Франция ще прави референдум за напускане на ЕС

Жан-Клод Юнкер: Няма дата за отпадане на визите за Турция
14 сеп 2016 14:37,
53
Франция ще прави референдум за напускане на ЕС
жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Ако Марин льо Пен спечели президентските избори във Франция идната пролет, тя ще предложи референдум за напускане на Европейския съюз.

Лидерката на Националния фронт обяви това в Европейския парламент в Страсбург в отговор на речта на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза.

Льо Пен, която е и евродепутат, определи изказването на председателя на Европейската комисия като "нещо като погребение на ЕС“ и настоя, че „хората си искат суверенитета и независимостта".

Още по темата

На подобна вълна беше и Найджъл Фараж, върнал се от САЩ, където участва в кампанията на Доналд Тръмп. Той заяви, че напускането на Великобритания ще се случи и то ще е лоша новина за производителите на автомобили в Германия и на шампанско във Франция, които са най-големите европейски вносители в Обединеното кралство. Фараж обаче не обясни дали на британците ще бъде забранено да си купуват немски коли и френско шампанско.

Единственият български евродепутат, който се включи в дебата около годишната реч на Юнкер, беше Сергей Станишев. Според него Европа е паднала жертва на политиката на крайните мерки и настоя Европейската комисия да обвърже всички икономически инициативи с изискване те да бъдат придружени от въвеждане на социални стандарти.

Темата за България обаче беше засегната от лидера на социалистите в Европейския парламент Джани Питела, който призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген като част от политиката на ЕС за засилване на неговата сигурност.

Речта на Юнкер беше силно критикувана от мнозина депутати, главно заради отсъствието от нея на важни теми като отношенията с Русия и Турция и участието на ЕС в правенето на световната външна политика. Депутати се възпротивиха и на създаването на отбранителен съюз и на европейска армия. Според лидерката на левите Ренате Цимер бъдещата евровойска ще бъде предпоставка за започване на нови войни, от които ЕС се е опазил 70 години.

Лидерът на либералите Ги Верхофстат, който беше наскоро назначен за преговарящ по Brexit-а за Европейския парламент, обясни надигането на национализма и популизма с факта, че те не виждат в ЕС решение на своите проблеми. Това е предимно проблем за по-възрастните, които се боят, че политиците са загубили контрол върху проблемите и това застрашава начина им на живот. В същото време младите продължават да вярват в Европа, убеден е той.

Юнкер не отвърна на обвиненията на евродепутатите, само благодари за хвалбите. Той обаче разкри, че Европейската комисия продължава активните преговори с Турция за сваляне на визите.

"Разговорите по някои точки са изключително трудни и затова приканвам за повече търпение", каза председателят на Европейската комисия. Той увери депутатите, че визите няма да паднат, преди Анкара да изпълни 72-те европейски условия.

"Законът против тероризма пречи да се определи точна дата за визова либерализация", обясни Юнкер. Турция отказва след опита за преврат да промени дефиницията си за тероризъм, която позволява преследването на политически опоненти и на журналисти. Това е едно от оставащите 7 условия на ЕС за премахването на визовия режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Сминдух енд чесън преди 7 години
Според българските политици накрая като останем само ние ще можем да си теглим, каквито си искаме фондове, когато си искаме.
37
0
 
0
 
! Отговори
БРГ преди 7 години
Ку напуснат Франция и Германия - Бат Бойко става голем началник. Той ще казва кое какво.
36
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 7 години
България Румъния и Литва ще останат в ЕС като ще приемем и Молдова. След това ще им пращаме помощи. А като военна организация ще организимае Хаудутския Договор, като ядрото ще са пушки кремъклийки и наточени копия. За разузнавателни цели ще използваме хвърчила. Вместо бомбардировач ще направим дупки в пътнически самолет и от специални отвори ще търчат калашници като нападетелно оръжие.
35
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен39Че ние още не сме влезли като хората в този съюз (евро, Шенген, Банков съюз), а вие предлагате да излизаме. Нека си поживеем като европейци. Времето в евраизма се закръгля на 1000 години. Сега 1000 г Европа
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BGEXIT кога? Пак ли ще сме последни?
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как ще се казва -"Фрекзит"? Успех, мадам Льо Пен!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SASAКак да се готвим? Ще бъдем сготвени! Единствено може да ни се размине пълната програма, асо изгоним американските войски от нас, ама няма кой да се вдигне от прахта и да го направи! Час по-скоро да излезем от НАТО!
31
1
 
