Кои въпроси провалиха митничарите в Свиленград

На теста за лоялност те показали склонност към кражби и злоупотреби
1 юни 2012 10:23,
59
Кои въпроси провалиха митничарите в Свиленград
Шефът на Митниците Ваньо Танов поиска да закрие звеното в Свиленград. Снимка: БТА

Склонност към кражба и злоупотреби. Това е показал тестът за лоялност, проведен на служителите на Агенция „Митници” в Свиленград. 

Такова обобщение направи пред bTV Маргарита Германова, главен психолог в административната структура.

След обявяването на резултатите, според които 17% от явилите се на проверката "са се провалили тотално", а 40 на сто "са демонстрирали контрапродуктивно поведение", шефът на митниците Ваньо Танов обяви, че се обмисля закриването на звеното в Свиленград. Единият от вариантите бил то да мине под шапката на структурите в Бургас или Пловдив.

Директорът на отдел „Човешки ресурси” в митническата агенция Елена Кирилова потвърди, че тепърва ще се решава съдбата на звеното в Свиленград на министерско ниво.

Още по темата
„Засега нашата задача е да изготвим по-задълбочен анализ на резултатите от тестовете на служителите там. Въпреки всичко българското законодателство не позволява „уличените” в склонност към лъжа или корупция да бъдат уволнени на базата на този тест. Той само може да даде информация на ръководството с какви хора разполага – и така да започнем да ги наблюдаваме”, допълни Кирилова.

По думите й много от „изпитаните” митничари получили нормален резултат в скалата „лъжа", но пък показали склонност към контрапродуктивно поведение.

„Това се забеляза най-вече във втория ден на теста, когато много от служителите са работили „групово” – отговорите и резултатите им бяха сходни. На това се дължат и лошите показатели след това - който иска да манипулира теста, излиза с негативен резултат, трябва да са честни”, посочи отговорничката за подбора на кадри в митниците.

В теста за лоялност се съдържат 69 въпроса. Някои от тях са: Бягал ли си от час; Бихте ли уволнили служител, взел 10 лева подкуп; Бихте ли върнали намерено портмоне?.

Подвеждащи и отговорни за провала на част от служителите се оказали следните въпроси: Колко пъти досега се е случвало във вашата работа да вършите неща, които не са съвсем редни; Колко пъти сте знаели за пари и стока, които ваши колеги са взимали на работното си място, без да бъдат хванати; Какво бихте направили, ако знаете, че ваши колеги са извършили нарушение в сериозна вреда на фирмата?

„При обработката на тези питания излязоха определени тенденции и нагласи за неморални поведения, например склонност към кражба – това е признато индиректно, защото директно се отрича”, пояснява психологът Германова.

Този тест се ползвал непрекъснато, включително и като изискване за повишение във вътрешната йерархия. „Така че и от другите митници много хора са преминали през него, той не е нещо ново”, каза в заключение Елена Кирилова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИЗЛОВИХА ДРЕБНИТЕ РИБИ , И СЕГА СЕ БИЯТ В ГЪРДИТЕ !!! АЛОООО ТАНОВ , КОЛКО ВЗИМАТЕ И ДАВАТА НАГОРЕ ПО ВЕРИГАТА , А ?? И КАК 10 ТИРА МИНАВАТ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА ПРЕЗ НОЩ НА ВДИГНАТИ БАРИЕРИ И БЕЗ ЖИВ МИТНИЧАР ??
50
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 11 години
КАК ГИ НАЗНАЧАВАТ .. ТА НЕ МОГАТ ДА ГО УВОЛНЯТ!! ХАХА .. АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. МАРГИНАЛИ !! КАКВО ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТ .. ТЕСТОВЕ МЕСТОВЕ МЕСТЯ ГО!! ЦЯЛАТА ИМ МИЛИЦИОНЕРСКА СВИНЩИНА ВОНИ!!!
49
0
 
5
 
! Отговори
м преди 11 години
Ей такива като Никола да не пишат като не са минавали даже и граница. Не знае какво е Капитан Андреево. Ха-ха. СМЯЯЯЯЯЯХ. И той живее в България...лелеееее. Ти, да не смяташ че митничарите работят на бюрото бреее жълто гербаджийче?! То бива простотия ама такава...
48
0
 
5
 
! Отговори
до Никола преди 11 години
***, ти, даже не си и минавал от там та да знаеш. Като си гербаджия *** кво прокопса бе?! Ще се закрие в този си вид, каза Танов. Първи прочети преди да лаеш куче жълто. Не съм и червена ***, ама още по-доброто е , че не съм жълта *** простако. Първо вземи да минеш некоя граница, пък тогава пиши по форумите. А, вземи и пиши грамотно.
47
4
 
6
 
! Отговори
краси преди 11 години
до долния ляв педал35--абе *** ,от лятото на 2001г.сините не пеят в хора!Или и за земетресението в Перник са виновни!За земетресението причина е Фидосова--ходила на дискотека в Перник
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само си го представете. Този *** човек на снимката е шеф на българските митници. Вдясно, на малката снимка е неговият шеф - *** Дянков, финансовият министър на България. Но какво чудно има? Министър председател пък е мутрата Боко тиквата.
45
1
 
