Мажоритарната система пагубна, но само за олигархията!

Да не бързаме, призова политологът Антоний Тодоров
22 ное 2016 10:00,
59
Мажоритарната система пагубна, но само за олигархията!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Мажоритарната избирателна система ще бъде драматична единствено за преплетените олигархични политико-икономически елити, които в момента управляват тази държава, заяви социологът Мира Радева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Аз съм радетел на мажоритарния избор. Хората не знаят всички рисковете на мажоритарната система, но тези на пропорционалната вече ги изпитаха на гърба си 27 години. С промяна на избирателния модел хората искат по-добро управление", заяви още Радева.

Според политолога Антоний Тодоров бързането по темата в момента е контрапродуктивно.

"Ако гражданите наистина искат по-добро управление, кой гарантира, че тази промяна в изборното законодателствоще доведе до такова?", попита още той.

Политологът подчерта, че кампания за разясняване не е имало, защото "референдумът беше на същата дата, както президентските избори, които потиснаха тази кампания".

"Дават ни за пример Франция - мажоритарна система с два тура, Великобритания - с един тур и САЩ, защото това е англосаксонската система, както и Канада. Но за Европа пропускат да добавят, че тази мажоритарна система се използва в Беларус, Азербайджан, Македония", настоя Тодоров в ефир.

"Мажоритарната система е силно партийна. Защо даваме за пример тези страни? Първо, защото нашите деца отиват там, а не техните деца идват тук. Просто тези страни имат добро управление", посочи Радева.

Според Антоний Тодоров изборите са стигнали до един лимит, от който "не можем да извлечем кой знае колко много повече".

"Нашата избирателна система има много недъзи. Тя трябва да бъде променена, но не бива да бъде променена спешно и бързо", настоя той.

"Народът се е произнесъл. Аз съм изключително огорчена. Този елит не заслужава народа си. Тоталитарната система не е разградена, тя е в умовете ни, а елитът ни я обслужва", заключи Мира Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
Самунски преди 7 години
Защо всеки бил на Народна софра е против мажоритарния вот. Хората не разбирали риска- дрън дрън ярене, като не върши работа вън от службата. И крайно време е да се ограничат привелегиите на Държавните служители - не виждате ли, хора не останаха в страната.
53
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Животът ще покаже коя система е по-добра! Само не разбирам, защо всички политици / с малки изключения/ , и президентин, и ония дето съдят според Конституцията, и от ЦИК - всичките те скочиха против мажоритарния вот ??? Ако и така не върви, ще правим президентска република ! А сега ,всички се бият в гърдите, че носят отговорност / за золумите в Държавата/, а да има някой потърпевш ? Църният Ваньо, Р.Гочев и пр. и акълища даже раздават по телевизиите. Западняците идват тук само да ни вземат парите
52
1
 
3
 
! Отговори
нънтри преди 7 години
Дават се примери с разни държави за мажоритарната система, но истината е, че те са с висок стандарт не заради, а въпреки избирателната си система.
51
1
 
5
 
! Отговори
Рпм преди 7 години
Поредната "социоложка" на заплата при бойко. Мажоритарната система е много добра, но за бойко и още няколко олигарха.Всъщност сега с тази система вместо да се преборим със статуквото направо го заковахме. За десетилетия напред!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да приложат немската система.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
техните деца не идват тук? - какво откритие на Мира Радева. Тук идват хора като Де Ниро, Сталоун, Таря Турунен, Депеш Моуд, Джейсъм Стейтъл, Мел Гибсън и то много от тях за идват отново и отново, но според Мира Радева западняците не идват в България.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мира Радева която обходи всички партии не знам, защо въобще и дават да говори по медиите. Само глупости говори.Децата ни ходели някъде и не се връщали оттам значи било по-добре-?Че то никой не се върнал и от оня свят.А щом ще правим такива сравнения - И от ЯПония който отиде не се връща, ама там има монархия - викам да въведем и ние монархията?Тези страни са добре защото имат висок стандарт, а не зарази изборната система.Русия е с пъти по-висок стандарт от нас.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдума не е валиден по конституция което значи че НАРОДЪТ се е произнесъл ПРОТИВ мажоритарната система. Точка.
46
0
 
