Медицинската сестра – един изчезващ вид в България

За проблема се говори от 10 години, но никой не го чува
17 май 2017 09:37,
25
Медицинската сестра – един изчезващ вид в България
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Броят на медицинските сестрите продължава да намалява, а това може да бъде фатално за здравната ни система.

Главните проблеми в сектора са заплащането и стимулът на младите кадри да запишат специалността и след това да останат в държавата.

"Има реален недостиг на медицински сестри. От десет години насам говорим за този проблем с всички министри, но те отказват да ни чуят. Срещнахме се с новия здравен министър професор Николай Петров и очертахме проблемите в сектора, но сме се наслушали на обещания", каза професор Станка Маркова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред Bulgaria ON AIR.

"Махнаха задължителното съотношение на един лекар да се падат 4 сестри, това беше задължителен критерии за акредитация на медицинското заведение, а сега съотношението е 1 лекар на 0,9 сестри. В цялата страна работят 25,714 медицински сестри, а бяха 56 хил. през 1990 година", обясни професор Маркова.

Тя добави още, че средната възраст на медицинските сестри е 53 години, а има и сестри на по 70 години.

Професор Чанева от Факултета за медицински сестри към Медицинския университет посочи, че все още има достатъчно студенти, за да се направи катедра.

"Последната година увеличихме с 50% приема на студенти - от 100 на 150", поясни тя.

А според студентите образованието у нас е на изключително високо ниво. Но управляващите трябва да уважават кадрите така, както и в чужбина ги ценят, смятат те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
до19 преди 6 години
Духът е мощно лекарство .... е лекувайте се без пари .
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тотално ограбване на народи-като материален и човешки ресурс предоставящи всякакви свободни пазари до...........изчерпване на количествата!!А ПОСЛЕ?"После кризи, войни, революции и т.н.С други думи гаден, безмозъчен, хищен, експлоататорски капитализъм, братко. Пълна дивотия. Търси начин да не им участваш във филма и ликвидирай тези които считаш за виновни.
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицинска сестра, лекар и учител не са професии. Това е призвание. Който не го е осъзнал и не го прави от сърце няма място в бранша.
15
0
 
19
 
! Отговори
Съпруг на мед.сестра преди 6 години
Искам децата на всички виновни за това положение да изпитат остра нужда от медицинско обслужване и грижи от мед.сестра, но да не ги получат, а вместо това интервенциите да им ги правят касапи с ръждиви инструменти и ромски санитарки с черно под ноктите. Тогава ще разберете коя трябва да получава повече - фалшивата, напундена силиконовата банкерка-кифла, слуга на глобализма и корпорациите или спретнатата нормална българска жена с топло майчинско отношение. А дано ви се случи!
14
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицинските сестри в България се държат нежно с политици, общинари и всякакъв вид администрация и грубо с обикновения отруден човек. Говоря от опит. Когато стане обратното, някой може и да се замисли да ги подкрепи. Аз лично бих подкрепил само по - симпатичните от тях. Отзад...За да пиша това някой ме е провокирал. Имайте го впредвид.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличихме приема.............?!?!?!?А така!!!Колонията трябва да бълва специалисти!!На онези оттатък мозъци им трябват,специалисти!!Друг е въпросът,че ги получават наготово и един лев за образованието им/част от което е безплатно като учебници и пособия до определена възраст/ не са вложили с единствената примамка-по-високо заплащане!!Тотално ограбване на народи-като материален и човешки ресурс предоставящи всякакви свободни пазари до...........изчерпване на количествата!!А ПОСЛЕ?
12
0
 
9
 
! Отговори
dora преди 6 години
Kak da imat stimul mladite sestri, sled kato az imam 38 godini tp. staj,vnai tejkiq sektor reanimaciq i mizerstvam s 240 lv. pensiq??????Neka bqgat ,dokato e vreme
11
0
 
10
 
! Отговори
до дедо Ташунко преди 6 години
С цялото ми уважение към вас, но това е стандартна заблуда. Не знам кой набор сте, аз съм роден 81 и сам се броя за поколението, което видя съвсем малко от преди и навлезе в прехода. Нашето поколение беше далеч по-объркано и леко диво защото видя свобода, която не можа съвсем да разбере и усвои. Ако се огледате малко по-добре ще видите, че има млади българи, които са много интелигенти, необременени и много по-спокойно от нас. Проблемът е, че никой не се опитва да ги задържи и да инвестира в тях.
10
4
 
7
 
! Отговори
до дедо Ташумко преди 6 години
Хем си прав, хем не си. Да поколението е нагло и алчно, но същевременно доста по-образовано от предни години. Не е нужно да се връщаме назад във времената в които началник цех беше някакъв със гимназиално образование, член на партията, а бачкащите под него - инжинери специалисти.
9
7
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Като прочетох за изключително високото ниво на образованието у нас (според студентите), паднах от коня от смях. По-неграмотно, по-нагло и по-нещастно младо поколение от сегашното, не сме имали досега! Пълна девалвация на всички човешки стойности, това е заръката на задокеанската мафия!
8
0
 
21
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 6 години
Не само медицински сестри недостигат - 3/4 от съдебни лекари и патолози са пенсионери, а 1/4 от щата за патолози е незает. Лекари, специалисти извън големите градове също няма (София, Пловдив, Стара Загора ,Варна, Бургас, Плевен). В Бургас недостигат стоматолози - хирурзи - при щат 8 в окръжна стоматология има 4ма... Обслужват окръг със 300 000 души население...
7
1
 
18
 
! Отговори
Valentin 1954 преди 6 години
До СпасВ България няма журналист,още по-вече грамотни !!!!
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка нещата винаги опират до мизерното заплащане в България. Каквото и да се приказва, с тези заплати не само медицинските сестри ще са на изчезване в България.
5
0
 
34
 
! Отговори
Shop преди 6 години
Ами нормално, след като въпросната мед сестра ще изкара двойно повече пари ако стане касиерка в кауфланд, или отиде да гледа деца срещу почасово заплащане....
4
0
 
21
 
! Отговори
Спас преди 6 години
"Броят на медицинските сестрите продължава да намалява". Май и на грамотните журналисти...
3
0
 
35
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Много ясно ,че са на изчезване.Това не е работа за всеки, трябва да имаш усет ,интерес и най- вече потребност да помагаш и лекуваш.С ниско заплащане и ужасни условия на труд , кадрите не се стимулират.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е на България, а на еднокнижниците как беше, колкото трябват толкова ще произведем медицински служители за Англия. Xа-ха-ха-ха
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема паре, действайте.....