Ако не беше тъжен, този абсурд щеше да е смешен

Обява на обсерваторията в Рожен показва състоянието на науката
Обновена: 15 авг 2011 17:19 | 15 авг 2011 17:18, Екип на Dnes.bg
291

Срещу брутна заплата от 364 лева месечно астрономическата обсерватория в Рожен търси да назначи млад учен, от когото очаква, освен подходящо образование и владеене на два езика, и познания в програмирането и поддържането на интернет страници.

Освен да участва в нощните наблюдения на астрономически обекти и явления, той ще трябва да помага за поддържането на апаратурата и дори за косенето на поляните около обсерваторията.

В задълженията му влиза да развежда групи и да контактува с медиите „денем и нощем“. Всичко това заема „50% от времето на кандидата“, в останалите 50% се предполага младият специалист да се занимава с научна дейност.

В замяна обсерваторията, която е към БАН, предлага „364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 € (сто осемдесет и шест евро)“, както е отбелязано в обявата.

И все пак има млади учени, които приемат офертата, а мотивацията им идва от любовта към науката и мечтата да бъдат астрономи.

За съжаление на директора на обсерваторията обаче любовта към науката ги задържа в Рожен около четири години, докато получат наистина добра квалификация. След това продължават да обичат науката в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
3
 
1
 
! Отговори
Атанас до 219 преди 12 години
Мноооо си ***, чесно и всички тук дето мислят с г**ъ си а не с мозъка и до всички тук и не само тук ами навсякъде в наща държава дето сме останали :). Схващаш ли иронията? Дето мислят, че трябва да получат нещо за нищото дето дават на държавата си, на света, в който съществуват и на цивилизацията в която живеят, но за сметка на това бая мрънкат и се оплакват, като го изкарват чак и на просене. Ти пич 219 чу ли, че Аполо кацна на Луната отдавна, и че Жоро Иванов е летял в космоса а? Май НЕ ;)
250
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако премитам шумата около обсерваторията и зареждам тоалетната с хартия,началната заплата ще стига ли до 300 лв - за отдалеченост,така да се каже ? или по-добре си е чистачка в банка?
249
6
 
1
 
! Отговори
аааа преди 12 години
Немога да разбера какво има общо *** отново чалгата.А на баба ти лили колко и плащат според тебе заради това че си е показлаа овисналите меса..айде моляви се ако си говрим от тая гледанта точна ... в моята фирма има хора който не правят и токова и пак взимат 5 бона такаче тука е въпрос на подписан договор
248
0
 
0
 
! Отговори
ne tolkova "ume преди 12 години
Naivnata, ozlobena prostotiya e v osnovata na blagodenstvieto u nas! Che ako ne sa "feodalnite starci" koi shte gi nauchi, ta da si nameryat rabota navyn! Kato si tolkova umen shto ne idesh da gi vidish tezi "feodalni starci", ama ne ti stiska! Smelostta ti e do tuk - anonimno da plyuesh! Che i "feodalnite starci" plashtat danyci, a ti veroyatno kriesh tvoite. Zashtoto tarikatite samo za tova gi biva - da lyzhat i plyuyat!
247
0
 
11
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
Тъжно , тъжно .
246
0
 
52
 
! Отговори
Мира преди 12 години
А в същото това време на чалгарките им плащат 5 бона за това, че са си показали силикона на някой предизборен концерт пред "ентелегентния" електорат. Как да не се гордееш, че си българин и да не обичаш България?
245
1
 
0
 
! Отговори
ха преди 12 години
ха
244
1
 
0
 
! Отговори
сла преди 12 години
ха ха
243
1
 
20
 
! Отговори
генади преди 12 години
Трагикомедия! Прогамист съм и съм наясно какво точно означават изискванията от обявата, с подобни познания, в която и да е софтуерна компания, човек би получавал минимум 2500лв на месец
242
0
 
19
 
! Отговори
245 преди 12 години
Стига с тези магистрали дееее. Направо ми писна, ще взема един чук тип "9-ти септември" и ще ги изкъртя тези магистрали, че ми писна на .... А специално за плоскоумен като теб с "великите" данъци от 20 лв. в бюджета, нека ти обясня, че звездите и да искаш да знаеш колко са не можеш. А за наука трябва да се дават пари - здраве, образование, наука и тогава всичко останало Ако хората са по-здрави, по-интелигентни и по духовно богати с интереси в науката и спорта БГ ще е едно прекрасно място.
241
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всеки, който е проче повече от една книга (с картинки), трябва да бъде разстрелян.
240
0
 
9
 
! Отговори
до яаз преди 12 години
напълно си прав, но според мен от 0.2% от БВП за наука трябва да се повиши поне на 0.6% . Всяка нормална държава, която иска да се развива отделя поне 1% от БВП, а като сравните нащо БВП и на западните държави ще разберете каква е разликата.
239
10
 
12
 
! Отговори
яаз преди 12 години
Колко е просто. От 6000 служатели в БАН да се намалят на 600 и да им се вдигнат заплатите 10 пъти.
238
0
 
15
 
! Отговори
hm преди 12 години
то е жалко направо... но сами се докарахме до това положение... щото все си избираме "по-малката злина", а не най-добритекакво очаквате от мутри, дето освен смътно да различават "конграчулейшъни" и които не могат да съставят едно правилно граматически изречение ? за тях смъртен враг е всеки, който им изглежда по-умен от самите тях...
237
7
 
20
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
Тези учени са герои за мен а Цветанов, мутрите му, Борисов както и всеки един в парламента долни ***, престъпници в костюми всичките
236
1
 
26
 
! Отговори
Az преди 12 години
Направо ми се насълзиха очитеНека си пожелаем всичко да се промени и България да види, че въпреки всичко има и хора, които знаят какво е любов и наистина я обичат със сърцето си. Да бъде!
235
3
 
46
 
! Отговори
limona преди 12 години
Аз съм студент по компютърни системи и технологии в ТУ София и исках да продължа образованието си с нанооптоелектроника и информационни технологии в Софийския университет с надеждата да започна работа в съвместния проект на държавата и IBM за институт за нанотехнологии. Уви разбрах, че държавата е прекратила проекта поради липса на средства и сме платили 5 милиона евро неустойки на IBM. След като прочетох и тази статия нямам друг избор освен да търся реализация на запад. :(
234
43
 
5
 
! Отговори
Утко преди 12 години
обективно погледнато на мен ми е през оная работа колко били звездитено това е атракция за някои хора, които се интересуват от такива нещазатова нека продават билетчета, който иска да зяпа звезди да си плаща, и за тях заплати ще има по-големино да дава държавата от бюджета, сиреч от моите данъци - не съм съгласенима много по-важни неща на земята да оправим първо, магистралите, престъпността, инфракструктурата...звездите са последния проблем
233
3
 
44
 
! Отговори
limona преди 12 години
Като чета коментарите направо ми се доплака колко неуки хора има в тази държава. Ама нормално всеки иска да стане мениджър и без много мозък да стане шеф, да управлява много хора и да изкарва хиляди. За това УНСС е претъпкан от студенти, които не могат да смятат, но са си купили кандидат-студентските изпити или са влезнали с 3ки "икономика и бизнес".
232
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей нагли и нахални БАН-аджии, само пари знаят да искати аз броя звезди вечер от терасата, но никой не ми плаща