Държавата дава 930 лв. за дете с тежки увреждания

Родителите ще решават как да управляват средствата
Обновена: 13 сеп 2016 19:32 | 13 сеп 2016 19:31, Веселина Йорданова
32
Държавата дава 930 лв. за дете с тежки увреждания
Снимка: архив, Ройтерс

Правителството възложи на министъра на труда и социалната политика да подготви законодателни промени, с които да се въведе нов вид помощ за децата с трайни увреждания.

Предвижда се размерът на помощта да бъде диференциран в зависимост от степента на увреждането. Децата с най-висока степен на увреждане (90% и над 90%) ще получават 930 лева месечно, което включва и помощта за асистентски услуги.

Семействата ще решават дали да наемат личен асистент, или те самостоятелно да се грижат за децата си.

Помощта за децата с увреждане от 70% до 90% ще бъде 450 лева, а за децата с увреждане със степен между 50% и 70% ще бъде 350 лева на месец.

Средствата ще се дават независимо от доходите на семействата, като родителите сами ще избират как да ги управляват, съобщиха от правителствената пресслужба.

С новата мярка ще се подпомогнат над 26 000 деца.

Необходимите финансови средства за осигуряване на новия вид помощ са в размер на над 161 млн. лв., като допълнителните за 2017 г. са в размер на близо 50 млн. лв. годишно.

Майки на деца с увреждания готвят национален протест утре. В София той ще е пред Народното събрание.

Едно от исканията им е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет в размер не по-малък от две минимални работни заплати.

Друго искане е да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания, по заболявания, за да се знае броят им и да се осигури адекватна политика за тях.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява, посочват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
АЙБЕНТ.ТОПИШЕВ преди 7 години
И АСАМ С 100% ВИД И СТЕПЕН НА УВРЕЖДАНЕ С ЧУЖДА ПОМОЩ И ЗА МЕСЕЦА ДАМИ ДАВАТ 135.60+84.75 ДОБАВКА ЗА ЧУЖДА ПОМОЩ ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ ЖИВЕЙЛИ СЕ 220,35ЛВ
23
2
 
1
 
! Отговори
Aнонимна преди 7 години
До Анонимен Ами ако *** иде на телк, и на нея ши ѝ дадат за теб, така и ти ши имаш доходи, *** по цял ден ши си клати краката, а пък хората ши ви завиждат!
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК НЕ ВИ Е СРАМ НЕ ЗНАМ ! ЗА КАКВО ЗАВИЖДАТЕ , ЧЕ ХОРАТА СЕ МЪЧАТ ДА СИ ГЛЕДАТ ДЕЦАТА ЛИ, МИ КАТО СТЕ ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ ЕЛАТА ГИ ВЗЕМЕТИ ГИ ГЛЕДАЙТЕ ВИЕ ДА ВИ ПИТАМ С И 30ЛЕВА ЛЕВА НА МЕСЕЦ КАК ЩЕ СЕ ОПРАВИТЕ,- НЯМА ДА ХОДИТЕ НА РАБОТА НЯМА ИЗЛИЗАНЕ НЯМА КАФЕНЦА НЯМА ОТПУСКА НЯМА ПРИЯТЕЛИ НЯМА ТРУДОВ СТАЖ СТАЖ НЯМА ПЕНСИЯ НЯМА НИЩОО САМО ЕДНО ДЕТЕНЦЕ КОЕТО ИМА НУЖДА ОТ ГРИЖИ ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ НИТО ДА СЕ ХРАНИ НИТО ДА СЕ ОБЛИЧА САМО . АКО ТОВА Е ЗА ЗАВИЖДАНЕ .. ЗАВИЖДАЙТЕ 1
21
0
 
14
 
! Отговори
Дължим им го преди 7 години
Заради купените лекарски дипломи, заради купените шофьорски книжки, заради затварянето на очите когато под терасата ти някой продава дрога, заради продажната ни полиция и съдебна система... И дори заради помагачите на т.нар. Бежанци! Заради всичко, което допускаме да се случва! Защото утре те блъска кола и ставаш зеленчук! Или някой весел ром ти удря главата с брадва и пак ставаш зеленчук! Дължим им много повече от това! Малко са тези пари, дори твърде малко.....
20
0
 
13
 
! Отговори
Силвия преди 7 години
Стига бе !!! Вие сериозно ли ?!!! Искам да попита , ако вие имате такова дете , дали ще говорите така. Искате да кажете, че трябва да ги ликвидиране тия деца , за да не са в тежест на никого ли ?!!!!
19
1
 
