Европа реши – ще работи с Реджеп Ердоган

Сътрудничеството с Турция трябва ще продължи, казва Брюксел
Обновена: 29 май 2017 19:45 | 29 май 2017 17:15,
126
Европа реши – ще работи с Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви, че ще продължи да си сътрудничи с президента Реджеп Таип Ердоган въпреки призивите от някои страни членки и от Европейския парламент за прекратяване на преговорите за нейното влизане в ЕС.

Днес  говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че "сътрудничеството трябва и ще продължи" и даде да се разбере, че въпросът за прекратяване на преговорите за турското членство в ЕС не е на дневен ред.

Още по темата

Изявлението идва само дни, след като Юнкер имаше 30-минутна среща на четири очи с Ердоган в Брюксел и разговоря с него още 40 минути в присъствието на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Според говорителя всички „важни въпроси от взаимен интерес“ са били обсъдени с турския лидер, който бе в Брюксел за първи път след референдума, който постанови значително увеличаване на правомощията на турския държавен глава след 2019 г.

Юнкер многократно заяви, че връщане на смъртното наказание ще е край на европейския път на Турция, дори след като властите започнаха да обсъждат неговото насрочване.

Срещите с европейските лидери преминали позитивно и в "добра и конструктивна атмосфера", съобщи говорителят на Юнкер, без да дава подробности.

След срещата в четвъртък Туск информира през Twitter, че е била обсъдена нуждата от сътрудничество и че той е поставил в центъра на дискусията проблемите с човешките права в Турция.

Преди месец Европарламентът също обсъди резултатите от референдума, хилядите уволнения и арести на служители, журналисти, военни и преподаватели след неуспешния опит за преврат миналото лято.

Евродепутатите решиха да не късат отношенията с Анкара, но призоваха да се търсят алтернативи на турското членство в ЕС. Според тях разширяване на митническия съюз, засилване на търговията и студентския обмен, както и продължаване на сътрудничеството в сигурността и миграцията, могат да заместят пълноправното членство.

През пролетта обаче ЕС подписа сделка с Турция за спиране на миграцията, която доведе до драматичен спад на нелегалните влизания през Гърция. Като част от ангажиментите си Брюксел се ангажира да ускори преговорите за членство и да разреши безвизово пътуване за турските граждани. Оттогава беше отворена само една преговорна глава – за бюджета, а въпросът с визите е замразен.

Анкара преговаря за членство от 2005 г. и до момента е затворила само една преговорна глава. 16 от 35 глави са отворени. Работата по договаряне на членството беше преустановена след неуспешния опит за преврат и потушаването му от Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
2
 
! Отговори
Додо преди 6 години
До кака Стрина:"който със своите неадекватнидействия тласка Европейската общност към пропастта . . ."Европейската "общност" отдавна, УВИ е в пропастта.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли какво ми прави впечатление когато коментирате спрямо нашата съседка. Колкото повече негативни форуми има толкова повече ги "лайквате". Сами се по-замислете защо го правите преди да изкажете мнението си. Но силно се съмнявам,че някой слагайки ръка на сърцето ще си признае,че е от лична омраза,а не защото действителности в Турция е такава. Омраза ни се набиваше в главите и омраза ще набиваме в главите и на нашите деца. И най лошото е че се гордеем с това.
70
2
 
4
 
! Отговори
кака Стрина преди 6 години
Този Юнкер е един долнопробен клоун и ***, който със своите неадекватнидействия тласка Европейската общност към пропастта . . .
69
4
 
7
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Европа трябва и да му се кланя! И да целува ръката която неможа да счупи
68
2
 
10
 
! Отговори
Анелия преди 6 години
Това беше ясно още преди референдума. Просто европа искаше Ердоган да не спечели,за да могат да се налагат над Турция. Истината е че се опитаха какво ли да не направят само за да го спрат.Промиващи мозъци сапунки по btv за Турция...диктатор бил и какво ли не,че народа бягал.Само лъжи! И сега какво? Пак той е основна тема,но с прегрътки го посрещат този път.Мечтая си за такъв политик който следи интересите на народа си,а не на европа. Но съм сигурна че това и вследващите25 години няма да се случи
67
10
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Решили на практика в ЕС да легитимират 1-а диктатура!
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IMAME NULEVO MEJDUNARODNO VLIYANIE, NAS LI SHTE PITAT S KOGO SHTE PREGOVARYAT?
65
5
 
11
 
! Отговори
Nyakoya преди 6 години
Kakvo tolkova vi drazni tova ce Evropa prodiljava da pregovarya s Turciya ama naistina ne znam!Ikonomiceski silna strana, strategiceski cudesna i zasto da ne pregovarya?
64
3
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
EU решава това, което САЩ кажат, ***
63
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Ще работи,къде ще ходи,Русия е наблизо.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е Ерураган, затова снишаване, снишаване...
61
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Един корумпиран дикататор, поддръжник на ИДИЛ ще работи с ЕС.Тая Европа-блудница вавилонска!!!"Точно пък един от Бг да не ми говори за корупция и подкрепа на терористи.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реджепа знае какво ги чака турците знае че има готов млад розов тюрк който ше оправи нещата. Дали няма да доживея да гледам турски прайд пред Улица Истиклял това ше е резила на века .Решено явно да се строи държава и да се премахнат националностите .Вървим в много лоша посока САЩ и СЕЩ ! Лошо ,много лошо !
59
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Със сигурност сме повече европейци от дивата азиатска ко чина, която наричаш турция. 3% европейска територия и 97% кирпичен кен еф."Защо във 100% товат ви европейска територия...няма инвестиции, развитие и туризъм като нашия кирпич? :-)
58
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ох, колко си ***, мойто момче. Турция има думата защото текат преговори за членство и заради бежанците на нейна територия. Като секнат и двете, няма да ви броят за живи, точно както преди бежанската криза."Ох колко ти се иска да е така...Турция е имала думата, защото текали преговори за членство...Та вие членчата като членчета имате ли думата..?
57
10
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
А за евроелитите, няма значение с кого и как, ще бутат далаверата. Ердо е сметнат до къде и колко. Няма да получи парче от далаверата, поне не такова, към каквото има претенций. Така е било с Отоманската империя, така ще е и с Турция. Търговците от запад, не обичат съдружници. Просто ги търпят, докато имат полза от тях.
56
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е велик! Преследва и постига целите си. Затова-снишавай се, снишавай се....!!!!
55
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе как може мюслиманин и християнин да имат едни закони вие ненормални ли сте при тях жените се купуват те правят обрезване родителите решават съдбата на децата си ама че сте глупави политици....Ами не може, при тях жените се купуват, при нас се продават. При тях обрезване, при нас кръщение, при тях родителите решават за недораслите си деца, при нас недорасляците решават за родителите си.
54
12
 
9
 
! Отговори
Върбан преди 6 години
Меки китки са в този европейски парламент.Жалко за нас ,че ги няма Тачер ,Кол,Митеран.До сега да му бяха пръснали баджата,а тези му я целуват.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, тоз не преследва ли цивилни граждани?!За един сватба, за друг брадва?!