Туск: В Европа не само говорим за жени, но и ги избираме

Европарламентът ще преглътне Урсула фон дер Лайен
4 юли 2019 16:10,
18
Туск: В Европа не само говорим за жени, но и ги избираме
Доналд Туск. Снимка: Reuters

"В Европа не само говорим за жени, но и избираме жени", заяви в Европейския парламент председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той дойде в Страсбург, за да защити разпределението на топ постовете в евроинституциите, направено в понеделник от европейските лидери.

В изказването си пред парламента Туск подчерта, че за първи път в историята за позициите са номинирани и две жени - германката Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия и французойката Кристин Лагард за шефското място в Европейската централна банка.

"Щастлив и горд съм, че постигнахме идеален баланс по полове. Надявам се, че този избор ще вдъхнови много момичета и жени да се борят за своите убеждения и страсти", заяви Туск.

Той добави, че като цяло Съветът е направил "добър избор" с кандидатите, макар да призна, че лидерите не са успели да направят добър баланс между представителите на Източна и Западна Европа.

Без българи и сред зам.-шефовете на Европарламента

Туск обаче хвърли вината върху "някои премиери социалисти от Източна Европа", които не изпълнили обещанието си да убедят своите евродепутати да изберат начело на Европейския парламент представител на новите страни.

По време на дебата си за назначенията представителите на всички парламентарни групи изразиха недоволство, че европейските лидери не са се спрели на водещите кандидатите на европейските партии за попълване на ваканциите, каквато беше волята на парламента.

Още по темата

Испанският евродепутат Естебан Гонзалес Понс, който говори от името на най-голямата парламентарна група - ЕНП, заяви че членовете ѝ ще подкрепят Фон дер Лайен за шеф на Комисията, Жозеп Борел за първи дипломат на ЕС, "защото ние носим отговорност", както и защото избраницата на евролидерите за Комисията е жена.

"Но Съветът и кандидатът ще трябва да преговарят с Европейския парламент. Бъдещето на Европа не може да се решава зад затворени врати", добави Гонзалес Понс.

Социалистите предупредиха, че тези разговори ще са трудни, а парламентарната група ще е взискателна към програмата на кандидатката за ЕК. Лидерката на социалистите Ираче Гарсия Лопес заяви, че червените им линии са свързани с ангажиране с реформи на европейската политика за миграция, така че да се даде шанс на търсещите закрила в Европа, с установяване на равнопоставеност между мъжете и жените в Европа, солидарност, устойчивост и правосъдие.

"Няма да подкрепим кандидат, който не е за промяна на икономическото управление, за социални и климатични промени", предупреди Гарсия Лопес.

Социалистите още са ядосани, че техният кандидат Франс Тимерманс не спечели поста в ЕК. Според тях той е станал жертва заради успеха си в отстояването на върховенството на правото и европейските ценности.

Главното условие за подкрепа на номинациите за топ постовете на либералите от "Обнови Европа" е организирането на междуправителствена конференция, която да предложи промяна в избирателната система, така че да бъдат въведени транснационални изборни листи, чрез които хората във всички европейски държави да могат директно да избират кой да води европейските институции.
Въвеждането на механизъм за санкции към правителствата на страните членки, които не спазват върховенството на правото и човешките права, както и бързо назначаване на европейски главен прокурор, са другите условия за подкрепа на третата по големина група в Европарламента. Нейният лидер румънският евродепутат Дачиян Чолош заяви, че либералите искат и нова европейска визия за икономиката, климата и социалните въпроси.

Зелените изразиха разочарование от решенията на Съвета. За тях национални и чужди интереси са надделели при селекцията на кандидатите. Доналд Туск призова Зелените въпреки всичко да подкрепя компромиса.

Кандидатката за шеф на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се яви пред евродепутатите с управленската си програма на следващата парламентарна сесия след две седмици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жалко, не е чернокожа лесбийка. Как може така да ги дискриминирате.
16
1
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Жени - хубаво, обаче останалите 4 - 5 пола няма ли да се почувстват засегнати? Тях кога ще ги избирате :)
15
0
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
Така е, прави са социалистите - Тимерманс е жертва на своя успех, усърдие и убеждение, че важните неща не бива да се правят през задната врата
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са евроатлантическите ценности. Не е важно кой е най-компетентен, важно е да има дайвърсити. Това е.
13
0
 
18
 
! Отговори
Популизмус преди 4 години
Ето това е популизъм - да избираш някого не заради квалификацията и опита му, а заради пола или още по-лошо - заради ceксуални девиации.
12
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Този и поляците го мразят и не го искат той не е и поляк по потекло, кога най после ще го разкарат от този пост много е противен.Поляците казват,че е "***" не знам какво значи.
11
4
 
9
 
! Отговори
Джиндипляктор преди 4 години
В Европа страдаме от Едипов комплекс и ходим на гей-паради избираме си жени, защото ги обичаме, а те са в мъжки тела, а ние сме извратени гейове събрани от всички краища на Европа и Пакистан и сме горди с това.
10
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
Тоя много ми е ПРОТИВЕН! И изобщо.Не желая да го коментирам!-:) Къв е тоя?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А уважавате ли ги?
8
2
 
10
 
! Отговори
До 4 и 5 преди 4 години
Обяснявам пак. Западна Европа и Северна Америка дължат високия си стандарт на заграбени земи, колонии, робски труд и войни. И емигрираме там защото да откраднеш от крадеца не е кражба. Така ли е? Така е.
7
0
 
14
 
! Отговори
Antidogma преди 4 години
Това с квотите жени-мъже 50:50 е голяма простотия. Значи, ако има 10 човека, 5 по 5, и трябва двама шефа, ако стават двама мъже не може да ги избереш? Както, ако стават и две жени. Трябва втория мъж/жена да отпадне заради глупавяит и цип. Затова Европа ще фалира скоро!
6
1
 
15
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Сериозно объркване на критериите и понятията.Сексизъм значи да се дава предимство на някой въз основа на пола,без значение на способностите.Евролейския "елит" не само го прави,но и се хвали и гордее с това.
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пян_ГъА ти коя общност предпочиташ тази на Путин ли ? Свободен си ама защо всички бягат към Европа а не към Русия ?
4
3
 
22
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
Туск и неолибералната хунта са много зле. Трябват им не хора, които знаят и могат, а според всякакви, етнически, географски, сексуални и пр. квоти. И при все това пак не опряха до нас. Въобще не сме им в полезранието - за тях све само корпоративен пазар и санитарен корден с/у Русия. ПИТАМ СЕ ДАЛИ ТРЯБВА ДА СМЕ ЧЛЕН НА ТАКАВА ОБЩНОСТ.
3
1
 
11
 
! Отговори
Джендър преди 4 години
А за нас що няма сладки служби а?
2
1
 
26
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Не е проблема в това, че е жена, а че е калинка...
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има квота, става нестава, трябва се попълват местата