Трудната участ на малките хора – безработицата

65% взимат до 350 лв. на месец, 23% не могат да плащат сметки
Обновена: 25 окт 2016 15:26 | 25 окт 2016 15:14, Камелия Цветанова
7
Трудната участ на малките хора – безработицата
Светослав Чернев. Снимка: Булфото, архив

Повече от половината от малките хора у нас – 65% получават доходи под 350 лв.. Това сочат данните от проучване сред членовете на Националната организация "Малки български хора", които бяха представени на пресконференция в КТ "Подкрепа".

От хората с нисък ръст 44 на сто са безработни, не защото не търсят работа, а защото не могат да намерят, посочиха от синдиката.

Най-честите професии, с които се занимават са свързани с работа в администрацията, деловодството, земеделието и животновъдството.

Сред основните им проблеми при търсенето на работа е дискриминацията, която важи за всички хора с ТЕЛК, добавиха от организацията.

Според проучването 23% от малките хора не успяват да покрият битовите си сметки, а 44 на сто са затруднени да закупуват необходимите си лекарства.

25 октомври е Световният ден за информираност по въпросите на хората с нисък ръст, на който малките хора искат да покажат, че съществуват и да споделят своите проблеми, посочи ръководителят на организацията Светослав Чернев, цитиран от БТА.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че проблемите на малките хора трябва да стоят на вниманието на институциите ежедневно, защото предизвикателствата, с които се сблъскват не се случват в определени дни. Тя добави, че за съжаление институциите трудно проявяват съпричастност към проблемите на толкова малка група като тази на хората с нисък ръст.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов допълни, че да протегнеш ръка на хора, които я заслужават е нещо, което не коства кой знае какви усилия, но има голям смисъл.

"Не знам колко хора си дават сметка как живеят тези хора и колко адмирации заслужават за упоритостта, с която се справят с най-обикновени проблеми - че не е лесно да се качиш в трамвая или че банкоматът ти е висок и не можеш да стигнеш клавиатурата му", посочи Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До един(4):При ниските и джуджетата проблемът си е баш в дискриминацията, неще и дума.Иначе повечето професии дето си изброил са "нищожни" и няма как да носят добър доход, камо ли за дискриминираните.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не могат ли да работят в цирковете?
4
0
 
2
 
! Отговори
MIMI преди 7 години
Да учат езици за аутсорсинг компаниите,например. Не знам за проблемите на малките хора в БГ, но като се замисля могат да вършат доста работа в сравнение с други хора със здравословни проблеми. Между другото този Софкин нищо не направи във Вип Брадър, нали уж имаше някаква мисия
3
1
 
6
 
! Отговори
един преди 7 години
Има много професии, които малките хора могат да работят, стига да се образоват за това - като започнеш от радиоводещ, журналист, аниматор в детски център, журналист, редактор, преводач, дизайнер, програмист, счетоводител и какво ли още не. Ръста не е извинение, за да не се образоваш и квалифицираш. Още повече че сега има напълно достъпни и дори безплатни възможности за образование и квалификация.
2
0
 
11
 
! Отговори
смехрко преди 7 години
Манолов Манолов колко хора равотили за таз е на дьржава над 40 г живеят с под 250лева
1
3
 
2
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Нищо, за сметка на това те ядат биологични здравословни храни а не ГМО-та от Америките според комунистическите *** във форума