7
 
! Отговори
Бразей преди 7 години
Ако Мадаме Марин льо ПЕН спечели президентските избори ,което няма как да стане.Макар че със всеки изминат ден все повече хора я харесват.Днеска един колега оригин франсе ми каза че жена му след 27 години го е напуснала и сега живее със по млад арабин.което значи той ще гласува за льо ПЕН ,бившата му и арабина за мисю Оланде
30
2
 
7
 
! Отговори
SASA преди 7 години
Скоро ще избухне Трета световна война, гответе СЕ!
29
2
 
5
 
! Отговори
ами то е ясно преди 7 години
, че ако ес се разпадне на 27 държави те ще са независими...т.е в един 7 млрд свят от тях нищо няма да зависи !! сами дори и немците няма да имат сила за международната сцена. освен това ще остане само долара като резервна валута която ще трябва да използват помежду си европейските страни което само ще е в интерес на печатащите долари т.е на америка .да не говорим как някои европейски държавици от по 7-10 млн биха се договаряли с китай,индия,щатите...
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако франция напусне ес това ще е края на това псевдосъюзче. без малобритания и франция остава една германия и другото е пълнеж.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешкоА какво обо има името Пешко със снимката на вашия профил
26
5
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
И какво общо има убедителното заглавие със самия текст? Естествено - пак нищо. Но това е журналистиката у нас - илитерати-графомани без никакви познания и култура. Типичният пример са другарите Волгин и Симов, които крепят цялата си стилистика на няколко прочетени книги и с витиевата фразеология "блесват" пред малограмотните си фенове, които коментират с "браво! и Отлично!", щото не могат да вържат повече думи.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Франция ще прави референдум за напускане на ЕС"---ПОДВЕЖДАЩО ЗАГЛАВИЕ!!Колето Д. да си погледне българската граматика! Наклонение на глагола!Не трийте коментарите, когато не нарушават условията!!
24
1
 
21
 
! Отговори
До Троцки преди 7 години
Ман льо Пен никога няма да стане президент и затова няма да има и референдум във Франция.----------------------------------Те и за Фарадж/Камерън са казвали нещо подобно, пък какво стана! Неизбежно е , рано или късно и Франция ще напусне.и процентите на французите в полза на излизане от ЕС ще се вдигат. Както и се увеличават поддръжниците на националистите. Абсолютно реално е Льо Пен да стане президент! Франция и Великобритания са много идентични и тясно свързани помежду си държави. Франция също иска да си върне загубения блясък. А Ла Манша ще стане най -строго охраняваната граница в Ев
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EVROPA SHE IMA BADESHE KOGATO SE OTKAJE OT PLANAT NA USA ZA AFROAZIATIZAZIA NA EVROPA
22
3
 
7
 
! Отговори
нашенският серго преди 7 години
при когото се оряза една голяма част от социалните придобивки и той като жабчето решил да си вдигни крачето и да се изкаже.
21
1
 
18
 
! Отговори
Васо преди 7 години
До Анонимен: Като чукате плюсове тука що не се замислите кой е виновен за това дередже. ЕС или нашата си политическа класа и кой я избира.
20
7
 
4
 
! Отговори
Бай Мaнгал рософил преди 7 години
Ще прави нанай! Ама нека и русофилите малко да се порадваме.
19
46
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако се разпадне ЕС, България трябва да стане щат на САЩ. Само щатски закони и щатска полиция това може да ни спаси от русо-азиатската криминална *** и от мурафетите на руслямските бабаити.