Куба премахва изходните визи за своите граждани

Удължава се и разрешеният престой в чужбина
Обновена: 16 окт 2012 14:52 | 16 окт 2012 12:52, Елка Василева
13
Куба премахва изходните визи за своите граждани
Кубинците вече няма да имат нужда от изходни визи. Снимка: архив, Reuters

Кубинското правителство съобщи, че няма да изисква вече от жителите на острова да подават документи за изходни визи, премахвайки една от бюрократичните процедури, които бяха основна пречка за мнозина, желаещи да пътуват в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

В съобщение във вестник "Гранма" се допълва, че кубинците няма да бъдат задължени да представят писмо с покана, за да пътуват извън страната си, след като новите правила влязат в сила на 13 януари. От същата дата се премахва и досегашното правило да се вади специален паспорт и да се получава виза от страната, за която пътуват.

"Като част от усъвършенстването на миграционната политика и нейното приспособяване към съвременните условия кубинското правителство реши да премахне процедурата по издаване на изходни визи за пътуване навън", гласи съобщението.

Новите разпоредби удължават също така на 24 месеца времето, през което кубинците ще могат да пребивават в чужбина. Те ще имат възможността да удължават и след този период престоя си. По сега действащите закони кубинците могат да остават извън Куба само 11 месеца и губят жителството си и правото на пенсия, безплатно здравеопазване и образование, ако просрочат престоя.

В съобщението все пак се предупреждава, че ще има някои ограничения за пътуванията при определени случаи, които обаче не са уточнени.

За лекарите, учените, военните, както и за други "ценни" за обществото кадри в момента има значителни ограничения за пътувания, за да не се допуска изтичане на мозъци, припомня АП.

"Осъвременяването на миграционните разпоредби е съобразено с правото на революционната държава да се защити от интервенционалистки и саботажни планове на правителството на САЩ и на съюзниците им", се казва в съобщението. "Затова ще останат в сила мерки, които да опазят създадения от революцията човешки капитал от кражбите на таланти, прилагани от силните."

Миграцията е силно политизиран проблем в Куба. Съединението щати позволяват почти на всички кубинци, които достигнат територията им, да останат.

"Гранма" публикува днес и редакционен коментар, в който обяснява политическото значение на новите мерки, обосновавайки ги с нуждата да се отговори на потребностите на кубинската диаспора. Повече от 1 милион кубинци живеят в момента в САЩ и хиляди в Европа, отбелязва БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Кубаизходни визи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
да знаеш само колко си прав.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
малее горката Флорида , ако и Китай направи същото , го втасахме всички и европейци и американци и руснаци
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 4Това са кубинци,вече получили изходна виза.Нали знаеш в момента там кой може да получи такава?Само офицери.Затова и ти изглеждат едни стройни,без шкембета.Само дето не виждаш пагоните отдолу де.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво,сега ще се изнесат половината навън.
9
1
 
4
 
! Отговори
ET преди 11 години
""Блокада" на Куба от САЩ няма!Има "Ембарго"за кораби да ползват американски пристанища ако отиват или се връщат от Куба.
8
4
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
Интересен факт е че САЩ 50 години налагат блокада на острова въпреки решенията на ООН. Т.е. незаконна блокада. И въпреки това още не са пречупили този народ.И интересен факт, е че има хора които още се връзват на това. Все едно да риташ някого и да го питаш защо е с почупени кокали.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ги мислете кубинците,петрол си имат,САЩ им е близо за емиграция,за пурите никой не им казва колко да произвеждат за захарта също.Като отвори границите и забегнат противниците на Кастро и Куба ще дръпне.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересен факт е, че стандарта на живот в Куба преди революцията е бил 3-пъти по-висок от този в Испания, а днес са принудени да търсят законни и незаконни начини за емиграция
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В първият момента ДА,много ще отпътуват за чужбина,но постепенно доста от тях ще се върнат,ще внесат валута и ще се устроят в родината си.Само политиката на правителството им да е правилна.Входните визи обаче трябва да останат,закупуването на недвижимости от чужденци трябва да е забранено или да е за определен срок,навлизането на чужди компании също ограничено.Куба трябва да запази идентичността си,в противен случай ще ликвидират прекрасните народ и страна.СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ!!!
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забележете! Кубинците на снимката изглеждат като нормални хора - без шкембета, нормално развита мускулатура...За колко ли години ще ги превърнат в средностатистически дебелаци, продукт на Западната цивилизация?
3
4
 
12
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Айдееее! Сега няма да остане никой на Острова на Свободата! Освен Фидел и брат му!
2
2
 
14
 
! Отговори
...... преди 11 години
Населението на Флорида ще набъбне много бързо сега ...................
1
5
 
10
 
! Отговори
BAY HAP4O преди 11 години
SHTE OSTANAT KASTRO I BRAT MU

Спонсорирани публикации