Куче или пък коте за Коледа? Лоша идея!

"Четири лапи": Обявите за търговия с животни крият рискове
20
Куче или пък коте за Коледа? Лоша идея!
Снимка: Dnes.bg

Покупката на животно за коледен подарък е една от най-лошите идеи за празнична изненада, твърдят от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи". В повечето случаи решението за такава покупка е импулсивно, без хората да си дават сметка за отговорностите, грижите и разходите, които изисква домашният любимец. Безочливи търговци на кученца и други животни пък се възползват от това, за да увеличат продажбите си, сочи проучване на организацията относно онлайн търговията с животни.

"В дните преди коледните и новогодишните празници има увеличение на обявите за продажба на животни с до 40% в сравнение с началото на есента, като към средата на месец декември приблизителният брой активни обяви в четирите най-големи платформи за онлайн търговия е около 33 000", обяснява директорът на "Четири лапи" за България д-р Марина Иванова.

По думите й предлагат се основно кученца, като в момента най-популярни са малките породи - померан, йорки, чихуахуа, както и кучета от т. нар. "опасни" породи - алабай, питбул, американски стафордшир териер, кане корсо и подобни. Нова тенденция е увеличеното предлагане на редки и екзотични породи котки.

"Четири лапи" предупреждава, че покупката на животни през обяви в интернет крие немалки рискове – както за животните, които се продават, така и за потребителите. Вина за това имат и самите платформи, които нямат  политика на защита на потребителите от заблуди и измами.

Основните проблеми, на които са се натъкнали експертите на организацията при проучването на търговията с животни в интернет, са липсата на проследимост на обявите към конкретен развъдчик или търговец, неясния произход и здравословно състояние на предлаганите животни и липсата на контрол върху съдържанието на обявите, което нерядко е в разрез със законовите изисквания, какъвто е случаят с масовата продажба на животни с купирани уши и опашки – нещо, което е  забранено у нас от 2008 г.

"Имаме десетки оплаквания от хора закупили животинче от обява, което след това се е оказало със скрито заболяване, изискващо скъпо и нерядко безрезултатно лечение. Представете си емоционалната травма за всички в семейството и най-вече за най-малките, когато новият домашен любимец, на когото толкова се радват, внезапно влоши здравословното си състояние и почине. Не са рядкост и случаите на хора, които са закупили животно, без да са наясно дали могат да полагат адекватни грижи за него, като не са получили и правилен съвет за това от продавачите", казва д-р Иванова.

През пролетта на тази година "Четири лапи" стартира международна кампания, целяща да привлече общественото внимание към рисковете, които крие онлайн търговията с животни. Част от кампанията е виртуалният детектор за измами с домашни любимци, който класира най-популярните 42 платформи за обяви от 10 страни в зависимост от това доколко е гарантирана защита на потребителите и животните. Резултатите и на четирите български сайта с обяви, които са били детайлно проучени, са тревожни и ги поставят в дъното на класацията. Повече за кампанията, както и за детектора за измами с домашни любимци можете да научите от сайта www.petdeception.org.

От "Четири лапи" съветват, ако все пак сте решили да зарадвате близките си с домашен любимец, да се обърнете към някой от приютите за безстопанствени животни или групите от активисти, които се грижат за пострадали улични четириноги. Осиновявайки животно от тях, вие не само ще получите нов приятел и член на семейството, но също така спасявате един живот и помагате за намаляване на броя на нежеланите животни на улицата и в приютите. Преди да вземете решението да увеличите семейството си с нов четириног член, непременно се консултирайте със специалист относно грижите и разходите, които той ще изисква, съветват от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Отец Онуфрий преди 7 години
Така си е! Верно е!По-добре прасе! Младо!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маааац, пис пис пис!Искам котето от снимката! Или някое, което прилича на него като две капки вода :)
8
1
 
6
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Подарявайте животни, подарявайте. После като омръзне подаръка - хоп, на улицата. За това е пълно с бездомни. Пуснеш едно и то роди 12 за година.Освен, че тези в развъдниците са плод на отвратителни кръвосмешения...
7
1
 
16
 
! Отговори
Стопанка 4 лапичко преди 7 години
Никога животинка да на се подарява. все едно да подариш дете на някой, който хабер си няма от грижи за дете. Който взима животно трябва да си го избере сам по взаимно привличане и да може да се грижи за него като за член от семейството през следващите 10-15 години. Животинката ще се привърже към него и ще му проявява истинска обич и вярно приятелство, независимо дали този човек е богат или не, красив или не, здрав или не, за разлика от човешките приятели...
6
5
 
3
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Същата работа като при хората! НЕ си купувай породисто животно, за което са полагани грижи за селекция и отглеждане, а си осинови помиярче...така ще останат само уличните породи и хора и животни!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Зет като медПомисли внимателно, преди да го купиш.Да не се окажеш после обвиняем и да те погнат адвокатите на някое НПО за закрила на животните. Защото не се знае какво ще стане, когато го оставиш за известно време насаме с тъщата! Горкият кроки може да получи сърдечен удар вследствие на стрес или да успее да се измъкне и да побегне панически.
4
3
 
20
 
! Отговори
Зет като мед преди 7 години
Аз търся крокодил за подарък на тъщата ако някой може да помогне, може и да не е ял няколко месеца.
3
2
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Точно! Ние много имахме желание да си вземем самоед. Мислехме само че са много сладки кученца. Вярно е, като го вземахме на месец, беше една бяла пухкава топка. Обаче тази топка, още в началото искаше да яде в 1 часа през нощта. Дори и като порасна, всяка сутрин ме събужда точно в 6 часа, да ходи на разходка. Надявах се, че като се смени зимното време, ще имам един час повече за сън. Но не би! Неговият часовник пак показва 6 часа за ставане! Но въпреки това вече е член на семейството, без който
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 лапи да си гледат работата! Защо уличните кучета се увеличиха, вместо да намалеят? Колкото повече милиони отиват в тях, толкова повече кучетията се увеличават. Все едно се води борба с ИД.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В никакъв случай, никога, ама никога не подарявайте животинче на някой като изненада. Подарявайте само ако човекът е сигурен че го иска, и то съобразено с неговите желания и възможности за грижи. Всичко останало е най-малкото безотговорно. Животът на кучетата е над 10 години, това е задължение, което стопанинът поема за много дълъг срок. И в него се включва освен сладкото малко животинче, и чистенето вкъщи и извеждането и воденето на ветеринар и бъдещи болести и грижи. Трябва да си сигурен!