Юнкер в страх от поголовни референдуми за еврочленство

Според него слабостта на ЕС е в "липсата на любов" към хората
30 ное 2016 08:00,
88
Юнкер в страх от поголовни референдуми за еврочленство
Снимка: Reuters

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова европейските лидери да не провеждат референдуми за членството на страните им в ЕС, защото се страхува, че гласоподавателите могат да изберат напускането на съюза.

Юнкер каза, че призоваването на хората към гласуване не е "разумно", тъй като те могат да решат да възпроизведат Brexit, пише "Дейли мейл".

Забележките му идват, след като един от претендентите за австрийски президент заплаши да проведе референдум, ако ЕС продължава да се интегрира и по-нататък. Норберт Хофер, който може да стане първият крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война, ако бъде избран в неделя, обеща плебисцит, ако ЕС става все по-централизирана в резултат на излизането на Великобритания от съюза.

Попитан за коментар Юнкер каза пред Юронюз: "Ние не можем да отречем или да отнемем правото на хората от Европа да изразят мнението си. По отношение на референдума за членство в ЕС, мисля, че не е разумно да се организира този вид дебат, не само защото може да съм загрижен от крайния резултат, но тъй като това ще натрупа повече противоречия. Освен това, аз не мисля, че следващият президент на Австрия, който и да е той, ще се впусне в такъв вид приключение".

Президентът на ЕК подчерта, че се е научил да разчита разликата между предизборни обещания и конкретни политики. Юнкер, срещу когото се отправят обвинения заради гласуването на Brexit, настоя, че "съществуването на ЕС е извън съмнение". Според него слабостта на ЕС е в "липсата на любов", а не заради действията на Брюксел.

"Ние не знаем много един за друг. Какво знаят хората в Лапландия за Сицилия? Какво знаят италианците на юг за дълбините на Полша? Нищо. Ние трябва да имаме по-голям интерес един към друг", настоя той.

Юнкер отхвърли шансовете да бъде избрана за френски президент Марин льо Пен: "Това е една хипотеза, за която не мисля, че ще се сбъдне. Това е въпрос, който дори не трябва да се задава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Sev и SpaceXТочно ЕС, и предпресъединителните договори, изпълнението на тези безумни "точки", докараха България до просешка тояга.Първо споменавайте това когато говорите за "трупа" България!На ЕС му трябват точно трупове и кретащи икономики, които могат само да консумират.България имаше много качествени стоки конкуриращи техните химии, и отново ще има след разпада на тумора ЕС.А разпада е неизбежен и не могат да го спрат умници като SpaceX и подобни елементи...
63
0
 
2
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
Дядката даже няма фантазията да си представи колко основателни са му опасенията.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие не знам ,но аз ще си купя недвижима собственост в голям град,защото и дните на еврото са преброени!!
61
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Тези европейски бюрократи унищожиха съюза, поставиха азиатци и африканци над собствените си народи, ние оцеляваме за да могат те да хранят търтеите, напиращи през границите. Същевременно унищожиха промишлеността като отвориха пътя на китайците към пазарите ни... За каква " любов" бълнува Юнкер????
60
1
 
11
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Абе 390 000 евро заплата пускат ли се лесно а?И вие да сте , ако трябва ще забраните на хората да дишат даже :D
59
10
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Русофилчетата си мислят, че товарищ ****кин ще ги залее с безплатни блага ! Пълни тъ*потии....по-скоро ще ни превърне в губерния и ще дооглозга трупа на България! Откакто подариха парчета от национален резерват РОПОТАМО уж на жената на кмета на Масква- тенденцията е ясна! Евросъюза донесе на България повече ползи отколкото вреда! Сегашната администрация в Брюксел , и Берлин обаче - е за разстрел !! Не беше такава европейската идея - опорочиха я, и се поругаха с нея! Но РУСИЯ??!! НИКОГА ВЕЧЕ!!!
58
0
 
3
 
! Отговори
JJIvanov ДОйде време преди 7 години
Навремето завършвам много престижен университет в софия..На последната беседа питат за Евро КОмунизма.Отгоре подават" Чекайте никакви коментари както гудиме Юнкер на власт тогава направете бързи проучвания..///"
57
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Норвегия също не е умряла без ЕС. Ама норвежците отказват за си закрият риболова и нефтодобива за да ходят по гайдата на ЕС. А нашата икономика отдавна е източена от чужденци от ЕС и САЩ. Сега купуваме всичко от ЕС, а нашето производство е унищожено.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 72Англичаните излизат от ЕС и не се присъединяват към СССР, не бъди толкова елементарен.
55
22
 
