Холандия пред дълги преговори за управляваща коалиция

Партийните лидери се срещат днес, за да обсъдят първите стъпки
16 мар 2017 11:52, Елка Василева
7
Холандия пред дълги преговори за управляваща коалиция
Марк Рюте. Снимка: БТА

Холандските политически партии се подготвят да започнат дълъг процес по преговори за сформиране на управляваща коалиция, след като дясната партия на досегашния премиер Марк Рюте - Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), спечели лесно изборите и опроверга социологическите прогнози, вещаещи оспорвана надпревара с антиислямския популист Герт Вилдерс, предаде Асошиейтед прес.

Преброяването към ранните часове на деня показва, че Рюте печели 33 места в 150-местния парламент. Това е с осем места по-малко в сравнение с изборите през 2012 г. Крайнодясната популистка Партия на свободата на Вилдерс е на второ място с 20 места. Това е с пет места повече в сравнение с изборите през 2012 г., но си остава болезнено поражение.

Още по темата

Християндемократите от партията "Християндемократически призив" и центристите от партия "Демократи-66" получават всяка една от тях по 19 места в парламента. Те са вероятните бъдещи коалиционни партньори на Рюте.

Очаква се партийните лидери да се срещат в ранния следобед днес, за да обсъдят първите стъпки на процеса по формиране на коалицията.

Избирателната активност бе 80 процента. Официалните резултати ще бъдат обявени на 21 март след повторно преброяване на гласовете, припомня ТАСС.

"Както изглежда нашата партия стана най-голямата в страната за трети пореден път. Това значи, че холандците след Brexit и изборите в САЩ казаха "не" на грешния популизъм. Сега е необходимо да сформираме стабилно правителство и да водим страната напред. Днес празнуване, но още утре ще продължим работата за благото на Холандия", каза Рюте.

Холандската информационна агенция АНП съобщава, че тази година обявяването на резултати от изборите става по-бавно от обичайното по две причини. На първо място, от съображения за сигурност гласовете се броят ръчно. На второ място, тази година в изборите участваха много нови партии и е нужно повече време за получаването на достоверна картина на ситуацията, което на свой ред бави публикуването на резултатите.

ТАСС допълва, че според експерти при сформирането на управляваща коалиция може да се очакват трудности, защото за първи път за 40 години тя ще се състои не от две или три партии, а от четири политически сили.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: избориХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5 напротив печелят проевропейските партии
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го разбирам този възторг. Изобщо не е победил популизма. Даже обратното. Крайните партии си печелят.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZNACHI PRAVILNO MI KAZA CHOVEKA TI NEDEI GLEDA WIKIPEDIATA CHE PISHE 30% IMIGRANTI V XOLANDIA TAM SA NAD 60% CHERNI ZNACHI PRAVILNO BILO MNOGO HOLANDKI VECHE SA RODILI DEZA OT CHERNI TAM NASELENIETO E MULATO A ZA BALGARIA NITO VILDERS E DOBRE NITO HAZIATA
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултатът се очакваше. Само да не прекаляваме с възторжените обобщения за победа над популизма. Страшният извод от тези избори е, че в извънредно свободолюбивата, свободомислеща и напредничава Нидерландия всички стари демократични партии губят солиден брой места в парламента, а солидно за размерите си присъствие печели един Вилдерс и други неконформистки движения. Резултатите от тези избори са шамар за управляващите политици в Европа, не победа.
2
1
 
16
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Идва денят на масовата депортация на ислямските ***!
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пирова победа за Рюте, създателят на халифата в Лалеландия.Колкото и нашите дабългарци да го представят като победа над популизма, Рюте си остава радетел на Джаиш Ал Ислам и Нурадин Ал Зенки в Холандия.