11
 
! Отговори
Тодорова преди 7 години
До МомоМайка ти на 75 години си е поживяла много добре при комунизма и личи си възпитала те е да се гневиш защо Вуте да е зле, а Нане да е по добре от него........ П.П. Пък да видим ти с колко ще живееш ако доживееш нейната възраст. Българина не мисли за времето си на пенсия, нали така докато си млад казваш, а бе да дойде времето, пък като дойде времето се оплакваш..... Така е и с хората с увреждане когато си здрав, не вярваш, че можеш да преминеш в нужда .....
18
0
 
10
 
! Отговори
Ваня Тодорова преди 7 години
Мисля, че инвалидите в бг не са децата с увреждане пък били те кафяви, черни или жълти. Това общество, което се изказва по горе е болно, инвалидизирано, и какво е виновно детето ако "кафявия" родител го е осакатило за да взема пари, след като видите нередност, защо не сигнализирате в службите за да се отнемат правата на такива родители. А и ако проверите 80% от случаите за децата с увреждане в България не са кръвосмешение а лекарски грешки.
17
7
 
10
 
! Отговори
Виктор преди 7 години
Поредната недомислица! Нямам нищо против децата с тежки увреждания , но тези ,с доказани умишлени кръвосмешения , да не получават нищо ,защото това е бизнес на гърба на детето .Защо държавата да мисли за тях,след като родителите им пет пари не дават ,дали те са добре ....
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесно познавам едно такова измислено семейство дето и двамата не работят и чакат парите на детето с увреждането нищо че му дават само сух хляб
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-накрая се сетиха - "Средствата ще се дават независимо от доходите на семействата".Иначе хората се чудят как да не се осигуряват и честни работещи хора с ниски заплати не отговаряха на критерий "доход", на който критерий пък един етнос отговаря винаги и с пълна сила.Ха дано се сетят и за други неща, че честното е да няма критерий "доход".
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не много отдавна имаше една статия, посветена на факта, че момчетата под 19-годишна възраст по-често създават деца с увреждания, в сравнение с мъжете в зряла възраст.Навремето онзи етнос е женил синовете си преди те да влязат в казармата. Сега няма задължителна военна служба, но традицията с патологично ранните бракове е запазена - като отличителен белег на тези същите.
13
0
 
11
 
! Отговори
Пак ще изкористят преди 7 години
тази хуманна инициатива.Наистина, това май е просто един предизборен ход.Моля за извинение онези родители, които не са женени за братовчедите си, не са взели фалшифицирани документи от ТЕЛК и не са осакатили нарочно децата си.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия пушачите не вземат обезщетения за АстмаЧетете и знайте
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега синганите ще изпомпват яко бюджетаА инициативата иначе е добра
10
5
 
11
 
! Отговори
Уви, прав си преди 7 години
До (-_-)За съжаление, това ще стимулира кръвосмесителните полови контакти. Още през социализма се знаеше, че при *** шведи високо се ценят като брачни партньори лица с инвалидност - заради осигуреният доход под формата на пенсия. Сега пък вече съвсем ще повилнеят да създават деца с увреждания, заради парите.Съчувствам на всички останали семейства, които имат деца с увреждания и им пожелавам някой ден да се намери изцеление за детенцето им - медицината се развива с невероятни темпове.
9
12
 
4
 
! Отговори
Момо преди 7 години
До НеаРазбирам какво искаш да кажеш, но ако увреждането е от тип "зеленчук" то какъв е смисълът от него? Реално погледнато децата с такива увреждания не са човек, въпреки, че изглеждат на такива на външен вид.Наливат се пари буквално за нищо в такива същества, които не са и никога нямат да бъдат полезни на обществото и които дори не могат да се обслужват сами.Виж, ако са с увреждания, но не са "зеленчуци" е друго нещо. Някой ден могат дори да работят и да са полезни за обществото.
8
9
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Прекрасна възможност за *** граждани, особено благоприятно е, че родителите ще решават как да се разпореждат със средствата..
7
4
 
10
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Само да припомня село Добромирци в Кърджалийско , където навремето , а и сега сигурно 80% от жителите бяха с ТЕЛК пенсии и стежки увреждания ... Гръбо към 800 пенсионери от ТЕЛК при 1000 население .. Какво да коментираме повече ....
6
3
 
8
 
! Отговори
Неа до Момо преди 7 години
Така е , но навярно не си виждал дете с тежки увреждания ...
5
3
 
18
 
! Отговори
факт преди 7 години
В САМОКОВ 70% ОТ ШВЕДИТЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ЗА ТОВА ,ЧЕ СА АМАТИЦИ , А ПУШАТ КАТО КОМИНИ И ГОРЯТ ГУМИ В ЮРТИТЕ !!