До 70% по-малко кариеси при децата след силанизиране

От програмата за профилактика са обхванати 15 хил. деца
7
До 70% по-малко кариеси при децата след силанизиране
Снимка: архив, БулФото

До 70 на сто намаляват кариесите след силанизиране на детските постоянни дъвкателни зъби във възрастовата група 5-8 години, каза пред журналисти д-р Виктория Жекова, член на Българския зъболекарски съюз.

Тя участва в кръгла маса, на която бяха представени резултатите от първия петгодишен етап на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години.

За този срок са силанизирани зъбите средно на 15 хиляди деца в 200 общини. Възрастовата група е тази, защото до 8-годишната възраст на детето емайлът на зъба постига максималната си минерализация, допълни тя, цитирана от БТА.

Вече са налице първите резултати - по-малко кариеси сред децата, каза д-р Борислав Миланов, председател на съсловната организация и увери, че до 2020 г. те ще са още по-добри.

Денталните лекари са си поставили за цел към края на програмата всяко второ дете до 6-годишна възраст да няма нито един кариес на временните и постоянните си зъби, до 70 на сто от 12-годишните деца да имат здрави постоянни зъби и до 70 на сто от децата на 18 години да нямат нито един изваден постоянен зъб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
синът ми е със силанизирани кътници, на 7 години е, няма кариеси, но се храни здравословно и смятам, че на това се дължи основно добрата картинка :)
5
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
всичко зависи от това какво ядеш пък вие си говорете каквото си искате! само да добавя че нормална четка за зъби за 1.8лв е напълно достатъчна за да премахне всичко ненужно в устата ВИ! само да не ви мързи разбира се :)
4
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Всички тези цифри са чудесни, много точно са предадени, навярно (освен, ако не предположим, че журналистът е бързал и там) обаче липсват основните информационни масиви в статията - чия идея е тази за синализирането на зъбите, какво представлява процесът синализиране, какви ефекти има той върху зъбния емайл...Сигурно са хубави ефектите, но от тази статия не си личи.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пишат небивалици. Чисто по гербегски. Искам имената на тези 15 хил, деца !!? Къде точно го направиха и на кого ?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и къде го правят ?
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама да бяхте обяснили какво е силанизиране.

Спонсорирани публикации