Какво ще прави Макрон с победата? Болезнени реформи!

Пресата в Европа за парламентарните избори във Франция
19 юни 2017 10:37, Елка Василева
10
Какво ще прави Макрон с победата? Болезнени реформи!
Снимка: Reuters

Британските вестници отразяват и коментират вчерашния втори тур от парламентарните избори във Франция, на който партията на президента Еманюел Макрон и съюзниците й спечелиха солидно мнозинство. "Макрон продължава напред", извежда в заглавие лондонският "Гардиън".

Мнозинството ще позволи на новия президент относително лесно да прокара плановете си за промяна във френското трудово законодателство и да ревизира схемата за изплащане на помощи за безработни и пенсии.

Но резултатите от вота са съчетани с рекордно ниска избирателна активност, отбелязва изданието и подчертава, че делът на негласувалите е особено висок в районите, населявани от хора с ниски доходи. А това открива наново дебата за социалното разделение във Франция, заключава левоцентристкият вестник.

Още по темата

"Гардиън" не подминава и факта, че Френската социалистическа партия е големият губещ в тези избори, на които партията се сдоби с едва 34 депутатски мандата. Вестникът посочва, че около половината от кандидатите на центристката партия на Макрон са на практика неизвестни лица от различни сфери на дейност. Сред тях има математик, бивш бикоборец и магистрати.

"Дейли телеграф" също подчертава, че абсолютното мнозинство на Макрон във френското Национално събрание е спечелено с рекордно ниска за Петата република избирателна активност. Според консервативното издание това е признак за умора на гласоподавателите от седеммесечната предизборна кампания (президентски и после парламентарни избори), а също знак за гняв към политическата класа, което може да стане спънка за реформите на Макрон.

Германският многотиражен вестник "Билд" се пита в заглавие какво ще направи Макрон с тази голяма победа и си отговаря, че французите ще трябва да се готвят за болезнени реформи. Всекидневникът "Франкфуртер алгемайне цайтунг" констатира в подзаглавие, че слабото участие в изборите не е повлияло на резултатите от тях.

Варшавският "Газета виборча" излага на преден план факта, че Макрон се е сдобил с абсолютно мнозинство в парламента, но то е по-малко от предвижданото в предизборните сондажи. Либералният вестник отбелязва, че резултатите от изборите са приятни за едни, неприятни за други, но за всички са успех на демократична революция, сиреч пълно преоформяне на френската политическа сцена при използването единствено на мирни и демократични средства.

Братиславският "Сме" припомня, че допреди година никой не е вземал насериозно Еманюел Макрон, който сега има пълната власт. Всекидневникът се пита как е постигнато това и изброява ключовите моменти от кратката история на неговото политическо движение от възникването му през април м.г. до днес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успех на Макрон! Vive la France!
9
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Какво ще прави Макрон? - най-вероятно ще гледа като теле...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ ТАКОВА ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО ПРОБЛЕМИТЕ НЕ СЕ РЕШАВАТ В ПАРЛАМЕНТА, А НА УЛИЦАТА. СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ПРОТЕСТИ, СТАЧКИ.ОЧАКВАНИЯТА СА МНОГО ГОЛЕМИ И НАРОДЪТ МНОГО БЪРЗО ЩЕ СЕ РАЗОЧАРОВА.
7
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Макрон сам си "вдигна летвата на такава височина", която е доста съмнително че ще може да прескочи.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон...може много бързо "да слезе от сцената"Чакам му реформите....43% гласували - 57% не!Французите не са българи...нито немци...дано все някога се усетят, че такива като Макарон - "им крадат Републиката!"
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разруха , беднотия ,поквара ,лъжи, демагогия. Това са,, реформите ,,на демокрацията, казано на нормален човешки език .
4
0
 
3
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Каквото направи Симеончо с България. Боже пази и дай сила и решителност на френския народ, този е парлатанин.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон е втори Оланд, само че млад. Той е бивш негов съпартиец. И е типичен популист. Залуга глупавите франсета с обещания, че ще настъпи рай на Земята ако дойде на власт и сега ще дойде реалността. Еуфорията ще бъде много кратка! Макрон го съветвам да не се прави да мъж на Висшеградската четворка защото ще изяде шамарите, този ***-либерален ***. Никой не е длъжен да приема бежанци и да си прецаква нацията както франсета го направиха.
2
1
 
9
 
! Отговори
позната история преди 6 години
Ще напрви,това което направиха с Индонезия. Схемата е следната. Пускане на свободна ,безмитна търговия без ограничение и инвеститори ,които влагат капитали в различен бизнес -начален растеж и потребление, подпомагано от банките-като кредитиране и т.н. Всички имат работа,радост и просперитет След време-масимум 10 г.-насищане ,криза инвестициите секват, банките си изискват борчовете моментално-бизнесите фалират,хорта си губят къщите,работата-тргедии,самоубийсва! Някои обаче печелят и те са същите
1
2
 
15
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Ще прави каквото му кажат господарите от рода Ротшилд ;)