Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"

Идеята на кабинета няма да подобри състоянието на пенсионната система
Обновена: 7 авг 2012 14:50 | 7 авг 2012 13:30, Миглена Иванова
191
Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"
Снимка: БТА

Вместо да реформира из основи пенсионната система и да се премине към лични пенсионноосигурителни сметки, правителството предлага постепенно да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини".

Идеята е залегнала в концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012 – 2030), но в документа не се съдържат повече подробности за размера на застраховката, както и какво точно тя ще покрива.

Предложението за застраховката „старост“ всъщност не е ново. Още през 2010 г., когато се водеха най-разгорещените дискусии за пенсионната реформа, социалният министър Тотю Младенов предложи от 2012 г. да плащаме допълнителна вноска за старост. Вноските трябваше да се натрупват в целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), като се предвиждаше средствата да се използват в подкрепа на пенсионерите и строителство на старчески домове.

Освен бягството от отговорност изцяло да се реформира пенсионната система, предложеното „нововъведение“ илюстрира и опит да се натовари българинът с още един данък върху труда му в тежки икономически времена с мотива, че властта иска да въведе модел за финансиране на дългосрочните грижи за възрастните хора в страната.

Застраховката „старост“ като нов данък „труд“

Според икономиста Петър Ганев от предложената застраховка няма особен смисъл, тъй като и сега всеки е възможно да „се застрахова“ и да си осигури старините – от една страна чрез задължителната осигуровка за пенсия, от друга – чрез доброволното осигуряване, и от трета – като спестява сам.

По думите на икономиста понеже думата „осигуровка“ е натоварена с напрежение около дебатите за пенсионната реформа, е въведена по-модерната дума „застраховка“.

Ганев смята, че правителството не предлага нещо качествено ново, а се възползва от новата формулировка, за да „замаже очите“, че се прави някаква промяна.

Той допълни, че предложението е опит да се увеличи солидарната осигурителна вноска за пенсия, което обаче не е удачно във време на тежка криза и период на възстановяване на икономиката.

Работодателите също не приемат да им се вменяват допълнителни разходи във време на криза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателските организации няма как да влияят върху приемането на подобни идеи, ако предложението предвижда доброволно сключване на такава застраховка, но определи задължителното й въвеждане като неразумно.

По думите му пътят за реформиране на пенсионната система не минава през увеличаването на пенсионно-осигурителната тежест, а през вдигането на възрастта за пенсиониране и осигуряването върху реалните доходи.

Още четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: социално осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
2
 
! Отговори
Иванова преди 11 години
Е, НДСВ въведе една доброзорна пенсионна осигуровка, от която се раздават бонуси и премии за "доброто управление" на фонда и, от която нашего брата ще види среден пръст. Сега на свой ред и Боко Тиквата въвежда такава, на края - какво?- "доброволните" застраховки могат да станат повече от заплатата ми!
171
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 11 години
Простотията си личи дори и да си на министерски пост.....
170
0
 
0
 
! Отговори
SELO преди 11 години
TREBVA KATO V RUMANIA VSI4KI *** DOLU I BEZ TEH.I VSI4KO NANOVO .TOGAVA SHE SE OPRAVIME .TREBVA REVOLUZIA ,STIGA SME GLEDALI S OTVORENA USTA KAKVO NI DAVAT.SRAMUVAME SE OT NAZIATA.POZOR.ERDNO DETE V 4UJBINA VZEMA POVE4E DETSKI OT EDIN KOITO RABOTI V BALGARIA.VSI4KO E SKAPO V BALGARIA ,A ZAPLATITE ZARKOVNI.
169
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скрито вдигане на осигурителните вноски... самоче това не е народ от пожарникари и дянковци, ние не сме глупави и виждаме каква брадва ни точите. Хайде, грижете се още, наливайте пари на *** без нито 1 трудов час, пък какво остава за цял ден работа. Подкрепяйте *** безчинства и изсмукването на държавния ресърс за помощи за 16те чаавета, пък на изборите ще видим дали 900хил. циагни са повече от 4-5млн българи, които искат да се махате, ГРОБаджии-предатели, изедници народни.
168
0
 
2
 
! Отговори
моля за съвет преди 11 години
Когато говорих с един гръцки пенсионер,който получава най-непривлекателната ниска пенсия на земеделски производител го помолих да ми каже каква му е пенсията при условие,че ми каже истината, а ако не може ,да не казва нищо,той ми каза ,че няма какво да крие и че взема 640 евро.Увисна ми ченето, а когато му казах за моята пенсия на висшист,че е 105 евро ме погледна със съжаление и попита как живея и че това са пари,които само да дишаш няма да ти стигнат.
167
0
 
