Европа дарява храна, България я изхвърля!

Страната ни изостава сериозно при даряването на храни
1 юли 2016 17:22,
28
Европа дарява храна, България я изхвърля!
Снимка: Reuters, архив

България изостава от добрите практики при даряването на храни. Това констатира Росица Томова, ръководител на Holiday Heroes.

"От две години насам сдружението ни се опитва да организира дискусия по проблема с участието на представители на основните заинтересовани страни — министерствата на финансите, на труда и социалната политика и на земеделието и храните, бизнеса и други неправителствени организации. За съжаление засега институциите не откликват на поканата ни", споделя тя.

Печалният факт, че в България годишно се изхвърлят около 67 000 тона годна за консумация храна, на фона на стряскащата статистика за 1,5 милиона гладуващи българи, е вече добре известен.

Кои са причините за това разхищение?

Според Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка, основният проблем е в действащото българско законодателство, което се явява пречка за даряването на храни от производители, преработватели и търговци. В момента за тях е по-изгодно да бракуват и изхвърлят храните с изтичащ срок на годност или недобър търговски вид, вместо да ги даряват.

Как стои въпросът в другите европейки държави?

Обединеното кралство

Данъкът добавена стойност върху храните в Обединеното кралство по принцип е 0%, което важи и за случаите, когато се даряват храни. Нулевата данъчна ставка е резултат от преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

Белгия

Когато се дарява храна на регистрирани към Белгийската федерация на хранителните банки организации, даренията не се облагат с ДДС.

Франция

ДДС върху даряваните храни не се дължи, като дарителите имат право и на данъчен кредит в размер 60% от стойността на дарението.

Полша

Дарителите на храни в Полша са освободени от задължението да начисляват ДДС върху тези дарения от 2103 година насам. Ако са изпълнени определени условия, даренията на храни могат да се приспадат от облагаемата данъчна основа (в размер до 10% от облагаемия доход).

Португалия

С ДДС не се облагат даренията на храни към определени организации (напр. държавни или такива с нестопанска цел), когато крайните бенефициенти са хората в нужда. Освен това, при определени условия дарителите могат да осчетоводят като разход до 140% от стойността на дарението. Има ограничение обаче общата сума да не надвишава 8/1000 от оборота на компанията-дарител.

Данните са от проучване, извършено по поръчка на Европейския икономически и социален комитет, по повод негово Становище относно приноса на гражданското общество за стратегия за предотвратяване и намаляване на загубите и разхищението на храни.

Пътят напред

Необходими са промени в Закона за данък добавена стойност и Закона за корпоративното подоходно облагане в съответствие с добрите европейски практики, които да уредят данъчни облекчения за дарителите на храни. Един от вариантите е стойността на даряваните храни за целите на данъчното облагане да се определя на значително занижени нива или дори да бъде нула, както препоръчва Европейската комисия. Друга възможна посока на действие е създаването на стимули за дарителите на храни чрез правото на данъчен кредит.

Има и друг силен инструмент за стимулиране на даряването на храни и той е свързан с екологичния аспект на тази дейност, който допълва социалния. Става дума за ограничаването на отпадъците чрез т.нар. йерархия на отпадъците, залегнала в чл. 4 на Директивата относно отпадъците, която България като държава членка на ЕС е задължена да транспонира и прилага. В тази йерархия предотвратяването на отпадъците заема първо място в приоритетния ред за управлението им.

А даряването на храни с изтичащ срок на годност или недобър търговски вид е именно превантивна мярка срещу генерирането на хранителни отпадъци. Ангажиментът на ЕС, и в частност на България, за ограничаване на хранителните отпадъци става още по-неотложен с оглед приетата от Общото събрание на ООН през септември 2015 г. цел за намаляване наполовина на хранителните отпадъци на глава от населението на равнище продажби на дребно и потребление до 2030 г.

