Народното събрание ще ратифицира пост-Brexit сделката

Европейският съд не разреши ЕК сама да подписва търговски споразумения
16 май 2017 17:15,
4
Народното събрание ще ратифицира пост-Brexit сделката
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд постанови, че международните търговски споразумения трябва да се ратифицират не само на европейско, но и на национално ниво. Поводът беше питане на Европейската комисия как да процедира със споразумението със Сингапур, подписано през 2013 г.

"Сингапурското" споразумение е първото "модерно" споразумение за свободна търговия, което включва освен клаузи за намаляване на мита и нетарифни пречки, още разпоредби  за защита на интелектуалната собственост, инвестиции, обществени поръчки, конкуренция и др.

Днес Европейският съд реши, че ЕС не може да сключва самостоятелно такива търговски споразумения и че те трябва да бъдат ратифицирани от националните и регионалните парламенти в страните членки, преди да влязат в сила, тъй като става дума за "споделени компетентности".

Решението създава прецедент, който ще се разпростре и върху предстоящото търговско споразумение между ЕС и Великобритания. То трябва да бъде сключено след напускането на страната и ще определя бъдещите отношения между Брюксел и бившия му член. Европейските магистрати практически постановиха, че и българското Народно събрание трябва да се съгласи с клаузите му и че негов отказ ще блокира влизането му  в сила.

Европейският съд смята, че ЕС има изключителна компетентност да разписва условията за търговия с трети страни в областта на достъпа до пазара на стоки и услуги, включително всички транспортни услуги (и авиационните), в обществените поръчки, производството на енергия от неизкопаеми източници, в защитата на преките чужди инвестиции и на интелектуалната собственост, по монополите и субсидиите, обмен на информация и уреждане на спорове. Съдебното решение  значително увеличава областите на европейска компетентност спрямо предварителното мнение на генералния адвокат.

Причината да се включат и националните парламенти са само две направления, които са обект на споразуменията за свободна търговия – непреките чужди инвестиции и уреждането на спорове между държавата и инвеститорите. По тях съдът смята, че правомощия имат както евроинституциите, така и страните членки. За тях е необходимо национално одобрение, тъй като отговорността по тях се споделя между Брюксел и 28-те столици.

Режимът за уреждане на спорове е ябълката на раздора и в споразумението с Канада – СЕТА. Съдебното решение потвърждава решението на Еврокомисията да го даде и за национална ратификация. ЕС и Канада го подписаха през октомври, Европарламентът го одобри през февруари и сега предстои то да бъде ратифицирано от 27 национални и 10 регионални парламенти, за да влезе окончателно в сила. Латвия вече го ратифицира.

СЕТА предвижда специални съдилища, които да уреждат спорове между инвеститори и държавата. Европейският съд смята, че тези съдилища са извън съдебната компетентност на държавите членки, обаче не биха могли да бъдат създавани без тяхно съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
някой си преди 6 години
До наблюдателда ги иклатим и да им отворим по един чадър в задниците на ингилизите , света клатеха, сега е време светът да им такова таковата
1
0
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Въобще не ги пускайте лесно да излизат ингилизите! В нашата история винаги са ни клатили, сега е моментът ние да ги поизклатим.