Бабини плетки за бездомници! Запознайте се с Росица Бакалова

За кратко време трудът на жената излиза извън пределите на България
9 дек 2016 18:16, Анисия Иванова
3
Бабини плетки за бездомници! Запознайте се с Росица Бакалова

Благотворителен фестивал ще помага на бездомници. Как старите бабини плетки ще помогнат на хората, останали на улицата и коя е жената, чиито плетени чорапи обикалят целия свят?

Тази история започва преди години, на селските седенки. Тогава българските традиции докосват сърцето на едно момиче. Днес същото момиче поддържа духа на седенките жив. Запознайте се с Росица Бакалова - жената, чийто плетени чорапи обикалят света.

"Преди 10-тина, 12 години една моя приятелка видя мои чорапи и много настоя да си купи, което за мен беше шок, защото аз дотогава не продавах. Това ме вдъхнови да търся все нови и нови неща и започнах да обикалям по музеи и галерии, да снимам неща, които ги няма никъде и започнах да правя възстановки", казва Бакалова.

За кратко време трудът на 42-годишната жена излиза извън пределите на България, а традиционните чорапи започват да се търсят в целия свят.

"В Европа навсякъде, в Щатите, в Полша има най-много заради танцовия състав. Знам, че има в Австралия и Нова Зеландия. Също съм плела торбичка за зарчета с български мотив, както и чорапи за един рокер, от една рокерска група в Австрия", допълва тя.

Плетенето е занаят за бабите – казват хората, но не и Роси. Именно за това тя се заема да предава бабините плетки на младите.

"Желаещи, които искат да седнат и да са упорити чак такива няма. Истината е, че след първата седмица започват да болят ръцете, китките", признава тя пред камерите на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това доброволци не липсват. Доказват го Лидия и Мария. А тайната на красивата плетка е спокойствието – твърди Росица.

"Когато човек е спокоен и увавновесен се получава гладката плетка и фигурите вървят добре", обяснява жената.

Тази събота плетките на 42-годишната жена ще имат шансът да помогнат на хората без дом. А  Роси ще разкрие на всеки желаещ тайната изработката на традиционния български чорап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
До 1:Като е плела баба ти по-хубави, барем да си се научил да плетеш и ти, а не сега да даваш акъл кой как е плел и как плете сега, мързел такъв.