Всяка десета бучка BG сирене – в САЩ, Йордания, Ливан...

Реалната цена на млечния продукт у нас е 10 лв.
Обновена: 24 сеп 2016 09:54 | 24 сеп 2016 09:25,
23
Всяка десета бучка BG сирене – в САЩ, Йордания, Ливан...
Снимка: архив, Булфото

Около 10% от млечната продукция се изнася зад граница, като основно експортираме бяло саламурено сирене. Това съобщи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България по време на първия национален събор "Млечни път на България през вековете".

По думите му сред основните пазари са както страните ЕС, така и държави като САЩ, Йордания и Ливан. Според него имитиращите продукти, които понякога стигат и до външните пазари подкопават доверието в българските млечни продукти там.

Зоров припомни, че за сирене от мляко цената в магазина е нормално да е около 10 лв. Той обясни, че по стандартите, за 1 кг сирене трябват 7 л мляко, като цената на суровината е 0.60-0.65 лв. за литър и допълни, че мляко с нужното качество, което се внася от ЕС излиза по 0.75 лв. Браншовикът призна, че има недостиг на качествено мляко.

"Само в определени периоди от годината има излишък, но тогава суровината не отговаря на показателите за направа на качествено сирене и кашкавал по БДС", обясни Зоров. За това, по думите му, около 10% от преработеното мляко и 25 на сто от висококачественото е внос от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: сиренеизносЗоров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
председателя на млечния картел все да вдига шум , значи ще вдигат сиренцето пак . Това където го продават в магазина за сирене не трябва да струва повече от 3-4 лв. , тия 7 кила мляко къде ги видя и патките на село знаят че дори и в скъпите сирена не слагат повече от 5 , а пък след като цяла година изкупуват млякото на 25-30 ст. е малко нагло да разправяш че даваш 60-65 . Ако даваха толкова пари за литър България щеше да е пълна с крави .
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БГдай адрес за поръчване :-)
18
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 7 години
На село се изкупува млякото на 0,30ст къде ги видяхте тези 60-70 ?И Баба ми си прави сирене и го продава на 5лв килото
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.От 10 литра краве мляко се вади около 1,5 кг. сирене. Ако в него се добави овче или биволско мляко, може да го докараме и до 2 кг
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тез 7л мляко за 1кг сирене сигурно са са ги промивали през още 7 л вода
15
1
 
4
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
7 литра кашкавал..4 сирене...
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 7л мляко излизъл 1кг сиренеТез да ги разправят на някой дето никога не е правил СиренеЧе и 10лв килограмът реална крайна ценаАйде сега мъ много ви съ молъъъ
13
1
 
9
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
Изкупуват ни млякото по 35 - 45 ст/л. Как не ги е срам да кажат ,че цена на нормалното сирене трябва да бъде 10лв/кг. С всичките разходи по производството 20-30 % нето цена излиза 4 лв/кг.
12
4
 
12
 
! Отговори
VIC преди 7 години
Нещо се опитват да ни цакат с топло сирене .Нормалната цена на 1 килограм сирене е около 5 лева .И то като крайна цена .Толкова поне е в Германия , Италилия , Франция , САЩ , Канада .Говоря за сирене от краве мляко .
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е че цената на европейския пазар за литър сурово мляко се повиши от 21 на 38 цента от май до сега , но това не оправдава цена от 10 лв за сиренето . Може би е такава в големите вериги . Има много малки магазини които продават качествено сирене на добри цени . Примерно Ралица което е по висок клас от Пършевица на цена под 8 лв Давидово масов клас на цена под 7 лева . Кашкавал Юндола български от мляко примерно си купувам от близкия магазин "Цана" на цена малко над 9 лв
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO2 SA RUSKIYA PASAR VSICHKO E V TAINA. TAM E RASVIT SIVIYA SEKTOR I NYAMA STATISTIKA.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SHVEIZARIYA NE E V EVROPA. SHTOTO NAI RASVITATA DEMOKRAZIYA I NYAMA KAK DA SE VURNE NASAD . TAM E SHTABA, TAM SE PRAVYAT PROGRAMITE.
8
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Един българин А защо нямаме крави, задаваш ли си въпроса? Швейцария не е в ЕС, има 200 вида сирене, и никой не ги дотира? А не вярвам, да са пълни с "имитиращи продукти" , както тук.Ние си го направихме да е така. Стимулира се само производството на жито, царевица и слънчоглед,защото от тях се печели бързо и с малко вложени средства. В Бавария 7 крави ти осигуряват стандарт на живот, тук мой приятел с 30 едвам връзва двата края.В бившия млекозавод, са влизали 200 тона на ден само,сега 0...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6 НЯМА КАК ДА ВИДИШ. ИМАШЕ СТОКИ НАПРАВО ЗА МОСКВА - КРЕМАЛ . ОТ НАШИЯ МИЖАВ ЦЕХ ДЕНОНОЩНО ПРАВЕХМЕ КИФЛИЧКИ С МАРМАЛАТ, БУТЕРКИ, ПИРОЖКИ ЗА ВЕЛИКИЯ СССР. ВСЯКА СУТРИН ОТ ТАМ ИДЕШЕ САМАЛЬОТ С ВЕСТНИК ПРАВДА. ВСИЧКО НА РАЗМЕННИ НАЧАЛА
6
1
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 6Бе ако оставим вестник "Работническо дело" настрана (който и аз съм чел и не само съм чел а като го прочетем го използвахме и за тоалетни нужди щото тоалетна хартия нямаше в супера), аз като студент съм брал ябълки до град Роман. Износ за "великия" Съветски Съюз. Е, не бях виждал такива огромни ябълки. Нямаше и в показния магазин!А после имах шанса да отида в СССР (Украйна). Там такива ябълки не видях, а в един бар продаваха круши. Миниатюрни. Круши-бонсаи!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 4 ФЕРМЕРА Е УМЕН ТОЙ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА. Но ОТ ВСИЧКИ ФЕРМЕРИ НА ШВЕЙЦАРСКИТЕ КРАВИ ГЛЕДА ГЕНЕРАЛ АНГЕЛ МАРИН.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЪВ ВЕСТНИК РАБОТНОЧЕСКО ДЕЛО СЪМ ЧЕЛ, ЧЕ НАЙ ГОЛЕМИЯ ПАЗАР НИ Е РУСКИЯ . НО ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ .ОВЧЕТО НИ СИРЕНЕ СЕ ПРОДАВАШЕ В ГЕРМЕНИЯ РАВНО НА?20 ЗА Килограм.
3
4
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Значи, нещо не разбирам в написаното горе.Аз мога да коментирам като консуматор, не като млекопроизводител, щото нямам крава.Имаш крава - пиеш мляко. Нямаш крава - купуваш си мляко.Обаче това което не разбирам е защо изобщо се коментира някаква фиксирана цена на "мляко от крава"?В Швейцария има сигурно поне 200 вида сирене. И всички са на различни цени.Даже в България една марка струва 10 лева, друга ще струва 15 лева.Накратко, тази статия е написана като от вестник "Работническо дело".
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, щото сме много умни и унищожиме нашите породи, селектирани с години. Та сега внасяме второ качество мляко от ЕСС
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ СЕ КАЗВА ЗА РУСКИЯ ПАЗАР ИМА ЛИ СИРЕНЕ И МЛЕКО. НЕ Е ЛИ ТАМ НАЙ ГОЛЕМИЯ ПАЗАР?