Над 4400 първокурсници прекрачиха прага на СУ

Най-старият български ВУЗ откри академичната година
3 окт 2016 13:52, Анисия Иванова
4
Над 4400 първокурсници прекрачиха прага на СУ

Най-старото висше учебно заведение у нас СУ "Св. Климент Охридски" откри 128-та академична година. Ректорът проф. дфн. Анастас Герджиков припомни, че университетът е на първо място според рейтинговата система в България и е класиран сред първите 700 най-добри в света.

Прагът на най-старото висше училище днес прекрачват над 4400 първокурсници. "Стимулирането на количеството, а не на качеството на образователната система, доведе до спад, но напоследък се забелязва именно повишаване на качеството на образователната система", заяви Герджиков. По думите на професора намалелият брой на студентите е основно предизвикателство за университетите у нас.

"Това е голям проблем пред всички ректори. Местата в продължение на много години, в национален мащаб, бяха запазени същите, а в същото време кандидат-студентите намаляха двойно. Това е поради демографската криза, поради възможностите да се пътува в чужбина, а също и поради това, че в някои години, като тази, не всички зрелостници издържаха държавните зрелостни изпити", обясни Герджиков пред БНР.

Тази година около 10% от отредените за Софийския университет места за студенти останаха свободни и след допълнителния прием. Свободни след трето класиране бяха 1076 места в 84 специалности. Места имаше дори за най-желаната специалност в СУ - право. Търсеха се хора в историческия факултет, филологиите, педагогически специалности, някои от които бяха обявени за приоритетни. Недостатъчно се оказаха и кандидатите за математика.

Според Герджиков обаче основният проблем е, че системата не е правилна и тя почива единствено на броя на студентите. Ние се справяме в университета с това, че се опитваме да предлагаме висококачествено обучение, опитваме се да оптимизираме обучението, да въведем нови специалности, обясни той.

Ректорът е категоричен, че мобилността на хората не може да бъде ограничавана и работодателите трябва да се замислят за подобряване не само на заплатите, а и на условията за работа на младите специалисти.

На церемонията по откриването присъстваха и министърът на образованието Меглена Кунева и зам.-министъра Красимир Киряков. Министър Кунева си припомни първия път, когато е стъпила в университета като студентка по право и оттогава чувства университета като свой втори дом.

"Трябва да признаем, че масовизацията на образованието в последните години не доведе до желаните резултати. Образованието не е национален приоритет, а национален приоритет номер едно!", каза още министър Кунева като обеща тя и Министерството на образованието да работят усилено в посока на подобряването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"сред първите 700 най-добри в света"Не че такива класации имат какъвто и да е смисъл, защото от специалност до специалност може да има огромна разлика, на това вероятно значи, че е на 690-то място след Зимбабве на 689-то.
3
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Нови 4400 *** в щутград. Представям си ги новите талази от мъли-та и въй-човци, с каквито имах гадното неудоволствие да следвам в тоя университет. А хем си имат и регионални, ама друго си йе СелУту...
2
0
 
11
 
! Отговори
Бай Митьо преди 7 години
Да са живи и здрави първокурсниците! И да доведат до благоприятен край предизвикателството , с което са се захванали !
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година 4400, догодина - 8800. До пълна победа!!!