Българите не са доволни, но си траят

Преглед на печата на 8 август
Обновена: 8 авг 2012 07:17 | 8 авг 2012 07:16, Петя Славова
304
Българите не са доволни, но си траят
Социологът Андрей Райчев. Снимка: Булфото

"В България няма криза, ще живеем все така". Това казва социологът Андрей Райчев в интервю за "24 часа". Според него това е нашето равнище на производство, на богатство, на индустрия. България сега живее както е възможно при наличните ресурси. Вместо да вървим напред, да се мобилизираме и да си подобрим нещата, ние чакаме нещо да стане еднократно, да излезем от кризата. А това е нашият живот. От този капан няма излизане.

Ситуацията у нас коментира и политологът Антоний Тодоров пред "Сега". Според него хората очакват по-скоро промяна, отколкото запазване на статуквото. Специалистът смята, че ГЕРБ продължава да е начело в социологическите проучвания поради две причини. Едната е, че много хора не виждат кой може да ги замести. Другата обаче може да е т.нар. спирала на мълчанието. Това е поривът да се наредиш сред силните на деня, според политическите психолози. А управление, което се опитва да внушава сила, само подклажда подобни резултати. "Тези хора не са непременно доволни, но просто си траят. Аз не знам какво ще се случи на изборите догодина, но нещата не вървят добре и общественото мнение едва ли ще остане пасивно", прогнозира Тодоров.

Под заглавието "Крехкото лустро на демокрацията" социологът Кольо Колев коментира данни от национално
представително изследване на "Медиана" по поръчка на "Труд".

Според него може да изглежда странно и пресилено, но данните за обществените нагласи са категорични - огромна маса от хората с лекота са готови да отстъпят основни граждански права и свободи,свободата на словото, правовия ред, демокрацията... в името на националното (каквото и да значи), в името на мимолетна сигурност под желязната полицейска ръка в името на въздаване на "народна" справедливост вън от правната. А зад всичко това като мрачна сянка стоят страх, завист, желание за мъст, омраза и нетърпимост към богатите и просто другите.

В интервю за "Новинар" доц. д-р Антоний Гълъбов коментира изминалия политически сезон. "Задълбочава се разминаването между политическия дневен ред и този на обществото. Ако се опитаме да разчетем тази пътна карта, тя би имала много посоки. Голяма част от всекидневните проблеми на хората се разминаха с политическия дневен ред. - отбелязва още той - Това задълбочава общата криза на доверие към партиите и институциите. Но пък отваря много свободно пространство за всякакъв вид популизъм. Специалистът прогнозира, че ни предстои поредна експлозия на популистки проекти, които ще се опитват да мобилизират теми, свързани с национализма и социалното положение на хората. Отварят се големи пространства за националпопулизъм и за примитивен социален популизъм", смята Гълъбов.

Десните пожелаха промени в кабинета заради цените, съобщава "Сега". От партията на Иван Костов (ДСБ) призоваха премиера Бойко Борисов да махне 5-има министри. Тъмносините искат вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде отстранен заради критичния евродоклад и съпротивата на Германия срещу присъединяването на страната ни към Шенген тази година. От ДСБ смятат, че трябва да си отиде и целият икономически екип на Борисов - министрите на икономиката, финансите, земеделието и транспорта. Като причина посочиха продължаващото затъване на дребния и средния бизнес и критичното състояние на 3-те най-важни държавни компании - БДЖ, НЕК и "Булгаргаз". Депутати от СДС също изразиха опасенията си от ценовата политика на правителството. В разпространена от тях позиция те призоваха ГЕРБ да прекрати "безумната политика на контролиране на цените, която убива малкия бизнес".

"21 спецсъдии не стигат", казва в интервю за "Труд" Георги Ушев, председател на Специализирания наказателен съд. Една от целите на създаването на специализирания съд беше бързото правосъдие, т.е. по-бързо да се придвижват делата. Тази цел е постигната, заявява Ушев. За шест месеца са разгледани и решени около 1200 дела. Спецсъдът е издал една оправдателна и 7 осъдителни присъди. 20-30 дела са приключили със споразумения - това са на практика осъдителни присъди, и то такива, които са влезли в сила веднага. В момента в България правораздават 21 спецсъдии. Те не достигат, тъй като работят по специфични дела, с десетки подсъдими и стотици папки.

"Армията продава 990 имота", акцентира "Труд". Няма желаещи да купуват имотите на армията. През първите шест месеца на годината военното министерство е успяло да продаде едва един имот. Това се казва в отчета на ведомството за първото полугодие. От 990-те излишни армейски терена за 111 има открити процедури за продажба. От 50 приключили преговори има само един купувач. Цените на различните недвижимости тръгват от 100 000 лв. и стигат до 25 млн. лв.

"Държавата води към фалит собствените си фирми". Това пише на първата си страница "Сега". Големите дружества излизат на загуба най-вече заради недалновидна политика или груба намеса на принципалите в дейността на уж самостоятелните фирми. Влошават се и резултатите на предприятия в процедура по приватизация. Това показват отчетите - финансови и за дейността, за първото полугодие. Титани на енергетиката като Националната електрическа компания и "Булгаргаз" са завършили първото полугодие на загуба. Основна причина е намесата на държавата в цените им - чрез Комисията за енергийно и водно регулиране. Още през май ръководствата на двете дружества предупреждаваха, че опитите на правителството да води социална политика, като натиска цените, влошават финансите им. На загуба са и повечето фирми от ВиК сектора, където цари пълен хаос с идеите за реформа.Възможността за избор на доставчик на ток е само блъф, коментира "Сега". Домакинствата ще могат да избират от кой търговец на електроенергия да си купуват ток, което е показател за либерализацията на електроенергийния пазар у нас, обявиха от Министерството на икономиката и енергетиката при приемането на последните изменения в Закона за енергетиката. Само че точно същото беше обявено и преди пет години, т.е. от поне 3-4 години вече трябваше да можем да си избираме доставчик на ток. Става ясно, че за последните години почти нищо не е свършено по въпроса. Бъдещата електроенергийна борса би трябвало да допринесе за раздвижване и на пазара на ток "на дребно", макар че все още има не малко неизвестни. Тази борса, която е елемент от либерализирания пазар на електроенергия, трябваше да е влязла в действие преди повече от две години. Последното обещание, този път на енергийния министър Делян Добрев, е, че това ще стане до края на 2012 г.

Инвестирайте в хора и пътища, препоръчва еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан. В интервю за "Стандарт" той посочва, че България е постигнала значителен напредък в усвояването на европейски инвестиции в сравнение с предишни години, но има още дълъг път пред себе си. Йоханес Хан предложи три съвета на България, ако страната ни би се възползвала от структурните фондове на ЕС в пълна степен." Първо, фокусирайте се върху човешкия капитал, т.е. в обучение на персонала, който се занимава с еврофондове, с цел да постигне добри резултати. Второ, наблегнете на инвестиции в малки и средни предприятия - с цел увеличаване на тяхната конкурентоспособност и справяне с икономическите предизвикателства. Трето, фокусирайте инвестициите в ключови инфраструктурни проекти като пътища и жп линии, за да превърнете страната в по-атрактивна туристическа дестинация и да стимулирате конкурентоспособността на икономиката".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
2
 
0
 
! Отговори
Нова история преди 10 години
Масоните се стремят към нов световен ред чрез своите масонски ложи по света, в които участват много политици и ботани граждани с влияние в обществото. Така че да ни е яко дупето. Много ще теглим с тези чужденци. А за евреите всичко се върти около парите. През последните 20 години България се управлява от вън. Ние само изпълняваме нарежданията на различните международни организации - ООН, МВФ, МБР и други.
253
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук върлува един откачен рибар,който не си е пил хапчетата!!!
252
3
 
1
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
А за вица-по-добре да умре рибката от смях,отколкото от СТРАХ!Защото ако беше питала Станишката и догана,те като кажат "чакай да помислим",същата рибка ще умре от страх от КРАЖБАТА,която ще настъпи,като я ИЗМИСЛЯТ ТИЯ КРАДЦИ!Защото,докато бяха на власт,тройните КРАДЦИ,освен да КРАДАТ,друго не правеха.А Боко СПРЯ КРАЖБИТЕ в големите инфраструктурни проекти.Сега НАЙ-МНОГО СЕ КРАДЕ в общините,натам трябва да се насочи вниманието на държавата.Кмета и общ.съветници-на принципа -аз на тебе-ти на мене!
251
2
 
0
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
?
250
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е голяма ментаКато не подкрепи вота на недоверие сега да си мълчиЯвно знае, че няма шанс на следващите избориГробокопач на синята идея!
249
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и да е доволенбългарина пак си трае
248
5
 
8
 
! Отговори
Феникс преди 11 години
Ега ти шокаот скока на тока!Ега ти цената -отиде гората!При такива политицискоро ще се храним с трици!
247
2
 
0
 
! Отговори
transilvania преди 11 години
az imam zuvstvoto ze se davat masa pari za reformi,no tezi pari ne se upravliavat kakto triabvav durzavata ni rabotiat mnogo nekompetentni hora,pulno bezhaberie,zinovnizeski,durzavni zloupotrebi s pari ,a sushto i s evropeiski fondove,durzavata ni opredeleno ima nuzda ot novi ,kompetentni hora v upravlenieto,vuv vsizki sferi v sozialnia i obshtestven zivot.Takiva kato tozi *** diankov triabva da gi mahnat i smeniat s novi,zalkoto e ze nikoi nishto ne pravi tova da se promeni
246
7
 
13
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ТАКА Е- ВЗЕХА НИ ПАЗАРИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ ЗАВОДИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ СПЕСТЯВАНИЯТА ЗАМЪЛЧАХМЕ- НА 90% ОТ НАС НАПРАВИХА ДОХОДИТЕ ПОД СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ ОТ 523лв. ЗАМЪЛЧАХМЕ- СЕГА ИСКАТ ДА НИ ВЗЕМАТ АЕЦ.БЕЛЕНЕ И ДА НИ ПРОБУТВАТ СКЪПИЯ ФОТО ТОК НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСОВЕ ЩЕ ЗАМЪЛЧИМ ЛИ И СЕГА???ПО-УМНИТЕ ОТ НАС КАЗВАТ : - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става причина за все нови и нови унижения Роналд РейгънВСЕКИ ПЪТ, КАТО ЗАМЪЛЧИМ, ТАКА И СТАВАЕдва сега разбираме предсмъртните думи на Апостола Левски: - ,, Моли се отче не за мене, а за Отечеството България... Боже, избави България!''А ОТ КАКВО ИМА ЛИ ОЩЕ НЯКОЙ, КОЙТО ДА НЕ Е РАЗБРАЛ???
245
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откога е готов планът за умиротворяването ни! Някои нямат търпение да го реализират. Но си правят сметката без кръчмаря.
244
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КомунистСамо с писане по форумите нищо не се постига!Борбата иска жертви---------------------------------------------------Къде сте давали жертви не разбрах.За 23 години някакви си скапани мутри ви плашеха и ви изядаха останалия хляб,а вие даже се фукахте че вашата мафиа била най могъща.А сетих се,тези където ги трепаха със снайперите по София ги смяташ за национални герои и жертви.
243
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България беше икономически добра,когато се експлоатираше труда на турците (в казармата 27-28 месеца) и останалите образовани необразовани носеха чанти и бяха началници в Апк или ТКЗС та,по образованите ( шофьори например) ги правеха кметове.Ее и какво искате сега, не може батка таковото в онаковото и душата ....
242
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Според него това е нашето равнище на производство, на богатство, на индустрия.''На интелект.
241
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
баси шизоидния поглед...и кой дава право на този човек да си изказва личното мнение на всеослушание...преглеждан ли е скоро от психиатър...или поне от клиничен психолог
240
4
 
3
 
! Отговори
Bai Hoi преди 11 години
Ave nee tochno taka zamislili se ima postroeni zavodi rabota produkciq sega sa seshtash za neshto postroeno ot takiva mahtabi ? Sega samo se krade BSP GERB DPS nqma znachenie koi samo se krade do osirane !!!
239
5
 
4
 
! Отговори
do 268 преди 11 години
Ами Баи Хои, това е било на кредит бе. Може да го направиш и сега - вземаш един кредит, после малко иху, аху и след това кършиш пръсти. Разликата е само тази че комунистическия живот на кредит е продължил по-дълго и хората са изпаднали в заблуда, че нещата са розови и по мед и масло
238
5
 
7
 
! Отговори
Bai Hoi преди 11 години
Horata nad 30 godini znaqt che sega mizerstvame a predi 24 godini vsichki imaha rabota i pari i hodeha po 2-3 na godina na pochivki po more i planina !!! Malkite lainenca po na 15-16 godini da nepishat kolko velik e BB shtot sa izlagat !!!
237
4
 
6
 
! Отговори
до марко... преди 11 години
Чекаше се бре, оти у 'ората имаше паре и за кола и за вила и за панелка...Не мо'еше да се насмогне и с цимент и с тУли и дограми, оти секой стрОеше.Сиги има колкУ щеш от 'сичко, *** нема паре и оно седи по магазинете...
236
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ОСЕЯН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ !!
235
6
 
24
 
! Отговори
думите! преди 11 години
Социологът Кольо Колев пак не е "резбрал". Или си изкарва хляба. "Националното" в България означава българско! "Желание за мъст" означава желание за правов ред и равенство пред закона! "Завист" означава неодобрение забогатяването под масата и корупцията! "омраза и нетърпимост към другите" означава, че хората не са съгласни да се краде българска история, да се подменя българския език, да се натрапват чужди културни ценности, да се убиват старци по селата за 2 буркана лютеница и *** "бригадири" да им помагат в прибирането на реколтата и сечивата. Всичко е въпрос на терминология!