На миньорите от "Бабино" забавили само част от аванса за август

ОмбудсМая ще дава ваучери на миньори от Бобов дол
26 окт 2016 19:11, Анисия Иванова
1
На миньорите от "Бабино" забавили само част от аванса за август
Архив: Булфото

Има забавяне при изплащане на част от аванса за м. август на миньорите от рудник "Бабино". Това сочи проверката, извършена от кюстендилската прокуратура.

На 13 октомври Окръжната прокуратура в Кюстендил се самосезира и възложи проверка по реда на надзора за законност на дирекция "Инспекция по труда" - Кюстендил, във връзка със стачката на миньорите от рудник "Бабино" при мини "Бобов дол".

Още по темата
От пресцентъра на държавното обвинение казаха, че резултатите от проверката сочат, че между ръководството на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД, от една страна, СС на КНСБ при "Въгледобив Бобов дол" ЕООД и РОС "Подкрепа" при "Въгледобив Бобов дол" ЕООД, от друга страна, е подписан и действа в сила от 01 юли т.г. колективен трудов договор.

Съгласно чл. 34 от този договор месечното трудово възнаграждение се изплаща на три пъти: аванс между 20-25 число на текущия месец, остатъкът на две равни части: първа част - между 5-10 число на месеца, втора част - след 12 число на месеца, следващ месеца, през който е начислено.

Контролните органи установили, че месечните възнаграждения за м. август 2016 г. са изплатени както следва: авансът е изплатен на два пъти - на 2 и 9 септември, първата част от остатъка - на 7 октомври и втората част от остатъка - на 13 октомври, тоест забавено е изплащането единствено на аванса за м. август, казаха от прокуратурата.

Днес стана ясно, че омбудсманът Мая Манолова ще посети "Въгледобив Бобов дол" ЕООД, във връзка с поетия пред миньорите от рудник "Бабино" ангажимент да предостави непотърсените ваучери от националната кампания "Великден за всеки". Инициативата е от 13.30 часа утре.

1 814 семейства на работещите там ще получат общо 7 678 талона, на стойност 153 560 лева, с които ще могат да пазаруват до 31 декември т.г. в 5000 магазина в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на омбудсмана.

На 19 октомври т.г. членовете на Обществения съвет на кампанията "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо", която се проведе под патронажа на омбудсмана Мая Манолова, взеха единодушно решение да бъдат подпомогнати работниците от мини "Бобов дол" с ваучерите, които в продължение на 6 месеца не бяха потърсени от техните притежатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Боко Популярна Банка преди 7 години
Да не се тревожат лично Бойко ще дойде при тях и ще им раздаде заплатите, колко ся те 4-5 месеца , хайде сега , няма проблем обещавам ви само гласувайте ! Гласувайте за Цецка щото инъче .....няма заплати нали се сещате !