5
 
! Отговори
никола преди 11 години
Толкова им е закърнял мозъка че даже и не могат да се направят на честни поне на думи,до М не се закрива КПП Капитан Андреево,а митницата разбра ли червена ***.
44
12
 
16
 
! Отговори
м преди 11 години
Срамно и позорно е да се закрие най-голямата сухопътна граница. Как може такова безобразие!!!! Като не сте доволни от тези-сменете ги. Как може да се затрие граница съществуваща от амин години. Точно тази граница е спънката да се влезе в шенген. Чудя се как ще реагират в ЕС? Гербаджии ***! Няяяма такава простотия. Все е имало управляващи ама като тези не е имало.*** същества облечени в маркови костюми.
43
17
 
18
 
! Отговори
м преди 11 години
Простотиите на Герб нямат край. Това е истината. Омръзна ми на мен и много хора около мен от лъжите на тези управляващи. Само мрънкат, недоволстват от всичко и всички, а не виждат че най-големия трън са самите ТЕ. Нищо добро не са направили за народа си. Закриха толкова работни места. Продължават да закриват. Ето сега...тези уволнени митничари къде ще работят? Грубо казано...300 човека на улицата. Ще се хукне всичко по големите градове и тогава пак няма да им изнася щото столицата ще се препълни
42
8
 
14
 
! Отговори
м преди 11 години
Не може да се съди от един такъв тест. На въпрос дали ще върнеш намерено портмоне на пътя, и кажеж-да, излиза че манипулираш теста. А дефакто как тази госпожа разбра че това е манипулация? Ми наистина има такива добри и честни хора от по-старото поколение. Излиза че лъжат ли? Така че...айде не ми говорете за тестове на лоялност и бла-бла. Просто Танов да каже че не му изнасят тези митничари и иска да закрие звеното щото не може да се справи с посочената му задача или не му вървят неговите неща.
41
6
 
32
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Вчера като се возих в автобуса чух следният разговор между 2-*** ученици. - Искам да съм депутат ***. Така ще мога да крада колкото си искам и ще имам имунитет; -Аз пък мисля да стана министър ***, така ще си хвана мои фирми които ще ми снасят редовно!Оставям го без коментар. Виждате накъде се движи младото поколение и ясно е на кой искат да подражават.
40
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Танов ако нямаше няколко СРС-та в джоба отдавна да са го забравили.. ама като цецо реши да го сменя танов изненада него и боко със записите и така се бетонира на тоя пост.. а той самия върти най-големите далавери на митниците..
39
3
 
20
 
! Отговори
Бат Бойко преди 11 години
Да споделя Личен Опит.Бре дайте им % от декларираните стоки и Фсеки доволен.Хазната с 1000% скок на събираемостМитница с 1000% скок на разкриваемост
38
4
 
25
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Тя е:станали са лакоми и ги сменяват с нови лоялни към герб крадци.След 3 мес., приходите ще си бъдат същите.Ето това е тест.А ако върнете намерено протмоне,значи имате престъпно мислене е просто глупост за наивници или пълни ***.
37
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Митничарите са преписвали, затова са се провалили на теста,някой ги е прецакал - продал им уж верните отговори , ха ха ха
36
3
 
59
 
! Отговори
Към едни хора преди 11 години
Колко пари сте взели за промяна в законопроект? Случайно ли попаднахте в депутатската листа? Кой беше първият ви изпит в университета? Кога за последен път сте отказали покана за посещение в чужбина? Вашият съпруг/съпруга/ има ли бизнес свързан с Вашите отговорности?
35
5
 
26
 
! Отговори
мдаааа преди 11 години
Като всеки нормален човек аз съм срещу корупцията.Всички знаем за корупцията в митниците.Това,че се чисти плявата е добре.Но дали всичко при този реподбор е обективно?Малко се съмнявам.Тест за лоялност???Щом има такъв и е законно признат да го пуснат първо на Бойко и Цветанов,после на Танов на Дянков на всички министри,замове,въобще висши държавни служители и всеки един магистрат.Да не забравим и за мястото за нищоправенето-парламента и рожбите му-наще депутати!Ама дали ще го издържат?
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупакът винаги се подиграва на онова,което не разбира.Отричаме всичко,не вярваме на нищо.Защо да не повярваме щом толкова много митничари са скъсани на този тест.Имайки предвид какви хора са го решавали,две мнения няма,че тестът е отчел правилно.
33
1
 
40
 
! Отговори
Буревестников преди 11 години
Какви митничари?!? Какви пет лева бре хора?!?.... Не виждате ли че цялата ни система... цялата ни така наречена "ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ".... Народно Събрание... така наречени "ВИСШИ РЪКОВОДНИ ЕТАЖИ"... са зверски проядени и почти унищожени от корупция и шуробаджанащина?!?! Да са само митничарите със бонбони да ги почерпиш... Но то навсякъде е така! И смятате че тази държава ще се оправи?!? Никога НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ! Защото за да се оправи трябва НОВО МИСЛЕНЕ И КУЛТУРА а тя НЕ ПАДА от небето!!!...
32
1
 
35
 
! Отговори
СС преди 11 години
Щом не са отпаднали всичките митничари, значи тестът е бил "лабав". Те се различават само по степента на крадливост.