ООН на война с антибиотиците, бори резистентността

Идеята е антибиотиците да се използват само в краен случай
29 сеп 2016 11:30,
17
ООН на война с антибиотиците, бори резистентността
Снимка: архив Reuters

Драстично ограничаване на достъпа до антибиотици в световен мащаб и употребата им само в крайни случаи.

Това предвижда стратегия за справяне с проблема с резистентността (устойчивостта) на микроорганизмите към медикаментите.

Документът е изготвен от 13 водещи фармацевтични компании и ще бъде представен за обсъждане на високо равнище на Общо събрание на ООН.

"Резистентността към антибиотиците е много голям проблем в Европа и подобни мерки трябва да бъдат подкрепени. Ако ООН приеме такава стратегия, ще трябва България, а и всяка държава поотделно да реши дали да ратифицира документа. Рано или късно това трябва да стане", обясни пред "Труд" проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

По думите му проблемът води до затруднения при лечение и дори до фатални случаи. Трябва да се ограничи обаче не само продажбата и употребата на антибиотични препарати, но и използването им в земеделието, селското стопанство, лечебните заведения и т.н., посочи още проф. Гетов.

Според уверението на фармацевтичния бизнес общата програма срещу антимикробната устойчивост трябва да бъде изпълнена до 2020 г.

Годишно мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци, а до 2050 г. в световен мащаб могат да стигнат до 10 млн. души. Разходите, свързани с резистентността, са около 1,5 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Късно е чадо всичко оакахте.
13
0
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
***, антибиотиците се използват в краен краен краен случаи. Евреите са ги внедрили за да тровят невежите , и после да ги лекуват от техните гадости. Изполваите натурални билки , чаи, хомеопатия. Яжте колкото се може повече натурална храна , минерална вода поне два пъти по десет дена в годината( бани), използваите наситена със соли морска вода ( аз ползвам средиземно море) рано напролет и късна есен до края на ноември. С този начин на живо не съм настивал дори от девет години. Успех
12
0
 
5
 
! Отговори
тхфвстгфстг преди 7 години
Заради тази борба с резистентността в началото на годината лежах в болница с пневмония. Личната лекарка ме лекува с хомеопатични шетни. Не вярвайте на всичко което ви казватпишат .Как ме натъпкаха с антибиотици, маса пари потроших и още не мога да дойда на себе си , а проблема се решаваше със зинат от 10 лева.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че вече не се "произвеждат" медицински кадри, които да имат отговорността и възможността да лекуват. Всичко е направено на принципа да излиза по-евтино и накрая наистина излиза "по-евтино". Фармацията отдавна е бизнес със здравето на хората и за да оцеляват, дори и хора с морални възгледи, трябва да се съобразяват с това. Всичко отдавна е просто бизнес.
10
0
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Логиката ли ти е куцала в училище? Какво точно не разбра от "повечето възпаления"?Има и вирусни пневмонии, между другото, които се третират с антивирусни препарати, не с антибиотици...
9
1
 
6
 
! Отговори
До Гадорян преди 7 години
Да, но ако забелязваш инстинктът ръководи плебса.Майките "треперят" за дечицата си и не си дават сметка въпросните кокошки, че те и децата им са част от една обща човешка цивилизация и като спада нивото на кислорода във въздуха това ще се отрази на всички.Значи трътката със 3 и повече деца трябва да се скопява, ако не е в състояние да осъзнае, че раждането на повече деца е вредно за човечеството и планетата.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 6Айде, излекувай си тогава бронхо-пневмонията с парацетамол.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, че тук в Швеция децата ми никога не са приемали антибиотици, а в Бг от мои приятели чувам, че ги тъпчат даже и профилактично децата с антибиотик???Да не говорим, че в детските няма такива глупости като непускане на децата на градина при зачервено гърло, кашлица и хрема. В дъжд децата пак са навън...На картите в болниците в чужбина България е винаги червена по брой на резистентни бактерии...
6
2
 
14
 
! Отговори
_ преди 7 години
Типично за българина невиждане по-далеч от носа си показват някои от коментарите долу. Пилетата ще са ви най-малкият проблем, когато супербактериите налазят децата ви...Имам познати, на които почти никакви антибиотици не действат, точно защото за щяло и не щяло са ги пили години наред. Повечето възпаления, които се (само)лекуват с антибиотици, са с вирусен произход. Антибиотиците не действат на вирусите. Грип и настинки не се борят с антибиотици...
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Описаното по-горе е малката част от проблема. Не случайно в някои от по-напредналите страни се извършва и пречистване на лекарствата в отпадъчните води с отделна инсталация / стъпало в прециствателната станиця. Защото се доказа, че на определени места от крайбрежните води в телата на водните обитатели се откриват антибиотици давани масово във фермите за птици и животни, а често и на такива, използвани от човека. И както винаги се оказва, че отстраняването на последиците е почти непосилна задачал
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А с какво ООН ще бори възпалителните процеси, като ни спрат антибиотиците? Да мрем, така ли? Яко са се захванали да ни намалят бройката.
3
3
 
11
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Много маймуни сме на клона. Рано или късно ще се счупи и бая ще изпопадат на земята. Я войни, я болести.
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ООН-то да си гледа оакания ***!За антибиотиците са ми се загрижили!
1
10
 
10
 
! Отговори
столичан преди 7 години
Това е абсурд, как ще се ограничава употребата на антибиотици?Няма начин да се ограничи, превантивната употреба на антибиотици е задължителна в много отрасли, като например птицевъдството, там антибиотиците се нариват в храната на пилетата с лопата. Иначе не става.