2
 
! Отговори
ени преди 11 години
Въже да се обесим като станем за пенсия, правителството ли ще даде или сами ще си купуваме?
166
0
 
8
 
! Отговори
моля за съвет преди 11 години
И аз съм ужасяващ пример за достойни старини.Имам висше образование магистърско,36 години трудов стаж,защитен език,и достойна пенсия от 210 лева.Моля,някой да ме светне как да си разпределям парите за да мога и да се храня след плащане на сметки и данъци
165
0
 
1
 
! Отговори
питащ преди 11 години
А тези работодатели които предлагат да се увеличи пенсионната възраст ще вземат ли на работа хора на 65 г? Предлагам ако се обсъжда и приеме такъв вариант, към него да има задължение към работодателите 20% от работните места да са за хора над 60 г. и с намалена работоспособност. Истината е в по-високи осигуровки(за да станат пенсиите 50-60% от заплатата) и в създаване условия младите да остават тук за да създават поколение. В противен случай след 20г за България ще се говори в минало време.
164
0
 
12
 
! Отговори
emigrant преди 11 години
преди години мама и тате ми казваха, сине стой си в България камъка си тежи на мястото в чужбина знаеш ли каде *** гладните,не ги послушах сега тате е при мен защото след 42 години трудов стаж в БГ е заслужил по малко от 250 лева пенсия господа управляващи вие ебахте мамата на един народ,на една държава и продължавате да крадете от нещастниците останали в БГ чакам с нетърпение момента тези оскотели българи да ви пребият с камъни пред народното събрание вас и роднините ви крадливи
163
0
 
2
 
! Отговори
xaxaxa123455 преди 11 години
Печели пари от гледане на клипове в Youtube. За повече инфо: ow.ly/cLhEW
162
0
 
19
 
! Отговори
blackseapearl преди 11 години
Като сме тръгнали така, хайде да въведем и следните данъци:Данък "Ходене по нужда" - отделя се много газове и се замърсява природата;Данък "Въздух" - отделя се много въглероден двуокис;Данък "Ядене" - за онези, които ядат повече от веднъж на ден. Все пак в криза сме ресурсите трябва да се пестят.Данък "Спане" - не допринасяне за икономическото благоденствие на страната.Може и още да измислят.
161
0
 
2
 
! Отговори
PIF преди 11 години
TOTU PABOTI C KODEKC NA TRYDA ot 1986g. i ne kontrolira cpazvaneto my,aZA6TO tova e taka i toi edva li znae?????
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
az sum se ysigyril s pensia ot amerika,rabotih tyk 10 god.pensiata mi shte bude1800$na bulgaria edna stotinka niama da dam
159
0
 
8
 
! Отговори
Тотю е .... преди 11 години
Ами ако аз планирам да се гръмна на 60 , кво правим , а аз обичам да си спазвам плановете.
158
0
 
21
 
! Отговори
гост преди 11 години
Този Велев нормален ли е? Каква възраст ше вдига?С памперси ли ше ходим на работа?Ненормалници!Да кажи неговите родители на колко години се пенсионираха/
157
0
 
35
 
! Отговори
gost преди 11 години
Стига с тези задължителни здравни и пенсионни осигуровки!Лъжа и измама!Ако има как една стотинка няма да дам!От 1986 г. работя нон-стоп и питам г-жа Министър на Здравеопазването колко пари имам в сметката си!Ако чете тези коментари искам да и кажа , че си искам парите в лична сметка за мен и семейството ми , А НЕ да издържам *** им електорат!
156
0
 
34
 
! Отговори
Кабули преди 11 години
Достойни старини! Що за престъпници ни управляват?
155
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако може който иска като мен изобщо да не ни спират пари за пенсий защотото няма да достигнем до такива години и одавна ще на ядът червийте ако живота в БГ продължава така и ако може шева даме осигорява на 200лв и другита разлика в джоба защото от 900лв осигоровки никаква полза не виждам
154
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха. Достойни старини :) Да ги източите както през началото на прехода. И все още няма осъдени.НЕма такава държава...
153
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера бях в болницата. Гледам най елеметарни неща не се заплащат от НЗОК. Защо тогава се плащат тези осигуровки. За бонуси ли?Ще направят още един фонд "достойни старини" за да го опразнят "достойно" по късно.Мръсни крадливи комунисти.