2
 
! Отговори
sev преди 7 години
Много се чудя на мизерните голтаци, които философстват във форума за ЕС. SpaceX го е казал добре, не знам какво да добавя. Великобритания и другите като нея богати държави, които хрантутят чрез еврофондовете голтаци като нас, дават ни да ходим при тях да работим и съответно да си покажем магариите, пътуваме из Европа без паспорти, без визи все едно сме бели хора, а не сме. То бива малоумие, бива ама... Ние трябва да си налягаме парцалите, щото- Евразия и всесто да цицаме, нас ще цицат братушк
54
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората не са против ЕС, а са против безмислено раздутата бюрокрация. 700 евродепутати с хиляди ненужни съветници от които нищо не се решава освен да правят колосални разходи. Също Европейската Комисия, която уж е правителството на ЕС, а хората си мислят че еврокомисарите трябва да защитават националните си интереси, което даже и бившата комисарка Кунева не знае. В крайна сметка всичко се решава единствено от Съвета на Министрите, тоест като се съберат европейските ресорни министри.
53
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и като излезете от ЕС и НАТО как си го представяте бъдещето? Като в Донбас и Крим, а :)Некви атакизи и подивели *** с калашниците ще ви приобщават към русский мир. Глад, студ и савецка музика :)
52
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тонв Русия кипи от производства...30 год след останалите няколко партньори на Русия ...напускат гладни и боси съюза им?За какво говорите изобщо? ЕС е създаден поради много причини и основното е да не започва нова голяма война индо сега това работи. Останалото са ползи. И кога ще сте толковааа ограничени да плямпатее популистки шитни. Не сте измислили нищо подобно че да плюете.
51
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До рускиняняма производство и собствена иканомика - всичко се крепи на еврофондове.ти това в камсамольская правда ли го прочете ***? Ти къф го крепиш тук в България? Инвестирала си в апартаментче във Варна ли? Що не си седя в Сибир, ами си се домъкнала тук? Щото не ти се живее в ***, а :)
50
1
 
16
 
! Отговори
РАД преди 7 години
До данъкоплачещАйде да не говорим за референдума и напъни на Славчо!Хайде Славчо да обясни на феновете си, дето примерно в някой многомандатен район ще гласуват 20 % за някоя партия, но първата , ако има 25 %, ще вземе всичките депутатски места, а тая, за която феновете на мажоритарния вот са гласували-0.Славчо много добре си е направил сметката как да налива мед в ушите на хората,дето като чуят "мажоритарен" и си мислят,че ще изберат някой,на който лично ще му държат сметка. Смях! :)
49
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да предположим, че се подвеждате по сценария за излизане от ЕС ?После какво правив? Въвеждане червени паспорти, митници с контрол, как ще заместите 20милрда лева идващи на всеки 5 год от фондове. Изобщо какъв ви е плана за по-добър живот искам да чуя? Наслушах се на нехакви селянчетта дето понцял ден тръбят кой колко крал или колко лошо било. Дайте идеи да чуем, какво предлагате? Икономически инструменти, планове за развитие кажете нещо съществено?
48
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До (-_-)Естествено, че хората ще предпочетат да напуснат ЕС.да бе и ще пожелаят да бъдат анексирани от азиатската ***
47
11
 
8
 
! Отговори
РАД преди 7 години
До (-_-)Викаш, гърците не са виновни, че откраднали парите.Много интересно обаче. Такива като теб разправяха колко били велики гърците-хем с дългове, хем били 100 пъти по-добре от нас.И още нещо:Най-големият инвеститор в последните 8 г. в България е познай! ЕС!Или по-добре , викаш, да чакаме матушка да ни направи Белене за 15 млрд.,газопровод за още 5 млрд. 3 поколения да плащаме а ? Не ! Благодаря!Колко данъци плаща "Лукойл", гоУемата руска инвестиция а? Колко? Точно 0 !!!От години!
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До (-_-)не ни баламосвайте с тия Евро-фондове, защото това е сделка тип кон за кокошка. И водят до тотална икономическа зависимост.я обясни точно как ще стане това. Ще дойдат като руснаците през 1944г да отмъкнат всичко каквото намерят ли?
45
10
 
17
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
За България има предимно ползи от членството това че ви управляват мекотели който само козируват си е ваш проблем а не на ЕС!