Картини, вдъхновени от Стивън Кинг

Илюстраторът в сп. "Дъга" Петър Станимиров с нова изложба
Обновена: 21 сеп 2011 09:31 | 21 сеп 2011 09:30, Петя Славова
6
Картини, вдъхновени от Стивън Кинг
Снимка: Изток-Запад

Ако сте от онези читатели, които разгръщаха през 80-те години списание „Дъга”, сигурно си спомняте Петър Станимиров. Любим артист не на едно, а на цели три поколения покрай неговите рисунки в цветното издание.

От 21 септември в Софийската градска библиотека може да видите нови негови творби, вдъхновени от творчеството на Стивън Кинг.

Станимиров записа името си като издател и оформител на множество книги-игри в „Мега“, а след 2000 г. – като арт директор и концептуален дизайнер на компютърни игри.

Проектът „Петър Станимиров, вдъхновен от Стивън Кинг“ акцентира върху „Кинговия период” на художника и представя изложба от около 30 експоната – картини, нарисувани и обработени дигитално от Станимиров.

Някои от рисунките му са изключително разпознаваеми дори днес, други ще са изненада за публиката, тъй като са съвсем нови.

Датите на проекта не са случайни – откриването на изложбата ще е едно своеобразно празнуване на рождения ден на Кинг, а краят ще бъде напълно тематично белязан от деня Хелоуин – на Вси Светии.

Освен чрез картините, посетителите на изложбата ще могат да се потопят в света на кошмарите и съновиденията на Стивън Кинг и Петър Станимиров чрез разнообразни събития: безплатни прожекции на екранизации по произведения на Краля.

Филми ще се прожектират всеки четвъртък от месец октомври; през уикендите феновете на Кинг ще имат възможността да се срещнат с Петър Станимиров, както и с преводачи и издатели, чиято дейност е свързана с представянето на творчеството на Кинг у нас. Всеки посетител ще има шанс да спечели една от многото награди, специално подбрани от автора и организаторите.

Изложбата ще бъде съпроводена от издаването на луксозен двуезичен (на английски и български език) колекционерски албум с картините на Станимиров.

Експозицията може да се види до 31 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Явор Захариев преди 12 години
Аз лично присъствах на изложбата на Петър Станимиров и смея да твърдя че талантът му не само че си личи от далече , но и много голяма част от младото ни поколение , което се занимава с комикси би могло да си сверява часовника по произведенията които самият той прави !!!
5
0
 
7
 
! Отговори
Roland преди 12 години
Кориците на голяма част от книгите на Стивън Кинг, издадени в България са рисувани именно от Петър Станимиров.
4
0
 
4
 
! Отговори
Niki преди 12 години
Дали има нещо от "The dark half"? Примерно на Старк колата? :))
3
6
 
6
 
! Отговори
Misery преди 12 години
Някой да ги снима и да ги постне, ще се радваме :)
2
0
 
16
 
! Отговори
Докинс преди 12 години
Този албум изглежда страхотно!
1
2
 
10
 
! Отговори
Ilian преди 12 години
Tam sme :D