Как се проявява дефицитът на естрогени при жените?

Причини и симптоми при хормонален дисбаланс
8 мар 2018 20:52,
4
Как се проявява дефицитът на естрогени при жените?
Източник: Reuters

Естрогените са познати като женски полови хормони. Подобно на тестостерона при жените, малко естрогени се отдеят и от мъжкото тяло. Обикновено свързване естрогените с женската хубост и сексуалност, в определен период от живота ни с менструалния цикъл и репродуктивните ни способности. Тези хормони обаче имат отношение върху цялостното здравословно състояние – от здравето на костите до емоционалното ни равновесие.  

В най-голямо количество естрогените се синтезират от яйчниците. Когато нивото им е ниско, то най-вероятно е и първо се гледа дали няма проблем с яйчниковата функция. Нормално е естрогенът да намалява с възрастта, тъй като функцията на яйчниците замира към менопаузата.
 
Първите индикации за промени в тази насока не са видими, те започват няколко години преди въпросния критичен период.
 
Естрогените могат да паднат и заради преждевременно изчерпан яйчников резерв. За такъв се говори, когато признаци на менопаузата се наблюдават около 35-годишна възраст и по-рано. 
 
Сред причините за ниските естрогенови нива могат да бъдат: дисфункция на щитовидната жлеза, свръхнормено тегло, прекалено натоварващ физически режим, хипофункция на хипофизата, синдром на Търнър, химиотерапия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам идея как се получава дефицит,но знам как тея с дефицит го компенсират - лижат натурален директно от източника...
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Обикновено свързване естрогените с женската хубост и сексуалност, в определен период от живота ни с менструалния цикъл и репродуктивните ни способности."Асенов?Абе, днесовци, махмурлук ли ви гони, що ли...днес няма една статия без грешки и пълни глупости. А горната статия все едно я е писал петокласник...