?

Берлин и Париж връщат идеята за Европа на две скорости
28 юни 2016 07:00,
133
Германия и Франция в супердържава! А ЕС?
Снимка: Reuters

Германия и Франция са подготвили проект за промяна на Европейския съюз, който предвижда дълбока интеграция и създаването на супердържава от желаещите страни и периферия, в която да влязат по-скептично настроените.

Това предвижда документ от 10 страници, подготвен от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, до който се е добрала полската телевизия TVP.

Вчера германската канцлерка Ангела Меркел събра колегите си Франсоа Оланд, Матео Ренци и Доналд Туск в Берлин, за да подготвят единна позиция преди срещата на върха в Брюксел днес.

Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро са представили от името на своите държави проекта "Силна Европа в несигурния свят", съобщава АФП.

Той бил подготвен миналата седмица заради решението на Великобритания да напусне Евросъюза. В проекта се предлагат комплекси реформи в три области - безопасността, миграционната политики и валутно-икономическата сфера.

"Ние ще предприемем по-нататъшни стъпки към политически съюз в Европа и ще поканим останалите европейски държави да се присъединят към нас в това усилие", казват в съвместно изявление двамата министри. Те обаче посочват, че са готови да приемат и съществуването на неколкостепенен съюз, посочвайки, че "ние трябва да сме наясно, че има различни степени на стремеж към по-нататъшна интеграция сред държавите членки".

Двамата политици предлагат по-близко сътрудничество в три ключови политически области - вътрешна и външна сигурност, бежанската криза и фискални и икономически политики.

Според материал на полската телевизия TVP става въпрос на практика за създаването на супердържава от желаещите дълбока интеграция страни. Тя ще има обща армия, наказателен кодекс, данъчна система и единна валута. Отделните страни няма да имат глас и върху граничната политика и разселването на бежанци.

Политически ЕС трябва да става все по-интегриран, но интеграцията трябва да става по желание и според възможностите, се посочва в документа. На практика това означава, че ще се засилят процесите на разделяне на ЕС на център и периферия или на съюз на две скорости. Като двете му части няма да се делят на бедни и богати, а на напълно интегрирани и нежелаещи пълна интеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рим никога не е преставал да съществува. Разберете го веднъж и завинаги. Римското право е действащито европейдко право. Олигархията е наследница на римска такава. За робите - каквито трохи пуснат. Абее...
67
0
 
6
 
! Отговори
аб преди 7 години
Познайте от кои ще сме. БГ Олигархията много ще се зарадва на идеята за един наказателен кодекс и неговото прилагане.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е положитерната страна на брекзитът да се замислят пък какви ще ги сътворят е друг въпрос.Между другото франсетата говорят на немски и знаят немски по западната си граница .Германия не може да има войска ,но пък ще си създаде европейска това е друг въпрос кой кого и как ще използва .навсякъде политиците са един дол дренки гледат само как да омагьосат и изпозват без скрупули обикновенния човек
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Predi da pishete poglednete kak jiveqt v durzavata, as 10 godini sum v Germania i francia svobodni durzavi ama za spokoyni I rabotlivi hora.
64
3
 
2
 
! Отговори
Oe преди 7 години
Anka i Vova sha sa zemat...:-)
63
4
 
18
 
! Отговори
Орднунг! преди 7 години
До Господи..!, Ще избирате - или при немско-френския ботуш или рая на Османско-евразийската империя! Поне при немците съдебната система работи криво-ляво.
62
3
 
12
 
! Отговори
НЕСТОР ОДИСЕАС ЙАЗОН преди 7 години
ИМЕТО ''САМО'' Е СЛАВЯНИЗИРАНО ИМЕ , И ИДВА ОТ ИМЕТО НА САМБАТ = ШАМБАТ -- БРАТ НА КИИ = ПРАБУЛГАРОС. ОСНОВАТЕЛ НА КИЕВ.ВРЕМЕ Е ГРЪЦКАТА АРМИЯ ДА ОСВОБОДИ КОСТАНТИНУПОЛИС И АНАТОЛИА ОТ ТУРЦИ, АРАБИ И ТАТАРИ.
61
2
 
19
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Това си е старата Франкска имеперия,сега центъра образува старата държава на САМО,викингите се обединяват у остава само ние и гърците да си възстановим византия и велика българия и цирка става пълен.Някой май ни "подготвя" за повторение на 14-ти век.
60
1
 
2
 
! Отговори
деконструктор от БКП преди 7 години
Мисля ,че няма да ми се опрат.
59
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
голям вой дигнали ***!
58
25
 
13
 
! Отговори
пешо преди 7 години
нямам нищо против и бг да участва.
57
1
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Германците и французите трябва да се обединят, само това е шанса да могат до определена степен да захвърлят омута на англосаксите.
56
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си подписват ТТИП за собствените народи, или ЕВрОПА на нациите, или без ЕС!! Само насилсвено преекспониране на глупости видяхме досега от това ЕС. А щатите са признали 31 !!! сексуални девиации и са ги узаконили. Какво да чакаме, да станат задължителни с помоща на Брюксел? ЕС като колония и пазар на трансатлантическите корпорации не е мечтата на народите.
55
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кефите Русия това, Русия онова, а мечтаете за Мерцедес и БМВ - продукти създадени от "глупавите" немци. Ами мечтайте за Лада драги русофили, това е продукта на руснаците, безпътица удавена в много водка и никаква култура!
54
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия е на път да направи това което не успя на два пъти през миналия век. Средствата са различни този път но крайния резултат ще е същия.
53
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братушките не си дават златото на концесия, затуй краварите не ги харесват.Ние го даваме, бедни сме, ама сме предвидими.Останалото нека го изговори мистър Плевнелиев.(Бийн).Ааа, забравих, той е зает, воюва, строи салове и хвърчила.
52
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ко стана ся?Русия не ще и не ще да фалира, май по-силна става?
51
7
 
6
 
! Отговори
bros преди 7 години
*Yшaнки
50
24
 
11
 
! Отговори
bros преди 7 години
Мале, в тоя форум предимно зелки... То за що иде реч, они па за чичко Путин - дали с любви или наострен гняв - значка няма... Искам да ви питам, пaляци - извън ЕС какво ви чака? С Вожда на мачле и с бодра крачка към "Чака-рака"?!? Зат'ва ли живеете, бе, сkoтове? Не мислите ли за бъдещето на децата си - правото им на достъп до качествено образование, единен трудов пазар, специализации, лекота на придвижване, релокация, интимност, ако щете? Не, за вас да си седат дома и да вият, като вас, ***!
49
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия фалира ве тр0ллове, аре марш при Путин за 150-200 долара да бачкате.