5
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
ГОЛА ВОДА СЕ ПРАВИ НА ЕКСПЕРТ ПО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО
45
5
 
5
 
! Отговори
Мордохай преди 7 години
Всякакви коментари са излишни! ГЕРБ, чрез Би Ти Ви и превръщането на "Шоуто на Слави" в политическо предаване, което с контра - дезинформация накара аудиторията си да повярва, че са против ГЕРБ и Борисов ги хлъзнаха и чрез мажоритарният вот осигуриха на ГЕРБ власт завинаги, а на първите избори за Парламент едно партийно конституционно мнозинство в Парламента!
44
2
 
5
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Няма никакъв проблем срещу 1 милиард евро Риад, Анкара или Москва да си купи парламент в БГ които да защитава техните интереси. Желаещи да бъдат купени бол, особено сред по *** ни сънародници. Те вярата си смениха, а какво остава да гласуват там за някой муджахедин.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умните хора гледат 20 канала от цял свят, четаат всичко от света и политика, четата патило и непатело и тн.Не гледат неква пропаднала квартална крайно десня телевиизика. Докато бучат трошия и пивт ракия менте. Мислите се за много умни...а не сте.
42
4
 
4
 
! Отговори
нн преди 7 години
Какво се тревожат някой от политиците и дават акъли, че следващото Народно събрание ще бъде без тях ли? Нормално. Какво му беше толкова хубавото на многомандатните избирателни райони, двама местни и двама от партиите - софиянци и парашутисти. Щом цитират толкова много места в т.ч. и в Европа с мажоритарни избори, много просто, вземайте начина от хората и действайте. Какво плюете Слави? Народа каза, така ще бъде, ха да видим дали ще е по-лошо, е за някой политици - край на кариерата им.
41
11
 
19
 
! Отговори
Кучето на крайния кв преди 7 години
На всички е ясно, че Слави беше купен от олигархията и в частност от Бочи за референдума. Устройха си му концертче в центъра, правиха театро за пред хората, нали са патреоти, искат да променят нещо. Е, промениха го. Сега всички големи партии ще си счупят краката, кой пръв да внесе законите в името на хората. И за награда Славчо в политиката да гушне някой долар. А там като влезе ще го изкарат с такива шутове, че няма да знае къде е Учиндол. Подхлъзнаха го като последното селянче.
40
3
 
12
 
! Отговори
помни като слон преди 7 години
Сега, да припомня - като дойде дедо-цар, тези дето искахме промяната, гласувахме против двуполюсния модел. Сега също е време за промяна, и пак ние, тези същите, се готвим да върнем двуполюсния модел. Много ми е драго.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен-40Хубав въпрос! Някой, на който са посвършили парите. След мажоритарни избори ще му излезе доста по-евтино да контролира кой за какво гласува в парламента. От немотията идва всичко това, и от тъ-ъ-ъ-ънката сметка.
38
0
 
14
 
! Отговори
PD преди 7 години
А с разясняване на въпросите от референсдума не се заеха медите, защото отдавна не са средства за масова информация а за манипулация. И така за такива важни неща няма кой да плаща.
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаем, че Слави прави шоуто си по сценарий, написан от сценаристи.Въпросът е, кой беше сценаристът на Слави за шоуто "референдум"?Дали точно олигархията не го измисли това, че по-лесно да настанява свои хора в парламента.
36
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЯСНО Е, ЧЕ НОВАТА СИСТЕМА Е НАЙ-ПЕЧЕЛИВША ЗА ДПС И ДОСТ, АМА КАК ДА ГО ОБЯСНИШ ТОВА НА ХОРА С ЕДНА ГЪНКА НА МОЗЪКА?
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАДЕВА Е ПРОДУКТ НА ХАМЕЛЕОНСКАТА СИСТЕМА

Спонсорирани публикации