Български лекар в Германия: Влизаме в битката без оръжия!

Кой генерал ще прати армията си така в бой?
Обновена: 11 апр 2020 15:16 | 11 апр 2020 15:00, Петя Славова
49
Български лекар в Германия: Влизаме в битката без оръжия!
Снимка: БГНЕС

За битката срещу коронавирус разказва пред "Дойче Веле" български лекар в Германия.

Лекар в защитно облекло

"В момента интензивното ни отделение не е пълно, усещането е някак призрачно. Чуваш собственото си дишане под защитната маска. Тихо е, но знаеш, че в тези все още празни легла ще бъдат настанени пациенти в много тежко състояние. И осъзнаваш, че те ще донесат със себе си и опасността от зараза - за теб и за семейството ти."

Така българският лекар д-р Борис Таблов описва атмосферата в новото интензивно отделение на болницата в германския град Нойрупин, където работи като анестезиолог-реаниматор. Преди дни е интубирал първия пациент с коронавирус там.

"Дано никога не ми се налага да правя този избор"

Д-р Таблов разказва как подготовката на отделението е започнала още в началото на март, когато една самостоятелна постройка към болницата е била превърната в интензивно отделение. Обучавали са се как да интубират заразени пациенти, как се облича и съблича предпазното облекло. Последното може и да изглежда просто, но се оказва истинско предизвикателство. Защото защитното облекло се носи през цялата работна смяна, която продължава поне осем часа. "През цялото време усещаш как ластиците на маските те притискат, после виждаш синини по лицето си, шлемът ти се изпотява, но не можеш да го почистиш, ти самият се потиш, но не можеш да се преоблечеш. Освен това осем часа не се храниш, не пиеш вода, не можеш да отидеш до тоалетната. Защото процедурата по събличане и обличане е дълга и специфична. Но това работим и не сме единствените. Днес колегите ни по цял свят го правят."

Д-р Таблов обяснява, че при интубацията на заразени пациенти дори рутинната процедура е усложнена, тъй като защитното облекло ограничава движенията на лекаря и сестрата. В интензивното отделение за болни от COVID-19, в което работи д-р Таблов, са изготвили стъпаловиден график за дежурствата, който ще влезе в сила, когато "дойде голямата вълна пациенти". Тъй като нямат достатъчно реаниматори, в графика са включени и лекари с други специалности, които имат сертификат да интубират.

Още по темата

С д-р Таблов говорим и за страха, който съвсем логично се промъква в мислите на лекарите. Той се съгласява, че е обяснимо да се страхуваш, но в същото време е категоричен, че „в критични ситуации страхът вреди и трябва да се държи настрана". Описва усещането си по-скоро като притеснение. След което се замисля и казва: "Мисля, че страхът ще дойде в момента, в който ще ми се наложи да избирам кого да сложа на апарат, защото машината за дишане ще е една. За това не сме готови. За такова решение може би са подготвени само военните медици във време на война. Но ние, цивилните лекари, никога не сме били поставяни пред такива решения и просто не знам как се справят колегите в други държави. Много се надявам никога да не трябва да правя този избор."

"Влизаме в тази битка без оръжия"

Според д-р Таблов, пандемията се дължи на два паралелни процеса: "Политиците подцениха проблема и първоначално не взеха никакви мерки по отношение на придвижването и контрола на пациенти от рискови региони. А от Китай вече знаехме, че само ограничителните мерки помагат. Вторият проблем беше, че първите предупреждения за епидемията останаха нечути, поради което здравните системи не се подготвиха. И ето, че сега имаме недостиг на защитни средства и апаратура - и то в развити европейски страни.

Чудя се как е възможно човечеството да харчи милиарди за оръжия, с които може да се самоунищожи, а не е способно да се предпази от един вирус. Въпреки че имаше време да се подготви. В момента от нас, лекарите, се очаква да сме готови да се жертваме, за да помогнем на другите. Но в тази битка ние влизаме без оръжия. Дали някой генерал ще прати армията си така в бой?", пита д-р Таблов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
ВИЕ КАК МИСЛИТЕ преди 4 години
ЛЕКАРЯТ Е АБСОЛЮТНО ТОЧЕН И ПРАВИЗПРАЩАТ ГИ ДА РАБОТЯТ С МАСКА КОЯТО НИЩО НЕ ПРЕДПАЗВА И ПАРЧЕ ПЛЕКСИГЛАС НА МОТОРИСТ ПРОТИВ ВЯТЪРПРАВЕТЕ *** ИЗВОД:1/ ВИРУС С ДИАМЕТЪР 2 МИКРОНА- 50 ВИРУСА ЕДИН ДО ДРУГ В РАЗТОЯНИЕ 1 ММ2/ ДИАМЕТЪР НА НИШКИТЕ НА ПЛАТА НА МАСКАТА = 1 ММ.3/ВИРУСЪТ МИНАВА ПРЕЗ МАСКАТА КАТО МУХА ПРЕЗ ОТВОРЕНА ВРАТАЛЕКАРЯТ Е УЧИЛ 9 ГОДИНИ МИНИМУМ:6 ГОДИНИ СЛЕДВАНЕ + 3 ГОДИНИ СПЕЦИАЛНОСТИ ТОЗИ ЧОВЕК ТВЪРДЯТ ЧЕ Е ЗАЩИТЕН ! ! ? !ВИЕ КАК МИСЛИТЕ ?НАИСТИНА ЛИ Е ЗАЩИТЕН?
42
0
 
