Брюксел даде Меркел на съд заради пътна такса

ЕК против германските коли да са освободени, а европейците да плащат
29 сеп 2016 17:30,
6
Брюксел даде Меркел на съд заради пътна такса
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия даде Германия на съд заради приемането на закон, който предвижда въвеждането на пътна такса в страната, ощетяваща чуждестранните автомобилисти.

Според Брюксел така, както е приет законът, той ще се прилага само срещу автомобилите и камионите с чуждестранна регистрация, докато тези с германски номера практически няма да плащат нищо. Формално пътната такса е записана като всеобща, но превозните средства с германска регистрация ще получават приспадане на данъците в размера на пътната такса.

След 2 години кореспонденция между Брюксел и Берлин Европейската комисия реши да подаде съдебен иск срещу Германия за нарушаване на европейското право, което дава равни права на всички европейски граждани независимо от тяхната националност и гарантира свободното движение на хора и товари.

След като беше алармирана от превозвачите Еврокомисията реагира и на предвидените в закона нови винетки. Тези, които са със срок под една година и се купуват основно от транзитно преминаващите, според Брюксел са твърде високи и в някои случаи неотговарящи на разходите за поддръжката на германските пътища.
Законът е приет от Бундестага през юни 2015 г., но още не е влязъл в сила.

Европейският съюз на превозвачите атакува Комисията преди 2 г. с доказателства, че автомобилният транспорт ще стане нерентабилен, особено в съседните на Германия държави, ако таксата се въведе, тъй като страната е задължителна част от маршрутите на товарните превозни средства от всички направления.

В момента движението по магистралите в Германия е безплатно за автомобилите с чужда регистрация, а тези с местни номера плащат за поддръжката на пътната мрежа чрез годишен пътен данък.

Това е вторият път, в който Еврокомисията съди Берлин заради пътните такси. През 1990 г. европейският съд обяви за незакономерни плановете на властите да обложат чуждестранните автомобили и законът беше оттеглен.

Европейското право позволява на страните членки сами да решават дали да облагат камионите и леките коли, но ако такива такси бъдат въведени, то те трябва да са еднакви за превозните средства с местна регистрация и за тези, които имат номера от друга членка на ЕС. Предпочитаният подход от Брюксел по отношение на пътните такси е те да не бъдат еднакви за всички участници на пътя и обвързани с времето, а да зависят от изминатото разстояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е направо са страшни тия бе!!!! Само тръбят как всички трябва да сме равни във всичко, ама намират начин да точат останалите балъци, нали!!!
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаме затвор за Меркел, не искаме глоба!
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за мигрантите нашественици и допълнителните разходи на всички страни членки заради тях КОГА
3
7
 
26
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Всички проблеми на ЕС ще се решат когато се разпадне. Дори в сащ има 50 различни местни законодателства които противоречат на другите 50.
2
4
 
43
 
! Отговори
пйгг преди 7 години
А тук в БГ е обратно задължителна е за БГ автомобилите а за другите е препиръчителна ееее отново няма такава държава ама верно я няма ...
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ми приспаднат немската винетка от мойте си данъциама ще го поискам същото и от Боко, да ми приспадне нашата винетка от данъцитенали сме ЕС, едно за всички, всички за едно