Екземи по ръцете – защо се появяват?

И какво представляват те?
19 яну 2017 18:07, Eкип на Puls.bg
1
Екземи по ръцете – защо се появяват?
Източник: Reuters, архив

Екземите по ръцете са вид раздразнение на кожата (дерматози), резултат на въздействието различни външни дразнители (екзогенен фактор) или следствие на някое системно заболяване (ендогенен фактор). Основно е откриването и отстраняването на причината, но има случаи, в които такава не се открива – идиопатични екземи. При идиопатичните екземи лечението е основно симптоматично, имащо за цел облекчаване на симптомите.

Характерно за екземите е, че те могат да протичат остро, подостро и хронично. Често се установява, че появата им е свързана с комбинираното действие на няколко дразнещи фактора. Колкото по дълга е изявата на симптомите, толкова вероятността за хронифициране на състоянието се увеличава и съответно се затруднява лечението, дори и след премахване на подлежащата причина.

Кои са най-честите причини за появата на екземи по ръцете?

Най-висока е честотата на т. нар. професионални дерматози – причинени от определен тип дразнител, с който пациентът има досег в работната среда. Най-често такъв тип дразнители са различни химични вещества, освен това физични иританти като материи, от които се изработва защитно облекло (например ръкавици). Честото миене на ръцете (до 30 пъти дневно) е възможно да наруши защитната бариера на кожата и да повиши нейната сенсибилизация.

Повече за екземите по ръцете може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари