Разрушават бежанския лагер в плевенското село Телиш

Военни камиони и кранове откарват имуществото
26 фев 2014 11:20, Анисия Иванова
3
Разрушават бежанския лагер в плевенското село Телиш
Вътрешния министър Цветлин Йовчев в Телиш. Снимка, архив Булфото

Бежански лагер в плевенското село Телиш няма да има. От тази сутрин военни камиони и кранове от Плевен откарват обратно имуществото, мобилизирано към края на миналата година в бившето военно поделение на селото, съобщи bTV.

Тук са коли на пожарната и полицията от Плевен, за да помогнат за изнасянето на имуществото. Предвидено е акцията да  мине под форма на обучение.

Още по темата
През ноември 2013 г. държавата взе решение да преустрои базата на 76 фронтова ракетна бригада в лагер, в който да бъдат настанени голям брой сирийски бежанци. Местните жители обаче се вдигнаха на бунт и се зарекоха с тела да препречат пътя на превозните средства, които евентуално биха превозили в Телиш имигрантите. В началото на ноември при протестиращите дойде вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, но и той не успя да убеди местните жители да отстъпят. Жителите на Телиш останаха непреклонни и се обявиха категорично против настаняването на бежанци.

Въпреки това лагерът на място беше изграден. В поделението има 106 сгради, включително и такава с възможност да бъде преустроена в детска градина.

В началото на януари ръководството на МВР уведоми областния управител на Плевен Илиян Йончев, че "към момента не се предвижда да бъдат преустройвани или изграждани нови центрове за настаняване на бежанци в страната”, включително и в Телиш.

По думите на областния управител с днешните събития се е решил един тежък конфликт. 

„Доволен съм от развитието на ситуацията. Тук нямаше как да има бежански лагер. Зад нас застанаха две министерства – на икономиката и отбраната. Това, което се готвеше тук, по същество беше концлагер”, коментира Марин Шкодров, полковник oт резерва, който оглави протестите в Телиш срещу настаняването на имигранти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на хората. Извоюваха си го. Може би при други обстоятелства управляващите щяха да направят каквото са си решили и то "без гласност", но сега се поукротиха. Нали идват избори. В името на победата трябват жертви. И тук щеше да има грешна финикийска пара, ама...нали си го докара от граничната ограда. Не се свършват местата за цицане, въпреки че народът обедня тотално., за сметка на многото стари и нови богаташи. Всички сме петимни за справедливост, за да се върне ограбеното от белите якички.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой - кой ще поеме разходите по изграждане и събаряне на лагера,кой *** без да се съобрази с мнението на хората поръча това.Парите са от нашите данъци ..........
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За нашите деца няма достатъчно детски градини и площадки с озеленени паркове, а вие искате веднага щом дойдат някви пришълци да им направим рай?! ЗАЩО, ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС ЛИ?!?!?! !@$%*(@ <--------- МНОГО ТЕГАВА ПСУВНЯ!!!