Българчето не ходи на ясла, скъпо е!

ЕС обяви, че е изпълнил целта: Всяко трето – на градина
9 май 2018 20:14, Екип на Dnes.bg
15
Българчето не ходи на ясла, скъпо е!
Снимка: Reuters, архив

България е сред европейските държави, в които най-малко деца ходят на ясла, показва доклад на Европейската комисия.

Основните причини, които родителите изтъкват за това са високите цени и липсата на места.

В същото време Европейската комисия съобщи, че е изпълнила целта си - всяко трето дете до 3-годишна възраст да бъде обхванато от система детски ясли, за да могат родителите му да се развиват кариерно.

Постижението се дължи главно на страни като Дания, Холандия и Швеция, където повече от половината деца ходят на ясла. Детските заведения са особено непопулярни в Словакия, Чехия и Полша, където под 10 на сто от бебетата ги посещават.

Общо 12 европейски държави са изпълнили поръката на Брюксел за обхващането на всяко трето дете, останалите 16 са на различна отдалеченост от европейската цел.

България е поставена в една група с Гърция, Литва, Унгария, Хърватия и Румъния, където по-малко от 20 на сто от децата са записани в ясли. Еврокомисията обаче съобщава, че Румъния е постигнала огромен напредък в последната година, докато Гърция е влошила резултата си.

България не се справя и с друга препоръчителна цел на ЕС - 90 на сто от децата между 3 и 6 години да ходят на детска градина. Тук страната е съобщила, че всяко трето дете е на градина, но резултатите са влошени спрямо 2013-а. 12 държави, сред които отново водещи са скандинавските и западноевропейските, са изпълнили тази препоръка, като практически са обхванали в градините всички деца в предучилищна възраст.

Еврокомисията посочва, че детските заведения са решаващи за това жените да могат да работят. В някои държави до една четвърт от младите майки не работят, защото не могат да намерят или да си позволят да дадат децата си в градина.

В България цената е определящ фактор за родителите, които твърдят, че не могат да отделят средства. На второ място се посочва липсата на достатъчно места, а на трето - неудобното работно време на детските заведения. Отдалечеността от населеното място, както и лошата храна имат еднаква тежест за отказа на родителите да предоставят децата си на специализирани грижи. България има един от най-дългите платени отпуски по майчинство в ЕС, което също има значение за слабите резултати, особено при деца до 3-годишна възраст.

Целите за качествена и достъпна специализирана детска грижа са приети от ЕС през 2002 г. като част от стратегията на Съюза да гарантира на жените пълноценно участие в пазара на труда, се изтъква в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие сами себе си лъжете с фалшивата система на "Българското гражданство"- 99% от Българчетата ходят на детски ясли,99% от ромските деца не ходят!
11
3
 
0
 
! Отговори
Ликвидация на МОН преди 5 години
Последните години командвани от терористи служители в РЗИ принудиха ВиК да отравя жестоко всички питейни водоисточници..пишат глоби ако водата не е отровна.НЯма неотровен българин.Деца хранени с хлор токсични канцерогенни разтвори течащи от чешмите развиват специфични трайни нелечими увреждания вкл пред ракови..Ако детето Ви боледува вкл с настинки,болно гърло,кихане кашляне..Съдете престъпниците от МОН>
10
3
 
1
 
! Отговори
Тровят с ХЛОР децата преди 5 години
В яслите разболяваха тежко и завинаги всички деца с хлор токсични водни разтвори.Образуваните с белина и тризон бойни отровни химически газове отравят и досега трайно всичко деца..Облаците се вдигат до 135 сантиметра от пода.цел трайно поразяванен а горни дихателни пътища ..Зачервени гърла,болни сливици,бронхит ,пневмонии,астма,развалени зъби,левкози и диабет с а най честите поражения от хлор токсични газове на малките и по големите деца.Сега облъчват и с камери..
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УДИВИТЕЛНИ СА ИЗВОДИТЕ- РАБОТНО ВРЕМЕ- 6.30 ЧАСА ДО 18.30ЧАСА- 12 ЧАСА РАБОТИ С ДЕЦА, КОЕ Е НЕУДОБНОТО, В НЯКОИ ГРАДОВЕ ТАКСИТЕ СА 48 ЛВ- ДЕЛЕНО НА 21 ДЕНА, ДЕЛЕНО НА 12 ЧАСА, 0.19 ЛВ НА ЧАС, ТУК Е И ХРАНАТА,ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ДО 19 ЧАСА, ГРУПИТЕ 30+.
8
4
 
6
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Kakvi jasli be.....sekoj den virozi , voski i kozni bolesti
7
6
 
2
 
! Отговори
Родител преди 5 години
Какъв Герб,бе малолетници,най много ясли и детски градини се построиха в последните години.Но в София се напълни с ,,гости" и не стигатДечурлига смо.тани и за пенсии и за ясли не сте в час но си съскате и плюете.Оставете на нас да преценим,вие си гледайте уроците-Д.р.и.с.л.ьо.вци!!!
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб не са некадърни да крадат. Просто са шайка.
5
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народ от генетични миячи, берачи и измкяри. Каурска изметт.
4
5
 
14
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Тези данни директно пред очите на Цветанов и Борисов. Няма комунисти тук за да се оправдава. Всеки един доклад на ЕС показва пълната некадърност на тази мафиотска шайка наречена ГЕРБ.
3
15
 
24
 
! Отговори
Милена преди 5 години
Има си баби и дядовци за да го гледат,докато ние работим.Защо да го пращам на ясла или детска градина?Да се разболява всяка седмица ли?
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив, много е евтино, моето дете ходи и съм много доволен.
1
5
 
22
 
! Отговори
az преди 5 години
пълни глупости... защо не проучат как стои положението в Англия например... където безплатната градина/ясла започва едва след като детето навърши 3 години и то има право да ходи само по 15 часа на седмица. Иначе преди тази възраст детските ясли/детегледачките са доста скъпи. Сигурно пак за това проучване в България са вземали за целева група на проучването нашите *** сънародници