Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?

Дружествата кърпят дупки, смята омбудсманът Мая Манолова
Обновена: 5 апр 2017 09:00 | 5 апр 2017 09:00,
128
Гражданите гневни, цените – необясними. Защо сметките ще скочат шоково?
Снимка: архив, Bulphoto

Гражданите са гневни заради готвеното увеличение на цените на парното, газа, водата и тока, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение.

"Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода", коментира омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

"През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре", обясни Манолова пред Нова тв.

"Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена "Топлофикация", но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо", каза още омбудсманът.

По думите й се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите.

"Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня", заяви Мая Манолова.

Ако по-високите цени бъдат окончателно приети, омбудсманът се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там Манолова се надява да се изясни причината за поскъпването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
10
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До пинко 115 Ми то който и да дайде на влас , цените се вдигат ударно. Нали за това са изборите. Никой не може да измисли нищо друго, освем да повишат цените , да вкарат повече пари в бюджета , да окрадат повече и да кажат:Виждате ли колко сме велики и какви чедеса направихме?
106
1
 
8
 
! Отговори
валери преди 7 години
Правителството трябва да подготви възражение до ЕК и това да стане до 27 .04. който е крайният срок , както правят всички държави - клиенти на Газпром , Меморандумът на Газпром е от 24.02. и от тогава започва да тече срока , а правителството се ослушва и чака подсказка от Радев !!!!!!
105
6
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Анонимен 116 Сметките при бая ти Тошо бяха смешни левчета , защото СССР ни даваше енергоносители за смешни стотинки.Ама и заплатите бяха смишни 200 левчето.
104
2
 
13
 
! Отговори
Отг преди 7 години
До ПитамМожеш да видиш кой стои зад "независимия КЕВР" лесно. Кой го е предложил и кой го е приел и назначил. Назначен е от г-н Борисов-Честния. Зад председателя му стои Костов- бедния. И тогава Кой му влияе? Значи му влияе Честния и Бедния.
103
7
 
3
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До mitova 103 Аз не знам кой стое зад независимия КЕВР .Я поясни като си толкова отворена.Досега Ив.Иванов държеше яко фронта , я сего поясти кой му повлия. Дали не е Герджика , льочика или аная хубастница г-жа Лъжа.
102
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо, защото такива като тая ни лашкат 30 години и както се вижда след скорошните избори свършване няма, ще лапат докато не се промени издъно системата
101
1
 
6
 
! Отговори
до 105 сминдух енд ч преди 7 години
Защо не сте си взели лекарствата които ви предписах?. Здравословното ви състояние е влошено, процесът е необратим. Краят ви е неизбежен. Д- р Иванов
100
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При бай Тошо живяхме 100 пъти по-добре. Всички сметки ми бяха смешни левчета
99
1
 
30
 
! Отговори
пинко преди 7 години
минаха изборите и ударно ни го набутаха - на всички балъци бай *** честито, вместо да се вдигне той роптае и кове най близките си само да има келепир за него...
98
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гневни били да го ду.... народа преизбраха смъртта
97
3
 
19
 
! Отговори
И други чадо преди 7 години
До АнонименНе само монополистът, но и ГЕРБ и СДС-тата искат да спечелят повече пари като ни дерат по девет кожи от бедняшкия гръб. Комисарят в КЕВР по водата е човек на Костов и Зеленогорски, т.е. играе за тях. ГЕРБ и Костов в единен кражбен строй, обслужван от Фъндата.
96
3
 
11
 
! Отговори
Марионетката Ф. преди 7 години
Учителката по руссом языке с токчетатата, скромна и блееща мрънкаща марионетка, трябва да се маха веднага !!!! Стига задкулисно управление с такива като блеещата учительница-бушон!
95
2
 
18
 
! Отговори
Още ли преди 7 години
Още ли Й трябват на Столична общинаБюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИпрез 2010 година ще бъде 1.2 милиарда леваза 2011 г. 1,3 млрд. лева.за 2012-г. 1,272 млрд. лвза 2013 г. 1.190 млрдза 2014 г. 1,465 млрд. лева.за 2015г 1.49 млрд. лвза 2016г. 1.26 млрд. леваВноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИМетрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!!Някой да вижда нещо реално срещу това?????
94
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСТАВКА НА ФАНДЪКОВА !!!УВЕЛИЧАВА ЦЕНАТА НА ВОДАТА,САМО ЗАЩОТО МОНОПОЛИСТЪТ ИСКА ДА СПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ ПАРИ
93
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо сметките ще скочат шоково? Защото все още няма нито един депутат гръмнат от полудял гражданин!!!
92
1
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Гневни сме, защото няма държава! Защото монополите ни смазват! Защото тези, за които гласуваме на изборите, после ни забравят! Смазани сме, не само от монополите, но и от работодателите си, които не искат да плащат! И така 27 години мизерия, която вече премина в гняв!
91
8
 
6
 
! Отговори
t2 преди 7 години
Защото в нормалните държави има елементарно правило - всяка година цените се повишават съгласно инфлацията и икономическия растеж от предната година, т.е. 2-3% на година и не се усеща. А тука 5-10 години нищо се не пипа и след това дай 30-40% да наваксаме.
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая ,защо не кажеш истината ? -Страх ли те е и теб?Собственик на топлофикация е Столична община -парите отиват там и после ? Кевр са поставен бушон -да блее стадото и да ги плюе тях "лошите".
89
19
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Печеливша формула за успех е не еликтрификация и съветска власт,а демокрация и свободно предприемачество.У нас засега е налице само съветската власт ,въпреки претенциите за нещо друго.Отсега има заявки за повече съветска власт,което знаем до къде води ,а и парите от Европа ако спрат...
88
2
 
13
 
! Отговори
Да до митова преди 7 години
До mitovaДа, всеки, който прочете Стенографските протоколи на НС, избрало тази шайка. От там добре се вижда кой кого от комисарите е предложил. Ив. Иванов е предложен от Мартин Димитров, т.е. обслужва като цяло Костов-Радан, както и всички други. Карай сам нататък.