Brexit отвърза нова финансова криза

Сорос с бял и черен сценарий от напускането на Великобритания
Обновена: 30 юни 2016 14:59 | 30 юни 2016 14:52,
10
Brexit отвърза нова финансова криза
Снимка: архив, Reuters

Brexit-ът отвърза криза на финансовите пазари, сравнима по-сила с тази от 2007/8 г. Това е прогнозата на милиардера Джордж Сорос, която той направи днес в Брюксел.

Решението за напускане е ускорило вече развиващата се на бавни обороти криза. Според финансиста Brexit ще усили тенденциите на дефлация, които вече преобладават в европейските икономики.

Сорос, който е спечелил богатството си като играч на световните финансови пазари и е един от най-известните финансисти, заяви, че Еврозоната, която и без това твърде бавно се възстановяваше заради рестриктивните фискални политики, ще се забави допълнително.

"Ортодоксалността на германските политици стои на пътя на единствения ефективен отговор – създаването на бюджет на Еврозоната, който да предприеме антициклични мерки", коментира Сорос пред депутати от бюджетната комисия на Европейския парламент.

Той добави, че банковата система в Европа, която още не се е възстановила от предишната криза, ще бъде подложена на тежко изпитание. Според него "политически и идеологически несъгласия" в Еврозоната няма да позволят използването на Европейския спасителен механизъм за подкрепа на банките и суверенния дълг.

В същото време Сорос, който е и шеф на фондация "Отворено общество" заяви, че Brexit може да стане повод за възраждането на Европейския съюз.

"След първоначалния шок, когато изглеждаше, че разпадът на ЕС е неминуем, сега нещата не изглеждат толкова категорични", добави финансистът.

Според него "осъзнаването на британците", които започнали да разбират какво ще загубят при излизането си от ЕС, може да даде началото на гражданство движение в цяла Европа, което да се обедини около спасяването на ЕС чрез цялостното му преструктуриране и да доведе до създаването на "по-силна и по-добра Европа".

За да се случи това обаче, "европейските лидери трябва да признаят собствените си грешки и да приемат, че сегашните междуинституционнални споразумения пораждат дефицит на демокрация", категоричен е Джордж Сорос.

Мнението му се различава от становището на лидерите на 27-те, оставащи в ЕС държави, които вчера решиха, че настоящите споразумения, на които се основава ЕС и в частност Лисабонският договор, са добри и че ЕС трябва да се реформира, без да ги променя. Те не приеха, че имат вина, като декларираха, че решението на британците е израз на собствената им воля и те с нежелание ще я приемат.

Сорос посъветва европейските водачи днес да не гледат на раздялата с Великобритания като на развод, а да я използват като възможност за "основополагаща реформа на ЕС".

"Тяхната цел трябва да бъде създаването на един преоткрит ЕС, в който Великобритания и други страни в риск от напускане, да искат да влязат".

Според него основен двигател за новото проевропейско гражданско движение ще бъдат младите. Това вече си личало във Великобритания, където хората под 35 г., които дори не са гласували, както и поддръжници на лагерите за оставане и за напускане, спонтанно са се мобилизирали около петицията за втори референдум.
Председателят на "Отворено общество" не смята, че решението за напускане може да бъде променено. За него обаче общественото надигане е положително.

За Сорос ЕС никога не е успявал да вдъхнови „такова масово включване на низините“, на каквото сме свидетели в момента на Острова. Той е убеден, че то може да се подеме в цяла Европа и да наложи прекрояването на Съюза.

"Ако гражданите, които не са засегнати от резултата от референдума – във Франция, Германия, Швеция, Италия или Полша и другаде, видят в ЕС полза за себе си, той ще се появи отново и ще по-силен. Ако не – в последна сметка ще се самовзриви", прогнозира Джордж Сорос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: есДжордж СоросBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига с тия пропаганди тип партиен секретар на село! По-бедните държави в ЕС на практика бяха превърнати в неформални колонии. Нашият велик пълководец, взема само заеми и отчита милиарди излишъци, а няма пари да всигне заплатите на учителите. То и деца вече няма, освен разн цветни субпродукти. И какво? Направи магистрали за да могат големите компании да си продават скъпо нещата произведени в Азия ли? Каква сплотеност? В краденето ли?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще му се на Сорос още една криза да направи още някой милиард... Но колкото и да ги "предвижда" май този път няма да обеднее 80% от света, за да спечелят няколко борсови спекуланти.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сорор каза това Сорос каза онова...Абе ей ! Сценария за ЕС Сорос ли го пише?
4
1
 
8
 
! Отговори
Писна ми преди 7 години
Англичаните не ми ги хвалете - първо гласуват за излизане, после четат за какво са гласували. Има да чакат на опашките за паспортни проверки за любимите им пътувания из Европа. Ако могат да си ги позволят с този курс на паунда
3
0
 
0
 
! Отговори
anti преди 7 години
edva li xorata v evropa 6te za6titqt zadnicite na 1 vlak xora, za da si vzimat klastite zaplatki tam,po skoro soros za6totavga sebe si47391
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпроса е какво се опитва да проповядва за да предизвика криза за да спечели наново.Все пак човека е доказан професионалист в това отношение.Явно че в сегашната ситуация не е намерил начин да си увеличи печалбите, и човека си търси начини.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ЕС твърдо си върви към разпадане. Не можа да се осъществи колониалната структура която бе заложена.Сега ни изнудват да продадем дружествата си опериращи върху южен поток, или ще плащаме глоби.А не може ли да си пуснем Белене! Или и ние като турците да им пуснем мигранти, да ги видим колко са толерантни. Разбиха всичко работещо в България. Като се сетя, че БТелефоннаК я продадоха за по-малко от годишната и печалба. И това са ми управници. Всички били в парламента последните 26г да се избият.