Последната дума по всички аспекти и мерки, които касаят даряването на храни, имат, разбира се, експертите. Неслучайно Holiday Heroes и други организации с нестопанска цел многократно са подемали различни инициативи, насочени към експертен диалог с цел промяна на българското законодателство. Едно е сигурно – в една от най-бедните страни в Европейския съюз (по данни на Евростат), не бива да загърбваме общите усилия за намаляване на хранителната бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти т'рчин ли си? Дори в момента да сте икономически по-добре, пак сте си толкова прости!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Божее.., с гмо продукция се изхранва цел континент, вие б.андити сте против, защото искате да пробутвате вашата с.капана продукция и *** натоварени без пари от европейските борси, българските пазари са заляти от бракувани стоки от съседните страни и европа, не гмо мори българите, а новите "модифицирани технологии" за продукти на бг производителите!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Darjava da se hrani s podayania? ????? SRAM SRAM SRAM
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
B.lgaristan otdavna e umrql sega tva e ostatak ot agoniqta
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dariavat otrova
18
2
 
6
 
! Отговори
Бръчков преди 7 години
Нека тази помия да е опита Бойко !!!!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата да премахне данъка върху даренията на храни и нещата ще се променят. Не може за дарението на тон храна да плащаш над 300лв. данък, а ако я унищожиш-плащаш 80-90лв! Що за абсурд!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в една държава хората трябва да разчитат за преживяване на дарения, това значи, че тя е умряла!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 8 - ТО И ПО НОВИТЕ ЗАКОНИ ИМА МНОГО ПО-АБСУРДНИ КЛАУЗИ - ОТДАВНА ДЕПУТАТИТЕ СА СТАНАЛИ ЗА СМЯХ, ЧЕ НЕ СА СПОСОБНИ ЕДИН ЗАКОН ДА НАПРАВЯТ
14
2
 
3
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен ***, от тези "планове" го докарахме на това дередже. Всеки уж изпулнил плана, а магазините празни, километрични опашки за всичко. Айде аман от лъжци.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ ПО КУРОРТИТЕ ОТ ВЧЕРАШНА САЛАТА ПРАВЯТ СУПА, ВИЕ ИСКАТЕ ДА ДАРЯВАТ.
12
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До азВ крайна сметка ДДСто го плаща крайния клиент, а не продавача. Всички други си го вземат обратно, ако са регистрирани.
11
2
 
8
 
! Отговори
.... преди 7 години
До До 7мия..,Не си прочел добре, момче. Човека пише "ако не е за пенсионери, не съм съгласна" Т.е. че подозира че всичко ще ходи пак при небеснокафявите клиенти на хелзинския комитет. Дето всички ги издържаме. Та недей да се пениш, мислите в една посока.
10
0
 
15
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
То няма истинска храна, че да се развали.Салам с трайност шест месеца, прясно мляко с трайност година, яйца с трайност три месеца, хляб с трайност един месец, пластмасови зеленчуци и гумени плодове...
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой може ли да ми каже на *** какво се дава!?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези държави имат такива защото там под изхвърляне на храни се разбира отива на ***,при нас няма такова нещо всякакви храни преработваме е онези които не може да се мине само с преопаковане.Ако само със опаковка или нов печат мине най ни устройва.
7
2
 
4
 
! Отговори
God преди 7 години
До Анонимен 4Ами прочети го този прословут план и кажи къде в него пише да се затрива народа? Ама не забравяй, че комунстите начело с Луканов поръчаха този план и започнаха да го изпълняват (или поне това, което им изнасяше). Ако наистина беше чел планът, а не негови интерпретации във в-к Дума щеше да знаеш за какво става дума. А храни се даряват на детски и старчески домове.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на кой точно ще се дарява храната? Ако не е за пенсионери не съм съгласна. Не стига, че ги издържаме, плащаме им сметките и какво ли още не, а сега и храна да им се подарява. На мен кога ми е дала тази държава нещо на готово, защото си плащам данъците и работя? Дайте да ги позлатим направо и да им се кланяме по улицата, когато минават! Чашата прелива!
5
2
 
3
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Ако не се изхвърляше храна, потреблението щеше да е по-ниско и щеше да има повече гладуващи.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква храна бе! А плана Ран-ът кой ще го изпълнява за затриване на народа и държавата? Никаква храна всички към орландовци и малашевци такъв е плана приет от великото народно събрание с бурни аплодисменти! Прочетете го има го черно на бяло в сайта. Напишете гоогле плана рън-ът и веднага ще ви излезне.