За какво може да подсказва жаждата?

За понижено кръвно налягане, за диабет...
12 авг 2017 10:52, Михаела Лазарова
2
За какво може да подсказва жаждата?
снимка: pixabay

Когато сме жадни посягаме към чашата с вода. Обикновено свързваме жаждата с лека дехидратация или с консумация на солени храни.

Когато обаче изпитваме необяснима жажда, още повече ако е неутолима, това вече е сигнал за здравословен проблем. Задължително трябва да се обърне внимание на жаждата, ако е придружена с умора, главоболие, промени в кожата, косата, ходенето до тоалетната.

Захарен диабет

Най-често срещаната причина за поява на прекомерна жажда е захарният диабет. При него тялото се затруднява да обработва захарите в кръвта. Този факт причинява непрекъсната и неутолима жажда, сякаш сте яли нещо сладко преди минути.

Пиенето на много вода от своя страна предизвиква бъбреците да произвеждат повече урина, за да се освободят от излишната кръвна захар. Това причинява дехидратация и изпращане на обратен сигнал за жажда към мозъка.

Инсипиден (безвкусен) диабет

Инсипидният диабет се причинява от потисната секреция на хормон на хипофизата, възпиращ диурезата. За разлика от захарния диабет, при който урината има сладък вкус, при инсипидния диабет урината няма вкус, откъдето идва и наименованието на заболяването.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: водадиабетжажда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари