Ресторантьор постави хладилници на улицата за... бедните

Стефан Чолаков раздава топла супа на нуждаещи се
4 дек 2016 12:46, Петя Славова
42
Ресторантьор постави хладилници на улицата за... бедните
Снимка: bTV

Вместо да изхвърля остатъците от храна, ресторантьорът Стефан Чолаков я дарява на нуждаещите се и постави хладилници на улицата в помощ на бедни и бездомни хора. Сега той раздава топла супа на нуждаещи се.

В 2 следобед за броени минути на малкия софийски площад "Райко Алексиев" се събират десетки хора. Общото между тях е бедността. За чаша топла супа Катя чака близо час. Пенсията й е 190 лева. Живее сама и трудно се справя. Даниела и Тасин пък отдавна са забравили какво значи думата "дом".

Още по темата

Повече от месец Стефан идва всеки ден на площада в центъра на София, за да раздаде топла храна на хора, за които чаша супа буквално е спасение от смъртта. "Такава потребност усещам. Аз го правя не толкова заради хората, колкото заради себе си. Така го чувствам. Така ми харесва. Така го правя. Наясно съм, че не мога да нахраня милион и половина гладни българи, които живеят на прага на бедността, но ме удовлетворява това, че мога да помогна дори на единици", казва Чолаков.

"Когато съм раздал супата, на мен ми е пълно", допълва той пред bTV.

На ден през площада минават между между 10 и 80 души, а супата свършва за броени минути. Остават обаче приятелствата. "За съжаление, когато дойдат, чувам много тъжни истории. Всеки ден чувам, че хората идват тук от нужда. Това е жалкото", изтъква Стефан.

Продуктите са дарени от млади икономисти, а Стефан отделя от времето си, за да сготви сам храната. По думите му за помощта доста често не са необходими средства. "Не е задължително да си богат, за да помагаш", убеден е той.

"Достатъчно е това, което ни учеха едно време и в училище - да помогнеш дори на някоя баба, да й занесеш багажа вкъщи. За съжаление, днешните деца не ги учат на такива неща", посочва Стефан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
6
 
! Отговори
Мелиха преди 7 години
Капитализма не е виновен, за моралния упадък и липсата на култура и Християнски ценности... Всеки в даден момент е капиталист-наемаш дом. майстор и се пазариш... той дава труд, ти пари... Българите станаха невежи... лъжат ги, не се интересуват от правото,икономика,новини, няма активна гражданска позиция
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво на човека , пожелавам му всичко най хубаво и нека още хора го последват
30
1
 
7
 
! Отговори
Eлена преди 7 години
До Анонимен:Не,не искам дундуркане,а достойно заплащане.Претендирам,че работя съвестно,колегите знаят,а и 27 години съм в едно училище.Учител с 2 ПКС,множество курсове и 650лв.Да, работя допълнително след часовете(около 60 минути) с благоволилите да дойдат ромчета,но без пари,за да има някакъв резултат.Това е почти през ден и е истина,лесно се проверява,та как да забогатея?Ако взема пари(Ром и пари!),учителите-печалбари.Резултатите на децата са лоши не защото не работя с тях в часовете.
29
0
 
24
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До видялПовечето духовници особено високопоставени са заети да се борят за Божията Благодат (пари, имоти, лимузини и т.н.) и нямат време да помагат на нуждаещите се.
28
0
 
16
 
! Отговори
Корекция преди 7 години
Не е Райко Алексиев, а Райко Даскалов. Видях ги с хладилните чанти, сега разбрах какво е. Ама статията е малко като от играта развален телефон, с тия хладилници. Къде ще ги включат насред улицата бе?
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 28аз не мразя никого, но има една прослойка от обществото което много обича да гледа в чуждата паница и да злорадства. А как съм се замогнал, не съм много богат но живея добре и съм го постигнал сам.
26
1
 
23
 
! Отговори
видял преди 7 години
Наясно съм, че не мога да нахраня милион и половина гладни българи...-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ти не можеш, но Светата Православна Църква може...ако не се прибират пари в джоб.
25
0
 
8
 
! Отговори
Дебелогъз ушев преди 7 години
До АнонименНяма такъв. Снимката е на междублоково пространство на Латинка и Р. А. Хладилници и топла супа си противиречат :( Трябваше *** любов- печки и чорба :) Без да се иска кетап от социалните !
24
1
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Хвърли зад тебе ,да намериш пред тебе...
23
1
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Би ли споделил, как си се замогнал, за да мразиш останалите хора. Мога да дам три предложения, но след като чуя отговора.
22
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До hahaмного мразите когато другите имат а вие нямате нали ве балканци, много обичате да гледате в чуждата паница
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До hahaИ как точно "демокрация, собствеността и капитализма." са проблема? Или цял живот да се блъскам за да може някой друг мързел да живее както беше бо по соца. Това исакте нали партията майка пак да ви дундурка цял живот.
20
4
 
13
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Ако не бяха РУСИЯ + БКП + днешните САЩ и ЕС нямаше да има кой да храни този "бизнесмен" понеже нямаше да има бедни и клошари като цяло а СРЕДНА КЛАСА каквато има в нормалните държави !
19
1
 
33
 
! Отговори
епикурец преди 7 години
Да очакваме ли скоро в центура на Банкя да започнат да раздават филии с мас .А иначе евала на ресторантьора за жеста , показва колко малко трябва за да бъдеш човек.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм чувал за плоюад Райко Алексиев в София. Някой да знае къде е...
17
1
 
40
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Браво ,жив и здрав да е
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето такива ако имаше още 100 човека щеше да е добре. Но такива няма много. Повечето са ненаситни МУТРАГЕНИ които и в момента предпразнично ви вдигат цените на продуктите за да си напълнят гушите. Тук в бялата държава в която живея от 15 години цените на всичко се сринаха преди седмица от 35 % до 50 % но тук нямат МУТРИ които да определят цените. Тук има хора който милее за другите хора. Докато при вас Човек за човека е вълк. До там ви докараха меутрагените за 26 години ДОМОНИ-КРАЦИЯ!
15
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е истинска човешка постъпка, не е геройство. Като средства това, което прави не е много, но за нуждаещите се хора това е нещо огромно, поклон! Хора, ако не помагате на други такива в нужда, моля ви поне не ги мражете!
14
2
 
10
 
! Отговори
haha преди 7 години
Повече от месец Стефан идва всеки ден на площада в центъра на София, за да раздаде топла храна на хора, за които чаша супа буквално е спасение от смъртта******************************************************Добре дошла демокрация, да живеят парите, собствеността и капитализма.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Azима достатъчно информация в интернет за Стефан Чолаков,както и изключително интересните му младежки години. Въпрос на елементарни действия е да се натисне ,,копи-пейст,, в гуглето на името и да се намерят координатите му в София.