Старият бряст, дървото на 2014 г., може да бъде отсечено

Според експерти стволът му е изгнил и то е опасно за хората
29 ное 2016 15:22,
19
Старият бряст, дървото на 2014 г., може да бъде отсечено
Снимка: Facebook

Старият бряст в Сливен, който стана Европейско дърво на годината през 2014-та и се превърна в символ на България, е застрашен от отсичане. За това сигнализираха от фондацията, създадена на негово име.

От организацията твърдят, че експерти препоръчват дървото да бъде отсечено. Причината е, че стволът му е изгнил и то става опасно за гражданите.

Старият бряст стана Европейско дърво след като 80 000 души гласуваха за него.

"Откакто стана дърво на Европа, циментовата запечатка падна, започна да се налива с вода и грижата за него е никаква", разказва Стефан Стефанов, който стои зад кампанията. Сега дървото се държи на тънък слой от 5 см, информира bTV.

От община Сливен не виждат повод за тревога, въпреки коментарите на експертите, че може да се стигне до отсичане на бряста.

От фондация "Старият бряст" обаче призовават държавата да го спаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Сливен е син преди 7 години
1300 години България,1300 години Старият бряст!И двете скоро май си заминават от безхаберие!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според поверието Старият бряст бил използван от османските турци за обесване на заловени хайдути Известно е това дърво, то е един от символите на града. Лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенци, Старият бряст е в същото време трогателен, държелив представител на вече чезнещ вид. Не се знае дали точно тук поробителят преди векове е бесил дедите юнаци, но хората от града обичат този препатил мъдрец и го поддържат." (Дамян Дамянов)
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Старият бряст, който расте в центъра на Сливен е дърво от вида Ulmus kampestris (полски бряст) и е на около 1300 години, обявено е за защитен обект, който се охранява от държавата. Той е остатък от Великата българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се простирала от Родопите до Черно море. Около 20 такива бряста са останали в село Самуилово, на 7 km от Сливен. Всички са обявени за защитени обекти и се полагат грижи за тяхното опазване. За да се спрат евентуалните гнилостни процеси или развъждане на микроорганизми, кухините са запълнени с укрепителен пълнеж, като са оставени и отвори за ест
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех спомени, спомени 85 и 86"служих в Сливен помня, че под него имаше заведение със същото име, а дървото беше красиво и величествено!
12
1
 
13
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Като малък често се разхождах по главната в Сливен, имаше едно компютърно клубче наблизо и се събирахме да играем. Винаги съм се възхищавал на това дърво и винаги съм си мислил, че ще ме надживее. Е другарите капиталисти успяха и Стария Бряст да окипазят :). А града след бай Тошо се превърна в рай на селянията.
11
1
 
9
 
! Отговори
sport преди 7 години
До 12Дървото е можело да бъде спасено, а според мнението на експерти още може. За теб няма такива индикации. Това дърво е на стотици години. Обяснимо е защо няма държава, защото се стремим с всички сили да изкореним всичко свързано с нашата история!
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10така е къв символ може да е след като държава българия няма. Има едно парче земя с това име и някакви хора за които със сигурност не може да се каже че са народ и нация защото ако бяха такива щяха да се оправят още преди 20 години но понеже сме пълни с ей такива като теб това никога няма да стане.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6ами то сами си го правим
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Откакто стана дърво на Европа, циментовата запечатка падна, започна да се налива с вода и грижата за него е никаква"колко типично за българина.
7
1
 
34
 
! Отговори
xax преди 7 години
Такъв хубав град, беше стигнал 120 000 преди години, сега е 90 000 , 30 000 от които шведи, планината напрао в града, морето на 1 час, съсъпаха всичко
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжно ми става като гледам че ние и всичко покрай нас в България загива.
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във века на техниката аз поне знам няколко начина да се запази това дърво докато напълно изгние. Но това струва пари и няма кой да ги даде за да се спаси това столетно дърво. За джипове които струват над 50 000 евро имат пари но за дървото едва ли ще отделят няколко хилядарки.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иначе усвоиха парите за него! :х
3
15
 
5
 
! Отговори
Горски преди 7 години
изкуфелите кютюци се изкореняват, фондацията да одят у къро!
2
0
 
27
 
! Отговори
традиция преди 7 години
ако няма друг начин, да засадят резници от Стария бряст, така ще продължи да живее
1
3
 
15
 
! Отговори
kiki преди 7 години
Добре,но веднага да се засади ново дърво и то пак да е бряст от същия вид.