Парите на ЕС за Турция минаха ?2 млрд.

От бюджета за бежанците вече са преведени 105,8 млн. евро
28 юли 2016 17:00,
15
Парите на ЕС за Турция минаха ?2 млрд.
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия закръгли на над 2 млрд. парите, заделени за помагане на бежанците в Турция, планирайки да похарчи още 1,4 млрд. към 740-те милиона, които вече бяха разпределени.

За първи път от европейските средства ще могат да се възползват и турските институции. Част от 1,4-те милиарда ще бъдат дадени на турските министерства на здравеопазването и на образованието за покриване на разходите по обслужване на бежанците, намиращи се в страната. Те ще бъдат платени под формата на грантове.

Преведените вече пари от бюджета на ЕС за бежанците в Турция са 105,8 млн. еврои друга инфраструктура, която да бъде на разположение за бежанците. Тези пари ще бъдат платени чрез споразумения с международни финансови институции. 

Последната част ще бъде насочена към европейския доверителен фонд за Сирия и ще се използва за подпомагане на турските общности, приемащи бежанците и за разработване на проекти, които да бъдат финансирани в бъдеще с европейски средства.

С разпределянето на сумата от €1,4 млрд., общият размер на средствата, планирани от Еврокомисията в помощ на сирийските бежанци в Турция, достигна € 2,155 млрд. от обещаните 3 млрд., съобщи говорител на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Брюксел е подписал и договори за 79 млн. евро с благотворителни организации, които работят с бежанците в Турция за медицинско обслужване в лагерите, за транспорт на децата до училище и за храна на ранените. 

Преведените вече пари от бюджета на ЕС за бежанците в Турция са 105,8 млн. евро, а останалите са договорирани или планирани, уточни говорителят. 33,3 млн. евро са дадени на УНИЦЕФ за организиране обучението на сирийски деца, 2 млн. на Германската служба за академичен обмен за дистанционни курсове за студенти.

Останалите средства са разпределени между хуманитарни организации като Международната организация по прехраната на ООН, Световната здравна организация, Червения кръст, Международната организация по миграцията и др. за храна и лечение на бежанците.

В понеделник в интервю за германската обществена телевизия ARD турският президент Реджеп Таип Ердоган, обяви, че Европа не държи на обещанията си за финансова подкрепа и че е платила "само 1-2 млн. евро" от дължимите 3 млрд.

Европейската комисия заяви, че подобни твърдения са нечестни и че парите никога не са били обещавани на Турция или на правителството, а са само за дейности, свързани с издръжката на бежанците.

Европейската комисия ще започне от септември да изпраща покани до страните членки да издължат обещаните суми за бежанците в Турция, след като всички държави се съгласиха да ги платят и изпратиха гаранционни писма в Брюксел. 2 млрд. евро от парите трябва да се съберат от страните членки, а 1 млрд. – от европейския бюджет. Българската вноска е в размер на 5,9 млн. евро.

По повод затварянето на над 100 турски медии от правителството, Европейската комисия заяви, че "свободата на изразяване е един от важните стълбове на ЕС и Турция като страна кандидат трябва да се стреми към най-високите демократични стандарти, включително за свободата на медиите".

Говорител на дипломатическата служба на ЕС определи като тревожно, че след въвеждането на извънредно положение, заповеди за арест са издадени на голям брой хора. Всички те трябва да получат право на индивидуален и справедлив процес, припомниха от Брюксел. Това било казано и на турския външен министър Мевлют Чавушоглу от върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини в телефонен разговор вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Бай Кольо преди 7 години
Аз повече нищо турско няма да си купя и никога няма да им ходя вече на курортите им. Нито стотинка вече за мюсулмани и екстремисти!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тя Европа ако имаше от къде да ги вземи парите нещта щяха да са розови,
9
0
 
2
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Пак едни пари ще изчезнат някъде съвсем безполезно. 1,5 м. ев. да возят деца на училище в турция. Вместо да вложат средства в здрави огради с камери с ток с много войска и реално да пазят границите. Ей по такива схемички се точат мангизи.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До rodopiАми харчете си те са си ваши братя мюсулмани . Нас какво ни засяга това.
7
4
 
4
 
! Отговори
rodopi преди 7 години
a nie -turtsite sme poharchili za tiah-bejantsite ; darjavata-10 mlrd.dollara , a tsivilnite organizatsii oshte 2 pati po-tolkova . Taka che vashite 3 mlrd"a sa nishto v sravnenie s tova koeto sme poharchili nie v Turtsia za tezi bejantsi .
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опа, германците добре са се уредили. ЕС да им плати 2 млн евро да обучават сирийски студенти в Турция при положение че тяхната Меркел предизвика целия проблем с бежанците
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А септември ще ни искат 6 млн евро да ги дадем на турците. Машала, бе
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел много са смекчили тона. На никой не му пука за медиите. Без журналисти им е най-добре и на тирани, и на диктатори
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 милиарда може да са ги планирали ама са дали само 106 милиона брюкселските тарикати
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган си прави каквото иска, ЕК ползва изречения ала Плевнелиев, направо ще му накриват феса
1
4
 
3
 
! Отговори
Pasha преди 7 години
Parichki, Parichki, hubavi evropeiski Parichki dobre ste doshli v stranata na chudesata.