Защо е по-добре да се откажете от белия хляб?

Той наистина не ви носи нищо полезно
Обновена: 5 сеп 2021 21:49 | 5 сеп 2021 21:45, Екип на Tialoto.bg
39
Защо е по-добре да се откажете от белия хляб?
Снимка: iStock

Белият хляб е една от основните храни на много домакинства. Той се съчетава с почти всички продукти и приготвянето му под формата на филии е лесно. Разнообразието от този продукт е голямо и той е леснодостъпен в магазините и като цена и като наличност, което също го прави доста предпочитан продукт. И въпреки тези плюсове, белият хляб не е сред най-полезните храни и през последните години започна да има много алтернативи с по-здравословни предимства.

Как се създава белият хляб

За направата на бял хляб пшеничното брашно се избелва с помощта на различни химикали, което прави брашното да изглежда бяло. Химикали като бензоил пероксид, хлорен диоксид и калиев бромат се добавят към брашното, последвано от рафинирано нишесте. Тези химикали се използват в малко количество, което не е опасно за здравето.

Хранителна стойност на белия хляб

Съдържанието на калории във всички видове хляб е почти еднакво. Разликата е главно в съдържанието на хранителни вещества. Филия бял хляб съдържа 77 калории, но има висок гликемичен индекс. Тъй като белият хляб е силно обработен, съдържанието на хранителни вещества в него е много ниско.

Ето някои негативни ефекти от ежедневното ядене на бял хляб:

Висока кръвна захар

Белият хляб има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо освобождава глюкоза и може да повиши нивото на кръвната захар. Консумирането на бял хляб е особено вредно за хората, страдащи от диабет, тъй като внезапните колебания в нивото на кръвната захар могат да бъдат опасни. Постоянната висока глюкоза в кръвта може да накара тялото ви да влезе в хипергликемично състояние. Това състояние може да доведе до сериозни здравословни усложнения като сърдечносъдови заболявания, увреждане на нервите и бъбречна недостатъчност.

 

Още по темата четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото идва криза и хляба ще е дефецит от сега ни подготвят.
31
3
 
1
 
! Отговори
Сашко преди 2 години
Живея в Холандия и когато дойдохме започнахме да ядем бял хляб(защото така ни бяха научили ) , но ни направи впечетление че всички ядът тъмен хляб , там тъмния хляб там е с високо качество а в България си мислим че този хляб е ниско качество . Когато опитахме тъмния хляб се оказа много по вкусен и ароматичен и от тогава яден само тъмен хляб .Всичко е въпрос на вкус .
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на социализма имахме истински хляб,полетата бяха с истинско жито и царевица сега всичко е ГМО отделно го ръсят с химия толкова много че ви е бедна фантазията.Умишлено дадоха земята на частници които станаха милионери,а Европа и Америка си пробутаха химическото зърно.Ние сме виновни,искахме демокрация,свободия,капитализъм.Бай Тошо бил диктатор а сега няма да ревете!!!
29
1
 
2
 
! Отговори
митрофан преди 2 години
До 26.Не е виновен хляба.От ранна детска възраст се тъпчат децата със захарни изделия.Бързи закуски,пържени храни.Да сте видели във Франция,Италия,Южна Корея или Китай много хора с наднормено тегло.Знаят как да балансират хранителните продукти.В тези държави хлябът и бялото брашно са основни храни.Култура и традиции в храненето.
28
2
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Слугите на юдео-масоните не спят, 1 качество жито се изнася за чужбина ние ядеме 2 и 3 качество дето е фуражно и сега се опитват да ни обяснят, че тия дето ядат бел хлеб са глупави, а тия дето ядат фуражен са много умни, не случайно няма автор тази "статия", дори за пари усещат, колко абсурдно е това което твърдят.
27
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тука само чепове ли има гласуващи за ИТН, - тровели ги с белия хляб. Какви ли не простотии ще изговори неграмотния българин. А и веднага има цяла кохорта да му вярват. Е затова стихнахте дотук, някакъв си шантав шоумен и свитата му да плещят само глупости и неграмотния народ да им вярва. Пишат се глупости не на килограми, на тонове.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Много правилно казано - аз също обичам да пътувам и винаги където и да отида, купувам хляб, за да пробвам. За съжаление наистина...българският "хляб" който се произвежда днес е изключително гаден!!!
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са пълни глупости. Яжте си бял хляб умерено. Той е много полезен за мозъка. Е само моркови и зеле ли да се яде.
24
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
До 1Пътувай повече.
23
3
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 години
Аз обичам да пътувам, и първото нещо, което правя е да си купя хляб, зауска от някоя пекарна. За съжаление никъде няма по-гаден хляб от този в България, не знам как го правят тези хора, но при тях наистина хлябът е деликатес.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то остана ли нещо полезно? Вече всичко е тъпкано с какви ли не *** на безумни цени!
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже е традиция за тва целата нация е дебела и на първо място по хронични заболявания и така щото е традиция и по снъртност. После ваксините били виновни. Я си погледнете децата кву ту.пАни са!
20
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново статия, писана от някой кубичен невежа. Много си е хубав белия хляб, но от доброкачествено брашно и домашно месен. Това е една прекрасна кулинарна традиция в Българската кухня. А как ухае само, когато го извадиш от фурната, леко припечен с коричка. Ако става въпрос за диабетиците, кръстете си статията другояче. За тях са противопоказни 100 асортимента въхлехидратни храни. И ако се откажем от хляба, какво предлагате вие от днес - да отидем да ядем химикалите на Макдоналдс ?
19
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние преживяхме 12 години брутална тиквенящина, вие ми говорите, че бил вреден белият хляб...
18
1
 
24
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Навсякъде по белия свеят, килограм хляб е на цена на килограм месо. Говоря за истински хляб. Вкусен и деликатес. Такъв отдавна няма в България. Имаше преди по селските фурни и си е майсторлък- без мая. Нашия народ е свикнал от комунистическо време да нагъва магазински хляб, щото бе субсидиран, за да му е по-евтино наяждането. Рибата също беше субсидирана ама по рибарските магазини опашки нямаше .
17
8
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Това е най-полезната статия, която съм чел тук от месеци! Доживях! :)
16
0
 
36
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
а аз си мислех че здравословните проблеми на нашенеца идвали от 2 кутии цигари на ден и няколко ракийки а то се оказа че измираме от бял хляб
15
8
 
21
 
! Отговори
андрешко преди 2 години
хляба е пълнеж към ястието на бедняка
14
4
 
35
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Бялото пилешко месо е вредно също. Бялата сланина. Белите цветове изобщо. Абе ти нормален ли си ??? Аре опитай месец без сол и да видим къде ще те интубират!
13
8
 
4
 
! Отговори
Ганьо Ганев преди 2 години
АБЕ ЯЖТЕ МУ (_)_)====D