Приемаме еврото най-рано през 2023 година?

До края на годината чакаме решение за "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 23 авг 2019 13:47 | 23 авг 2019 13:35,
83
Приемаме еврото най-рано през 2023 година?
Снимка: Reuters

България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година, сочи най-новият доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings, предава  Investor.bg.

България официално започна процеса по присъединяване към механизма ERM II през юли 2018 г. и очаква решение дали може да се присъедини към т.нар. "чакалня" на еврозоната до края на 2019 година. Хърватия последва молбата ѝ и изпрати писмо за присъединяване към ERM II в началото на юли.

Още по темата

Fitch смята, че най-ранното приемане на еврото за България може да стене през януари 2023 г., а за Хърватия – януари 2024 г., но при условие, че двете държави успешно отговорят на критериите ERM II, както и на по-широките критерии за конвергенция.

Румъния също изрази интерес да се присъедини към ERM II, но засега няма официален график. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в обозримо бъдеще остават отдалечени, с малко политическа готовност, а в някои случаи с много ниска обществена подкрепа за членство в еврозоната, отбелязва Fitch.

Достъпът до статута на резервната валута на еврозоната и вероятното намаляване на дела на дълга в публичния сектор, деноминиран в чуждестранна валута, биха имали пряко положително въздействие върху суверенния рейтинг на страните от Централна и Източна Европа, коментират експертите на Fitch и уточняват, че това ще се отрази на бъдещия дългосрочен рейтинг на страните до приемането им в Механизма на валутния курс (ERM II) до присъединяването към еврото.

Рейтинговата агенция напомня, че основните ползи от членство в еврозоната включват достъп до статут на резервна валута, който елиминира риска от самостоятелно действие при валутни кризи, подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и допринася за гъвкавост на фискалните и външните финанси. С участие в еврозоната намалява кредитният риск, страните получават достъп до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките.

Агенцията отчита и ползите от по-ниски транзакционни разходи и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната, както и допълнителни възможности за външно финансиране за страни в риск.

Основните недостатъци от присъединяването към еврото включват загубата на гъвкавост на паричната и валутната политика. Има макро и финансови рискове от прекомерния приток на капитал, включително потенциален скок на цените на кредитите. Забелязва се потенциал за силен дефлационен натиск, в ситуации, когато се появят прекомерни излишъци по текущата сметка. Тежест се явява и потенциалното задължение на членките на еврозоната да предоставят финансова подкрепа на други държави от валутния съюз в случай на кризи и необходимост от спасителни програми.

Във Fitch са убедени, че най-големите бенефициенти при приемането на еврото са държави със слаби външни финанси, които биха се възползвали от статута на резервната валута; държави с високи нива на заеми в евро за частния и публичния сектор ("евроизация"); и държави с привързани валутни курсове (тъй като загубата им от независима парична политика би имала минимално въздействие).
 

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
2
 
! Отговори
Карллеоне преди 4 години
Еврето е голема простотия за България. Само ще я доубие. Норвегия защо не приема еврето ??? Я големите разбирачи да се изходят по въпроса.
73
4
 
2
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
Няма никаква разлика за хазната понеже и сега сме във валутен борд.За това е по добре да го приемем еврото.Това ще помогне най много на Туризма но и на целия бизнес.Идеалния вариант е да не го приемаме сега а след години но и да премахнем валутния борд,сега лева е много надценен и това спира износа ни.Курса лев евро ,марка не е променян от 20 години и инфлацията не е отчетена.Нашата инфлация не е като Германската за съжаление.
72
0
 
8
 
! Отговори
ogin преди 4 години
По добре да сме си във левове
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да ни се наложи да приемаме . До тогава нито ще има ЕС, нито САЩ . Няма да ги има поне по начина по който на тях им се иска да ги има! Инак казано : И ЕС и САЩ до до тогава ще са гушнали букета! Сега се мятайте на е-ПЕДАЛетките и се кефете, докато не ви поискаме сметката !
70
1
 
5
 
! Отговори
Кланъ Недокланъ преди 4 години
Дотогава, я камилата, я камиларя! Т.е., я еврото, я ЕС няма да ги има ( помощна информация за бавно загряващи реотани).
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въведете еврото простаци продажни и окончателно ни унищожете !
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКак успя, в едно изречение да направиш 6 грешки?
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е заплатите да растат в цифри! :-))))) След Червения фалит1997 почти бяхме станали милионери,.. уви само в цифри.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че ние от 20г. сме си с Евро. Фиксинга не е мръднал от тогава! След като не играем(с обезценки на лева(и слава богу), то да си ползваме направо ?.Преди ~20г. и Турция сущо имаше желание да закове лирата към марката, но се изкуши да играе с курсовете и сега е само 30% от първоначалната си стойност.
65
6
 
18
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Дано хич да не влиза еврото
64
19
 
9
 
! Отговори
dsadsad преди 4 години
Всеки, който плюе по еврото, ако има малко мозък, да се замисли, какво значи валутен борд...
63
4
 
15
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Parvo isravnete standarta I togava priemaite ako 6tete I uana.
62
2
 
22
 
! Отговори
Cмут преди 4 години
Много ми харесва израза " я камилата , я камиларя"
61
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъка страшна идва..
60
6
 
13
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Аз съм ги приел еврата вече. Всичките си финансови отчети и счетоводни баланси са в евра. При това, в хиляди евра. Имам и няколко банкови депозита в тази чудесна валута.
59
5
 
19
 
! Отговори
Егати кефу преди 4 години
Значи след 2023 година нашия *** ще плаща в евро.
58
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 300 евро мин.заплата и ток 100 евро пак ще сме бедни
57
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно нещо което сега търговците продават за 2 лева няма да стане 1.02 евро. Не, ще стане 1 евро. Най-много плюят против еврото разни търговци мошеници които като конвертират евро в лев 1:2 и си присвояват безпричинно онези 4-5 стотинки (1.9558).В Австрия съм виждал да продават телефон за 399 евро. Тук го продават за 799 лева, но 399 евро са 780, а не 799 лева. Търговците ви ги прибират тези 19 лева, а вие балъците им вярвате и плюете еврото.
56
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2023 година ЕС ще се разтури.
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Чехия не искат еврото. Уж де. Щото от всеки банкомат можеш да изтеглиш както крони, така и евро. И на много места можеш да платиш в брой и в евро. То ако е с карта няма значение.