1
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До ВетропоказателиБаце, я земи малко да се поразодиш. Най-добре към швецко.
41
2
 
2
 
! Отговори
Ветропоказатели преди 4 години
Докато преди един месец на всяка емисия новини лекарите бяхме убийци, отказали помощ на еди коя си баба, бялата мафия. Сега, за да си подкрепят политиката ни извъртяха към герои. А това е добре. Отделенията са празни. Няма планови операции. Кафетата и цигарите си вървят. Пуснеш някоя статия как се припада от работа с ковид. Вместо 4000 души в момента в Пирогов са няколкостотин пациенти... Кеф.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взел държавната поръчка и безплатното образование в България, което струва около милион от нашите пари. Отишъл там да изкарва кеш. Сега реве колко е страшно. Ела в ИСУЛ в клиниката по детска онкология. Там на ден умират повече дечица от всички общо от короната. *** да беше станал поет. Гледай си работата и не търси внимание.
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв циркаджия трябва да си цял живот да работиш с умиращи пациенти в реанимацията. Да гледаш разпадащи се тела и да дишаш във врата на смъртта като реаниматор и да хленчиш по медиите за коронавируса. Платена статия или човека скоро ще моли Годжи за назначение във ВМА...
38
4
 
1
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Ние също сме в битка без оръжия,особенно срещу българския лекар почти всеки му ял попарата,а да видя пътеките сега,язък за Хипократ.
37
10
 
11
 
! Отговори
Кво речи!? преди 4 години
Оф , омръзна ми от про3тотия. "Война, оръжия, генерали" !? , а всъщност обикновен работен ден в едно лечебно заведение.Ще кажеш че до вчера всички пациенти са ходили на преглед здрави, и ще кажеш че до оня ден нито един лекар или мед. сестра не бяха изложени на риск да се заразят с нещо.
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
браво на лекаря!
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
po cial den lajete. ne vi li e skuchno?
34
19
 
7
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Доктора с патетиката е.... Гинеколог! Типичен български емигрант, който е напълнил Фейсбука си с патетика а всъщност гледа.... П...ки.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ти православен ли сиРешил си да се подиграваш с Православието... Добре, опитай с исляма!... ;-)
32
14
 
13
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
..А кой ви кара да ходите В Германия!?
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оръжие има - затваряне на границите и евентуално пълна карантина, ако някъде се появи заразата. Това означава "взехме всички мерки", а не тупането в гърдите, както е в България.
30
12
 
2
 
! Отговори
ти православен ли си преди 4 години
Колега ! Има оръжие и то се казва..."свето причастие",а "генералът" е "Цар на царете и Господар на господаруващите".
29
16
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Много се е пичатлило това докторче.
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** то и маршал Жуков така е влезнал във войната с една пушка от първата световна война на 5 солдата.
27
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За доктор се учи още десетина години след гимназията в която си бил отличник.Професията е много отговорна а и опасна както виждате.Ти който едва си хванал средно в някое ПТУ тези хора не можеш да ги разбереш.Ти понеже си бил малко *** и мързелив и сега си разбрал че си останал на края на хранителната верига си и много зъл та плюеш всичко и всички. С тази простотия и злоба станахме за срам по света.
26
11
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Не се шашкайте. Патоанаомът разкрил 35 души починали от Ковид19 в Хамбург твърди: нито един починал без сериозни съпътстващи заболявания. Вирусолог след изследвсне на карнавал-огнище на болестта от Бон твърди: 15% с изградени антитела, смъртност около 0.37% от заразените. Обща предполагаема - 0,06%. До края на годината се предполага че Ковид19 няма да промени статистиката на смъртността в Германия. Запомнете - никой друг не разкрива жертвите за да установи реална причина зс смъртта
25
3
 
15
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Ония е инвазивен кардиолог. Една от най-платените пътеки. Я питай един педиатър, инфекционист, патолог, или пък анестезиолог дали може да изкарва толкова.По едно време дори нямаше клинична пътека анестезиология. Сега не знам как е. Затова всички се бутат да са кардиолози и още няколко подобни платени специализации. А патолозите и съдебни медици са кът. Пък почти никой не иска да специализира педиатрия
24
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън-дрън чи пляс ...